Conferința Internațională de Egiptologie East-West Dialogue – EGIPT- ROMANIA, EGIPT-EUROPA. Dialogul Științelor 2024

În perioada 17-18 octombrie 2024, Universitatea Hyperion din București și CESPEOM (Centrul pentru Studierea si Promovarea Egiptologiei, Orientului și Mediteranei) au organizat în sistem hibrid cea de-a 4-a ediție a Conferinței internaționale de egiptologie 2024 numită „EGIPT-ROMANIA, EGIPT-EUROPA. Dialogul Științelor. Punte spațio-temporală interdisciplinară și transdisciplinară între civilizații și culturi.” 
Alina Costache
29 oct. 2024, 14:44
Conferința Internațională de Egiptologie East-West Dialogue - EGIPT- ROMANIA, EGIPT-EUROPA. Dialogul Științelor 2024

Evenimentul s-a bucurat de participarea unui public academic numeros, plăcut impresionat de conținutul și prezentarea lucrărilor precum și de expoziția de fotografie realizată de Mr. Ahmed Yehia fotograf și ghid turistic egiptean, care a surprins în fotografiile expuse mișcarea, oamenii, fețele și detaliile vieții de zi cu zi, ale monumentelor istoriei multimilenare, culturii, tradițiilor și naturii egiptene.

În cadrul conferinței, egiptologi de marcă pe plan internațional din 10 țări (România, Egipt , Polonia, Italia, Germania, SUA, Olanda, Bulgaria, Franța, Spania) cât și academici din alte domenii diverse de cercetare și-au prezentat rezultatele cercetărilor științifice de ultimă oră în mod captivant, utilizând tehnici multimedia.

Prelegerile au putut fi urmărite live și în mediul online, grație dotărilor cu echipamente corespunzătoare și a personalului tehnic al Universității Hyperion, conferința reprezentând un real succes.

Ce-a de-a 4 ediție s-a desfășurat sub patronajul Rectorului Universității Hyperion din București Prof. univ. dr. Sever SPÂNULESCU, sub auspiciile Excelenței Sale, domnul Moayad Fathallah ELDALIE, Ambasadorul Egiptului în România .

În interviul acordat redacției biroului de presă al Universității Hyperion, Președinta Comitetului de Organizare a conferinței, doamna prof.univ.dr.Renata Tatomir, (Președintele Senatului Universității Hyperion din București, egiptolog bine-cunoscut la nivel internațional, fondatoare/președinte CESPEOM, a cărei activitate științifică și-a dedicat-o studierii egiptologiei, publicării și organizării de evenimente academice mondiale, dar și de popularizare a egiptologiei pe plan intern și internațional, pentru a educa și cultiva spiritul științific și critic în rândul studenților), evidențiază anumite aspecte importante prezentate de specialiștii participanți la conferință.

„După trei ediții în care, beneficiind de cercetători de renume internațional din diverse domenii academice, precum Prof. Dr. Ruth Kark și Prof. Dr. Emerit Efraim David din Israel, Conf. Prof. Dr. Joanna Popielska-Grzybowska, din Polonia, Venice Attia, din Egipt și mulți alții, anul acesta am decis să dedicăm această ediție unei teme speciale și foarte dragă nu doar spiritului meu, ci și tuturor participanților care ne-au făcut onoarea de a accepta invitația noastră la Conferința Egipt-Europa | Egipt-România, adică Egiptul în toate dimensiunile sale spațio-temporale, în succesiune civilizațională, creator de „premiere”, și în relații – cronologic – istorice – cu Europa și strămoșii noștri pe teritoriul actual al României.

Egiptul a exercitat un farmec deosebit încă din cele mai vechi timpuri. Grecii și romanii l-au considerat o civilizație mult mai veche, ale cărei monumente și scrieri păreau atât de misterioase, dar și magice.
Am salutat prezența la conferința noastră actuală a participanților din 10 țări – România, Egipt (patru participanți), Polonia, Italia, Germania/SUA, Olanda, Bulgaria, Franța, Spania – personalități distinse în domeniile lor de cercetare cu abordări multi-, inter- și transdisciplinare.
Există aspecte importante de subliniat:

În primul rând, conferința noastră, care a beneficiat de personalități din domeniul egiptologiei internaționale care ne-au făcut onoarea de a accepta invitația noastră, nu s-a limitat la dimensiunea antichității faraonice, ci, prin viziunea specialiștilor universitari și academici din alte domenii diverse de cercetare, a atins dimensiuni pluri-, inter- și transdisciplinare importante precum:
– influența Egiptului antic în arta europeană;
– în literatura europeană;
– în răspândirea cultelor egiptene în lumea greco-romană;
– originile domeniului universitar al egiptologiei în diferite țări;
– elementele care susțin relația dintre egiptologie și criminologie,

