Conferinţă NGVA – Gazul natural comprimat şi biogazul, soluţie de tranziţie către reducerea emisiilor de dioxid de carbon (transportator)

Gazul natural comprimat (CNG) şi în special biogazul vor rămâne, pentru o perioadă lungă de timp, o soluţie de tranziţie către reducerea emisiilor de dioxid de carbon, a declarat miercuri directorul general al companiei de transport Blue River, Alexandru Păun, la o conferinţă de specialitate.
Alina Costache
25 oct. 2023, 16:04
Conferinţă NGVA – Gazul natural comprimat şi biogazul, soluţie de tranziţie către reducerea emisiilor de dioxid de carbon (transportator)

„Credem că gazul natural comprimat şi în special biogazul vor rămâne pentru o perioadă lungă de timp o soluţie de tranziţie către reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Din punctul meu de vedere, pentru a ajunge la zero emisii de dioxid de carbon, ar trebui să ne întoarcem la căruţă – cred că niciunul dintre noi nu îşi doreşte lucrul acesta. Şi atunci trebuie să facem în aşa fel încât să lucrăm cu ce avem în prezent. Gazul natural comprimat ne-a dovedit că poate fi utilizat pe distanţe lungi, fără niciun fel de problemă. Noi avem camioane care au parcurs 30.000 km într-o lună, în iunie sau iulie 2020”, a menţionat Alexandru Păun, scrie Agerpres.

El a precizat că gazul natural comprimat reduce cu 90% particulele în suspensie (PM 2,5, PM 10, n.r.), iar emisiilor de NOx (emisiile de oxizi de azot, n.r.) cu 53%.

„Am făcut o experienţă. Dacă vom sta într-o hală cu un camion diesel, cu motorul pornit, după o perioadă foarte scurtă de timp vom dori să ieşim afară, deoarece nu putem să mai respirăm. Cu un camion cu gaz natural comprimat într-o hală am putut să respir la ţeava de eşapament al camionului. Trebuie să stai doar un pic mai departe, să nu te frigă foarte tare, pentru că arderile sunt un pic mai puternice la camioanele cu gaz natural comprimat, dar poţi respira – şi am putut să stau în acea hală foarte mult timp. Deci, tehnologia este matură. Gazul natural comprimat a dovedit de-a lungul timpului că este o soluţie, un combustibil alternativ pe care te poţi baza”, a mai spus Alexandru Păun.

În opinia sa, „electricul, cel puţin pentru moment şi pentru perioada următoare, un timp scurt şi mediu”, nu va putea face faţă distanţelor lungi.

„Poate fi utilizat cu succes – şi asta facem noi astăzi, pe distribuţie locală şi regională. Sunt producători care prezintă ca alternativă unele camioane pe distanţe lungi, dar infrastructura este inexistentă”, a adăugat Păun.

Asociaţia Gazului Natural pentru Vehicule împreună cu partenerii Scania şi Iveco au marcat inaugurarea primei reţele de staţii de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat (CNG) din ţara noastră prin evenimentul „Energie de Tranziţie”.

„Zece staţii de alimentare cu gaz natural comprimat au fost deschise pe coridorul Arad – Constanţa, unul dintre cele mai tranzitate trasee rutiere din România, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro. Obiectivul Asociaţiei Gazului Natural pentru Vehicule este să ajungă la cincizeci de staţii funcţionale, până în 2030, pentru creşterea sustenabilă a transporturilor din România şi reducerea poluării în marile aglomerări urbane”, au menţionat organizatorii conferinţei.

Citește și Rețea de stații de alimentare cu CNG pentru vehicule, inaugurată în România

Potrivit sursei citate, cei mai mari jucători din piaţa transportului comercial, Scania şi Iveco, au în oferta lor o gamă de vehicule alimentate cu CNG, atât pentru transportul urban şi regional de marfă, cât şi pentru transportul frigorific, hooklift, colectarea deşeurilor sau transportul containerelor BDF.

Asociaţia Gazului Natural pentru Vehicule – NGVA România sprijină dezvoltarea pieţei gazului natural comprimat (CNG) drept combustibil alternativ pentru sectorul transporturilor.

