Declarația comună condamnă „atacurile teroriste și violența împotriva media și a jurnaliștilor”, așa cum a fost cazul atentatului din ianuarie, de la Paris, asupra redacției revistei franceze de satiră Charlie Hebdo, potrivit Agerpres.
„Numai în 2014, peste 100 de jurnaliști și-au pierdut viața în regiunile cu probleme„, se menționează în declarație, adoptată în prezența a circa 100 de jurnaliști din 60 de țări care iau parte la această conferință, care este organizată de Asociația Jurnaliștilor din Coreea de Sud și se va încheia vineri.
„Atacurile teroriste împotriva media și a jurnaliștilor sunt inacceptabile, deoarece libertatea discursului și libertatea de expresie sunt valori de neînlocuit, care au fost obținute prin vărsare de sânge și sudoare„, se mai menționează în textul declarației.
Președintele Asociației Jurnaliștilor din Coreea de Sud, Park Chong-Ryul, a atras atenția, în deschiderea conferinței, că „libertatea discursului a fost amenințată” în mai multe cazuri, cum a fost atacul terorist asupra revistei Charlie Hebdo.
„Numai anul trecut, se estimează că 118 jurnaliști au fost uciși în întreaga lume„, a afirmat Park Chong-Ryul.
„La fel ca în anii precedenți, numărul jurnaliștilor uciși în 2014 a continuat să fie inacceptabil de mare„, a declarat, la rândul său, președintele Federației Internaționale a Jurnaliștilor (IFJ), Jim Boumelha.
„De această dată, totuși, au existat perioade distincte în care absoluta ferocitate cu care jurnaliștii au fost luați drept țintă i-a determinat pe mulți comentatori să tragă semnale de alarmă că aceasta începe să devină una dintre cele mai periculoase perioade din istorie pentru jurnaliști„, a atras el atenția.
Jim Boumelha a precizat că, numai în primele două luni din 2015, IFJ a înregistrat peste un sfert din numărul total de jurnaliști uciși în 2014. „Asta fără a pune la socoteală actele minore, dar importante, de obstrucționare a jurnaliștilor, indiferent dacă este vorba de atacuri, abuzuri sau acte de hărțuire„, a adăugat el.
Jurnaliștii prezenți la conferință, organizată în contextul împlinirii a 70 de ani de la independența Coreii de Sud și de la divizarea peninsulei, își exprimă, totodată, speranța într-un viitor „al păcii și al unificării în Peninsula Coreeană”.
„Reconcilierea și cooperarea între cele două Corei și pacea în Peninsula Coreeană sunt o provocare incontestabilă a momentului„, se mai subliniază în declarație.
CITEŞTE ŞI: Atentatele din Franţa: Au fost publicate fotografiile cu cadavrele teroriştilor de la Charlie Hebdo