– egiptologia evoluționistă,
– posibilele origini egiptene ale unor personalități din antichitate, inclusiv cazul strămoșilor daci;
– abordarea civilizațională comparativă între Egiptul antic și China;
– igiena în Egiptul antic;
– creștinismul copt și influențele sale externe;
– călătorii români în Egipt în perioada interbelică;
– abordarea și metoda transdisciplinară și promotorii săi români;
– probleme ale mitologiei și religiei egiptene;
– influențele egiptene în sculptura imperială romană;
– Museion-ul,
– originile meteorologiei egiptene antice;
– înțelegerea matematicii egiptene antice.

Prin natura sa și având în vedere mentalitatea egipteană antică, egiptologia este un domeniu pluri-inter- și transdisciplinar.

Al doilea aspect pe care vreau să-l subliniez este că suntem recunoscători și onorați de parteneriatul cu instituții academice și de cercetare de prestigiu.

Aducem un omagiu d-lui  Dr. Eugen Nicolae, eminent director al Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, București (IABVP), o personalitate ilustră a arheologiei românești, care a fost un susținător al parteneriatului dintre Universitatea Hyperion și IABVP și, mai ales, al acestui eveniment. Din păcate, Dr. Eugen Nicolae nu a mai putut participa la conferința noastră cu o lucrare, așa cum și-a dorit, părăsind această lume pe neașteptate și mult prea devreme.
Dr. Eugen Nicolae (1955-2024) – reprezentant proeminent al cercetării științifice din România, a rămas în cercetarea academică un eminent specialist în numismatica islamică (Hoarda de Aur și Imperiul Otoman), având și diverse interese în numismatica antică, bizantină și medievală, sigilografie, metrologie, epigrafie islamică, studiul artelor minore islamice și medievale, cu o pasiune susținută pentru cercetarea și reconstrucția începuturilor statului medieval al Moldovei. Pentru colegi și colaboratori, a rămas un Om cu majuscule și un Coleg generos. Eu însămi îi sunt recunoscătosre pentru acordul pe care mi l-a dat de a studia și publica colecția de piese egiptene antice a IABVP. Fie ca amintirea lui să fie binecuvântată. Recunoștință veșnică!

În al treilea rând, aș dori să subliniez dimensiunea transdisciplinară a conferinței pe care, ca într-o sincronicitate, am organizat-o la doar trei săptămâni de la momentul în care, pe 6 noiembrie, în urmă cu 30 de ani, a fost semnată Carta Transdisciplinarității. Inițiatorul și promotorul acestei abordări și înțelegeri inovatoare, complexe, care transcende toate disciplinele prin încorporarea lor într-un mod integrator, este fizicianul teoretician și omul de cultură român, academicianul Basarab Nicolescu, personalitate marcantă a lumii academice românești și internaționale, pe care am avut marea onoare să-l cunosc în urmă cu aproape 20 de ani, într-un grup de cercetare de acest gen, condus cu înțelepciune și cu cel mai înalt profesionalism de Dr. Magda Stavinschi, președintele primului Institut de Studii Transdisciplinare din România, cu care avem al doilea parteneriat pentru acest eveniment.

Aș dori să menționez aici două personalități care, prin activitățile lor, au influențat puternic relațiile dintre Egipt, Europa și România.

– Regretatul profesor Ahmed Etman de la Universitatea din Cairo, eminent clasicist, care a publicat pe scară largă despre teatrul clasic, studiile de receptare, literatura comparată și mișcarea de traducere greco-arabă, pe care am avut onoarea să-l întâlnesc și de a cărui prezență m-am bucurat la două conferințe la Universitatea din Cairo, în 2012-2013. Un mare Om, un spirit egiptean înalt și generos și un savant prestigios.

– Regretatul Profesor Dr. Achim Popescu este primul egiptolog român din România, primul egiptolog cu doctorat la Universitatea din Cairo în anii 1980. Într-o perioadă în care în România regimului lui Nicolae Ceaușescu se vorbea despre egiptologie doar prin studii clasice, dr. Achim Popescu a reușit să obțină un doctorat strălucit cu un mare nume în egiptologia egipteană, Prof. Dr. Sami Gabra.