Cele mai importante declaraţii de la conferinţa NGVA România

Discurs Benoit Tanguy – managing director al Scania România și Bulgaria

”Credem cu tărie în importanța dezvoltării parteneriatelor valoroase, drept urmare vă mulțumim pentru invitație și mai ales pentru oportunitatea de a vă fi alături. Împreună, conducem către schimbare. La Scania, suntem dedicați dezvoltării sustenabile și promovării soluțiilor inovatoare în domeniul de transport greu. Și suntem încântați să facem parte din acest proces de transformare. Vă mulțumim pentru invitație și așteptăm cu nerăbdare să contribuim la dezvoltarea acestui ecosistem vital pentru un viitor sustenabil.

Cele mai multe emisii de carbon sunt cauzate de camioane, autobuze și autocare. Deoarece schimbările climatice sunt din ce în ce mai frecvente, emisiile de CO2 fiind una dintre principalele cauze pentru acestea. De aceea, UE a luat o serie de măsuri legislative privind

Emisiile de CO2. Sunt stabilite mai multe date limită pentru atingerea unor obiective în acest caz:

• În 2025, o reducere de 15% comparativ cu 2019.

• În 2030, o reducere de cel puțin 30% comparativ cu 2019 (ținta indicativă, fiind reevaluată în 2022).

Pe lângă aceste termene/măsuri, Scania și-a propus propriile măsuri pentru reducerea Emisiilor de CO2, respectiv: reducerea cu -20% a CO2 emise de produsele noastre până în 2025 (având ca referință anul 2015).

Pentru a ne atinge acest obiectiv de reducere, avem mai multe soluții de combustibili alternativi: Gaz natural și Biogaz (biometan). Plus cele două tipuri de biodiesel: FAME (ester metilic al acizilor graș) și HVO (Ulei vegetal hidrogenat).

Gazul natural are o performanță ușor mai bună decât combustibilul diesel în ceea ce privește gazele cu efect de seră, iar prețul pentru o alimentare este mai mic.

Este mai eficient să se transforme biogazul disponibil în biometan pentru a înlocui combustibilul diesel, decât să se producă energie electrică direct din biogaz. Performanțe excelente în ceea ce privește gazele cu efect de seră.

Ester metilic al acizilor grași este un combustibil ieftin și ușor de produs, dar care necesită îndeplinirea unor exigențe. Motorul diesel și sistemul de tartare a gazelor arse necesita anumite modificări.

Ulei vegetal hidrogenat necesită un proces de producție avansat cu performanțe posibile foarte bune în privința gazelor cu efect de seră și are proprietăți aproape identice cu cele ale motorinei.

Utilizând aceste soluții, impactul asupra emisiilor CO2 este diminuat de la 15% până la 90%. Gazul natural are o performanță ușor mai bună decât combustibilul diesel în ceea ce privește gazele cu efect de seră, astfel încât emisiile de CO2 pot fi reduse până la 15%.

Scania a proiectat noi motoare cu aprindere prin scânteie, alimentate cu gaz, cu puteri cuprinse între 280 și 410 cai putere. Acestea pot fi folosite atât pe camioanele Scania, cât și pe autobuzele Scania. Noul motor Scania alimentat cu gaz este proiectat pentru aplicații pe distanță lungă, construcții și aplicații urbane. Mai silențios decât un motor diesel și respectând standardul PIEK pentru limitarea zgomotului, este ideal pentru aplicații urbane, cum ar fi colectarea deșeurilor; în cazul nostru, Romprest este un partener care a ales să achiziționeze 20 de astfel de vehicule.

Sistemul modular Scania ne permite să alegem mai multe variante de rezervare pentru gazul natural, putând dimensiona autonomia în funcție de nevoile clientului. Oferta Scania pentru vehicule cu gaz cuprinde majoritatea cabinelor disponibile, motoarele cu gaz fiind disponibile atât pentru autocamioane articulate sau rigide, cât și pentru autobuze.

În ultimii 5 ani, Scania Black Sea Unit, format din România și Bulgaria, a vândut peste 340 de unități CNG vândute la nivel de Business Unit pentru diverse aplicații. De exemplu, camioane pentru distribuție urbană de mărfuri generale, capete tractor pentru distribuție regională, dar și gunoiere, Hooklift-uri și mixere.

Chiar dacă aceste cifre au fost obținute în ciuda numărului scăzut de stații de încărcare din România, situația se va schimba.”

La momentul actual, în Bulgaria există mult mai multe stații, doar în Sofia fiind amplasate 19 stații.

La nivel european, situația este mult mai bună, în partea de Vest existând și stații de LNG.

Încheiere:

Scania s-a angajat ferm în reducerea emisiilor de CO2 prin oferirea de soluții inovatoare, inclusiv motoare alimentate cu gaz natural și biogaz, pentru camioane, autobuze și nu numai.

Cu utilizarea acestor soluții, emisiile de CO2 pot fi reduse semnificativ, având un impact de la 15% până la 90%, iar Scania se adaptează nevoilor clienților prin oferirea unei game variate de vehicule alimentate cu gaz.

Discurs Andrei Gagea Business Director IVECO Romania

”Mulțumim pentru invitație și salutăm acest eveniment deoarece noi, IVECO, am fost de-a lungul anilor alături de acest proiect și de NGVA România și credem ca este esențial să se dezvolte parteneriate valoroase cu părți interesate pentru a activa noi lanțuri valorice, dezvoltând ecosistemul gazului și creând valoare suplimentară pentru clienți și utilizatori finali.

IVECO oferă o gama completă de vehicule comerciale care lucrează în toate segmentele, de la LCV la HCV, utilizate atât ON ROAD, cât și OFF ROAD. Încă de la început, compania s-a angajat să asigure o mobilitate sigură, eficientă și durabilă, investind în dezvoltarea și implementarea sistemelor de propulsie alternative de peste 25 de ani.

Acest angajament a fost amplificat odată cu nașterea Grupului IVECO, compania nou născută din SPIN OFF de la CNH Industrial, prin care se urmărește atingerea obiectivului de emisii de carbon NET ZERO până în 2040, anticipând cu 10 ani obiectivul deja ambițios stabilit de Comisia Europeană în cadrul Green Deal. Acest obiectiv se aplică atât emisiilor directe (datorate funcționării directe a IVECO GROUP), cât și emisiilor indirecte (cele care provin de la partenerii noștri și de la produsele noastre în exploatare).

În special în ceea ce privește acest din urmă aspect, IVECO are o foaie de parcurs clară pentru introducerea și implementarea în timp a unor propulsii alternative, în funcție de tehnologii, de game și de aplicațiile clienților. Strategia noastră se bazează pe trei piloni: GAS (Gaz Natural Comprimat), BEV (Battery Electric Vehicle), FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle). Considerăm că toate cele trei tehnologii vor coexista împreună pentru a decarboniza transportul rutier de marfă. În special, contribuția gazelor naturale și a vehiculelor de tip FCEV ar fi necesară pentru a reduce amprenta de carbon din segmentul aplicațiilor de transport pe distanțe lungi. Acesta reprezintă peste 60% din volumul industriei și 80% din totalul emisiilor de CO2. Acceptăm această provocare cu un simț al urgenței – calitatea AERULUI și schimbările climatice nu AȘTEAPTĂ și necesită luarea de măsuri acum.

După cum vă puteți imagina, ne aflăm într-o revoluție tehnologică care ne va schimba pentru totdeauna viața și lumea transportului rutier de marfă. Dacă ne uităm la evoluția mixului de propulsoare IVECO, vom asista la o schimbare fără precedent, în care propulsia diesel va fi înlocuită progresiv cu EV, care va fi implementată de BEV pentru LCV și atât BEV, cât și FCEV în segmentul HDV.

Dacă, pe de o parte, profilul misiunii LCV va permite o tranziție mai ușoară către electrificare, pentru aplicațiile pentru vehicule grele, gazul va continua cu siguranță să își păstreze un rol relevant în mixul nostru de motorizări datorită biometanului. Este o tehnologie complementară electrificării în atingerea obiectivelor de decarbonizare. În timp ce se așteaptă ca motorul diesel să scadă sub 50% în favoarea adoptării vehiculelor electrice, care ar putea ajunge la o penetrare de 20-40% până în 2030, se așteaptă ca vehiculele grele pe gaz să-și revină și să continue să crească pe termen mediu și lung. Într-adevăr, camioanele pe gaz alimentate cu biometan reprezintă o soluție gata de utilizare care sprijină tranziția energetică și care este recunoscută ca o alternativă solidă în misiunile dificil de eliminat.

Înainte de a intra în detalii, permiteți-mi să reamintesc moștenirea puternică a IVECO în domeniul mobilității pe GAZ, fiind pionier în acest segment, cu peste 25 de ani de experiență și peste 55.000 de vehicule vândute la nivel european. O poziție de lider recunoscută de piață, cu un MARKET SHARE >50% în fiecare gamă.