Cartea rezultată din teza de doctorat, Reformele lui Bocchoris, pe care am avut șansa să o găsesc în biblioteca IFAO, a fost publicată postum, datorită eforturilor fiicei sale, doamna profesor Adriana Elena Baldea, și nepoatei sale Ioana Baldea-Constantinescu. Doresc să aduc un pios omagiu de recunoștință memoriei Dr. Achim Popescu și, de asemenea, memoriei soției sale, regretatei doamne prof. Eleonora Popescu, pe care am avut onoarea să o cunosc și să mă bucur de prezența ei înțeleaptă și discretă, precum și de biblioteca egiptologică a prof. Popescu, într-o perioadă în care, la o vârstă fragedă, am descoperit Egiptul antic și egiptologia.

În 2020, am organizat prima Conferință egiptologică internațională, ZEI ȘI OAMENI ÎN EGIPTUL ANTIC, împreună cu dragii noștri parteneri și colegi din Polonia, de la IMOC-PAS și savanta colegă egiptolog
Prof. Dr. Habil Joanna Popielska-Grzybowska.

Un motiv de mândrie este și publicarea actelor acestei conferințe internaționale, datorită generozității expertului arheolog și egiptolog de renume mondial Profesor Dr. Pearce Paul Creasman, în prestigiosul Journal of Ancient Egyptian Interconnections (seria JAEI, vol. 38 și 39), la egyptianexpedition.org. Este primul volum de studii al unei conferințe internaționale de egiptologie din România.

Recunoștința mea cea mai profundă se îndreaptă către generozitatea Rectorului și primului susținător, Prof. univ. dr. Sever Spânulescu, Rectorul Universității Hyperion, care a susținut necondiționat activitatea egiptologică, materializată în cursuri universitare de specialitate pentru studenți, curriculare și extracurriculare – Introducere în egiptologie, Antichități egiptene, Scriere hieroglifică – și a Centrului nostru, CESPEOM, prin care organizăm evenimente academice și universitare, toate pentru a stârni interesul pentru acest domeniu fascinant și pentru a educa și cultiva spiritul științific și critic în rândul studenților.

De asemenea, aș dori să-mi exprim profunda recunoștință pentru disponibilitatea amabilă și generoasă de a participa la conferința noastră actuală a Excelenței Sale domnul Moayad Eldalie, Ambasadorul Egiptului în România, pentru minunatul și căldurosul discurs pe care l-a ținut în deschiderea evenimentului. (minutul 17:08 din

P1 –https://www.facebook.com/596099910/videos/1057053689218305/ )

Totodată, mulțumirile mele se îndreaptă către două rafinate, generoase și discrete doamne, – Lorelay Popa și Mihaela Năstase – pentru eforturile cărora le sunt recunoscătoare în a aduce cooperarea și parteneriatul româno-egiptean, în domenul educațional și cultural, în zona internațională, în beneficiul educației savante, de elită, la Universitatea Hyperion din București.

Aș dori să-mi exprim cea mai profundă recunoștință pentru sprijinul și profesionalismul dedicat al distinsei doamne director de PR Elena Spânulescu pentru promovarea și acoperirea mediatică a conferinței noastre.

Cele mai profunde mulțumiri mele se îndreaptă și către distinșii mei colegi:
– Prof. univ. dr. Otilia Sîrbu, Director Litere și Limbi Străine, Universitatea Hyperion;
– Conf. univ. dr. Marina Roman, decanul Facultății de Jurnalism, a Universității  Hyperion.
– Conf. univ. dr. Elena Toma, prodecan al Facultății de Științe Sociale și Umaniste, Universitatea Hyperion.

Cele mai profunde mulțumiri se îndreaptă și către trei profesioniști de înaltă clasă și eforturile lor neobosite:
– domnului Ovidiu Neagoe, fizician, cercetător și specialist IT, care s-a asigurat că toată partea tehnică a conferinței a fost la cele mai înalte standarde de performanță;
– domnului Florin Pește, jurnalist, manager RadioFxNet din incinta Universității Hyperion, cel mai bun dintre cei mai buni regizori de transmisie si din punct de vedere sonor si de filmare profesională, atât in cazul evenimentului la fața locului, cât mai ales în transmisia online impecabilă a conferinței! Recomand și garantez pentru toată gama de servicii de inaltă calitate a domnului Florin Pește!

– domnului Valentin Uță, ca cel mai bun fotograf din toate timpurile.

Nu în cele din urmă, cea mai profundă recunoștință a mea:

– tuturor participanților la conferință, străini și români deopotrivă, profesioniști de înaltă clasă și cadre universitare de renume internațional (vezi programul), fără de care acest eveniment nu ar fi putut exista;
– studenților noștri de la Universitatea Hyperion și, desigur, fiecăruia dintre studenții mei dragi de la Istorie și Egiptologie.