În segmentul vehiculelor grele, penetrarea camioanelor pe bază de gaz a avut o tendință constantă de creștere până în 2021, când înmatricularea camioanelor pe bază de gaz în UE a atins aproape 4% din volumul total al industriei. În același an, aproape 25% din vânzările de camioane IVECO au fost camioane pe gaz, iar fiecare al doilea autotractor a fost unul pe LNG. În a doua jumătate a anului 2021, prețul TTF a început să crească în mod impresionant, influențând prețul la pompă și, în consecință, costul total al proprietății pentru clienții noștri, cu consecințe notabile asupra afacerii.

Astăzi, nu există nicio îndoială că ne confruntăm în continuare cu o situație critică, după cum se poate observa din contracția pieței care pierde 1pp față de anul precedent, însă criza energetică afectează fiecare tip de combustibil și energia electrică, de asemenea.

Prin urmare, camioanele pe gaz reprezintă în continuare cea mai viabilă alternativă la motorină. În pofida dificultăților specifice, continuăm să înregistrăm un interes foarte mare din partea clienților care se angajează în favoarea sustenabilității și a celor mai sensibili la costurile totale de exploatare, cum ar fi marile companii de logistică sau chiar municipalitățile. Fără nicio îndoială, nu vedem în mod clar sfârșitul mobilității pe gaz pentru aplicațiile grele. Dimpotrivă, ne așteptăm la un viitor mai luminos pentru grupul nostru motopropulsor pe gaz, având în vedere disponibilitatea progresivă a bio-metanului.

Într-adevăr, camionul pe gaz alimentat cu biometan reprezintă o soluție gata de utilizare care sprijină tranziția energetică și este recunoscută ca o alternativă puternică în misiunile dificil de abandonat.

Un autocamion alimentat cu biometan, printre propulsoarele alternative, oferă:

Indeplinirea obiectivelor misiunii fără compromisuri față de Diesel, fără abateri în ceea ce privește autonomia, sarcina utilă și timpul de realimentare.

Reducerea emisiilor de CO2 până la in nive negativ al emisiilor de carbon; numai biometanul poate oferi acest lucru!

TCO – competitivitate față de motorină, deoarece deja astăzi biometanul este mai competitiv față de gazele fosile și este caracterizat de un lanț valoric mult mai stabil, mai puțin supus volatilității uriașe înregistrate în ultimele 12 luni în sectorul energetic.

Autocamioanele noastre sunt 100% compatibile cu biometanul și că pot fi alimentate cu biometan pur sau în amestec cu gaz natural fosil. Biometanul este, de asemenea, un factor cheie în cadrul proiectelor de economie circulară. În condițiile în care ne aflăm într-o eră a penuriei de materii prime, este esențial să ne concentrăm asupra materiilor prime durabile care să permită transformarea deșeurilor și reziduurilor în resurse prețioase.

Aș dori să comentez una dintre obiecțiile privind cererea de biometan pentru transportul de mărfuri grele: disponibilitatea. Este adevărat că producția totală actuală de biometan este de aproximativ 3 miliarde de metri cubi pe an, dar este adevărat și că biometanul are un potențial uriaș de scalabilitate care poate fi valorificat. Noi, ca IVECO, am salutat obiectivul de 35 de miliarde de metri cubi pentru 2030 stabilit de planul REPOWER al UE, dar dacă facem o proiecție a parcului de vehicule GAS HD în circulație. Presupunând o tendință de creștere constantă, pentru a alimenta întregul parc de vehicule în circulație am avea nevoie de doar 5 miliarde de metri cubi, adică mai puțin de 15% din producția preconizată. Prin urmare, va exista suficient biometan, din care o parte poate fi destinată transporturilor, ca soluție complementară pentru decarbonizare.

De fapt, pentru a vizualiza contribuția biometanului în ceea ce privește decarbonizarea, alimentând un IVECO S-WAY cu biometan, putem obține aceleași reduceri de CO2 ca și în cazul a 72 de mașini electrice alimentate cu electricitate verde.

Cu biometanul, neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon este la îndemână și, în anumite cazuri, putem merge dincolo de atingerea negativității emisiilor de dioxid de carbon, dacă provine din gunoi de grajd, după cum a demonstrat recent un studiu realizat de CNR (Centrul Național de Cercetare din Italia), care a dus la o reducere a emisiilor de CO2 de -120% față de motorină în cazul unei metode de măsurare WTW (Well-to-Wheel), astfel încât biometanul poate deschide cu adevărat era transportului fără emisii de dioxid de carbon.
În ceea ce privește tranziția energetică, un autocamion alimentat cu biometan nu acceptă niciun compromis în ceea ce privește autonomia MISIUNII, de fapt, un IVECO S-WAY GAS, cu motorul său puternic și cu o autonomie de 1.600 km, reprezintă o alternativă viabilă la motorul diesel.