Să ne întâlnim din nou cu aceeași plăcere și interes la următoarea conferință!”

Prof. univ. dr. Renata G.Tatomir, egiptolog,

Președintele Senatului Universității Hyperion din București.

 

CONFERENCE PROGRAM - 17 OCTOBER 2024
CONFERENCE PROGRAM 17 OCTOBER 2024

Înregistrarea conferinței poate fi vizionată pe link-urile de mai jos:

P1 –https://www.facebook.com/596099910/videos/1057053689218305/

P2 – https://www.facebook.com/596099910/videos/1056750689425472/

P3 – https://www.facebook.com/596099910/videos/569685698958596/

P4 – https://www.facebook.com/596099910/videos/467258073013700/

P5 – https://www.facebook.com/596099910/videos/3768234663437187/

Comitetul de organizare al Universității Hyperion

Prof. univ. dr. Sever SPÂNULESCU – Rector al Universității Hyperion din București

Prof. univ. dr. Renata G. TATOMIR – Președintele Senatului, Universitatea Hyperion din București,
Organizator general

Elena SPÂNULESCU – Director PR al Universității Hyperion din București

Prof. univ. dr. Otilia SÎRBU, Director al Departamentului de Litere și Limbi Străine,
Universitatea Hyperion din București

Conf. univ. dr. Marina ROMAN, Decan al Facultății de Jurnalism,
Universitatea Hyperion din București

Parteneri

Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, București

Institutul de Studii Transdisciplinare în Știință, Spiritualitate, Societate – IT4S

Parteneri media

HYP TV și RadioFXNet

DailyBusiness
Sunt vizați TOȚI ROMÂNII! Klaus Iohannis a semnat legea AZI
Spynews
Noi imagini sfâșietoare cu Alina Eriko! Mama ei, asaltată cu mesaje să își salveze fiica: ” N-o lăsa pe stradă și fără dinți să cerșească” | FOTO
Bzi.ro
Aroganță maximă a vedetei! Delia a decojit un ou fiert în geanta Balenciaga!
Fanatik.ro
Cum să scapi, de fapt, de mirosul greu și urât al prosoapelor. Doar așa le vei avea moi, pufoase și mereu parfumate. Este un secret al hotelierilor
Capital.ro
Adio, DOAMNĂ! Doliu imens în televiziune. Marea prezentatoare TV a murit la 53 de ani
Playtech.ro
Cine sunt ROMÂNII care au murit în inundațiile din Spania. E vorba de un cuplu și fiica lor...
DailyBusiness
Ai nevoie de bani pentru încălzire? Iată cum depui documentele necesare
Adevarul
Mega-construcțiile antice din Porțile de Fier, înghițite de Dunăre. Secretul primului canal navigabil, înființat de romani în Dacia
wowbiz.ro
Primele imagini cu Oana Zavoranu după ce instanța a decis că a pierdut casa din Andrei Mureșanu. Querida e pe relaxare, la halat, în amiaza mare
Spynews
Cum a ajuns Nicolai Tand, de la Asia Express, să cerșească în străinătate! Sacrificiile l-au dus pe culmile succesului
Spynews
Lambada, noi imagini emoționante cu bebelușul ei și al lui Tzancă Uraganu! Cât de mare a crescut Alesio | VIDEO
Evz.ro
Cele mai ieftine apartamente din România. Orașul în care prețurile s-au prăbușit
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
kanald.ro
Cine este Gabi, românul care a murit în garaj alături de familia lui, în inundațiile din Spania! Acesta a fost un cunoscut fotbalist de la Universitatea Craiova
Cancan.ro
Prognoza Accuweather pentru Crăciun și Revelion. În ce orașe ninge de Sărbători în România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Intră banii pe carduri până la sfârșitul anului. Se fac plățile până de Sărbători
StirileBZI
Acești bani nu mai pot fi folosiți! Bancnotele nu mai sunt acceptate nici de bănci
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
stirilekanald.ro
Românii Gabi, Dana și fiica lor Alex au fost găsiți morți într-un garaj din Valencia. Tăvălugul apei i-a luat prin surprindere
substantial.ro
Istanbul oferă transport public gratuit șomerilor pentru a-i ajuta să găsească un loc de muncă
MediaFlux
Faci PUȘCĂRIE dacă ignori somația ANAF! ÎNCHISOARE între 1 și 6 ani pentru românii care nu răspund la cererile Fiscului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Game of Thrones” se pregătește să cucerească marele ecran: Warner Bros dezvoltă un film în universul Westeros