În Europa, biometanul poate profita de infrastructura de realimentare deja bine dezvoltată, care numără peste 4 000 de stații de GNC și peste 600 de stații de GNL, ceea ce face ca mobilitatea pe biometan să fie încă o dată soluția pregătită pentru atingerea obiectivului de decarbonizare. În plus, conform NGVA Europe, în 2020, 25% din gazul distribuit pentru aplicații rutiere este deja biometanul, ceea ce înseamnă că procesul de decarbonizare a fost deja început.

În incheiere aș dori să vă împărtășesc principalele priorități pentru o tranziție robustă și viabilă din punct de vedere economic de la gazele fosile la biometan:

Protejarea ecosistemului de gaze ca factor cheie pentru o mobilitate cu emisii de carbon NET ZERO

Dezvoltarea conștientizării biometanului: Trebuie să dezvoltăm și să diseminăm cazuri de utilizare avantajoasă. Am vorbit deja despre BIOLNG pentru decarbonizarea aplicației pe distanțe lungi, dar trebuie să ne concentrăm și asupra municipalităților. Gândiți-vă cât de puternic ar fi un „caz de utilizare circulară a unui camion de colectare a deșeurilor alimentat cu BIO-CNG produs din fracția organică a deșeurilor municipale”.

Sprijin pentru politici: nu există un glonț de argint pentru decarbonizare și avem nevoie de soluții acum. Este urgentă recunoașterea oficială a rolului gazului, in special a biometanului ca soluție complementară în reglementarea amprentei de carbon pentru HDV.

Parteneriat: Trebuie să ne unim forțele cu partenerii pentru a dezvolta un ecosistem solid. Suntem conștienți de faptul că provocările viitorului sunt foarte complexe și că niciun jucător, indiferent cât de mare sau de puternic este, nu poate reuși de unul singur. Așadar, pentru noi, cheia este colaborarea și lucrul împreună.

Ca dovadă că IVECO mizează în continuare pe gazul natural, pot confirma în avanpremieră că luna viitoare, cu ocazia lansării noilor produse IVECO care va avea loc la Barcelona, alături de clasicele propulsii cu motorină, IVECO va prezenta noile generații de vehicule cu propulsie alternativă, printre care se află și cele alimentate cu gaz natural comprimat.

Aș dori să închei această prezentare mulțumindu-vă pentru atenția acordată și subliniind angajamentul companiei IVECO de a continua să construiască parteneriate puternice în România. Așa cum am arătat, suntem hotărâți să lucrăm îndeaproape cu NGVA România pentru a alinia țara la politicile de încurajare a gazului natural, deja implementate cu succes în alte state.
Sunt încrezător că prin colaborarea noastră vom reuși să îndeplinim obiectivele comune și să contribuim la un viitor mai bun. Vă mulțumesc încă o dată pentru încredere și sper să continuăm dialoguri constructive.

Rezumat:

În ciuda tensiunilor actuale de pe piața gazelor, intensificate și de tensiunile geopolitice și de războiul din Ucraina, mobilitatea GAS va continua să fie un pilon esențial pentru atingerea obiectivului de decarbonizare, fiind relansată printr-o nouă propunere de valoare pentru clienți.

Autocamioanele alimentate cu biometan reprezintă soluția gata de utilizare pentru decarbonizarea segmentului greu de redus al aplicațiilor HDV, asigurând acoperirea misiunilor fără compromisuri față de motorină, reducerea emisiilor de CO2 și un TCO stabil și competitiv, în comparație cu alte tehnologii alternative de propulsie.

Conform viziunii IVECO, nu va exista un glonț de argint pentru a gestiona tranziția energetică, iar contribuția gazului, in special a biometanului va rămâne vitală. De fapt, biometanul va avea un rol strategic în următorii ani, dovadă fiind obiectivul de producție de 35 miliarde de metri cubi până în 2030 stabilit de Comisia Europeană în cadrul planului REPOWER EU. Unirea forțelor cu partenerii și diseminarea celor mai bune practici vor fi elemente-cheie pentru a crește gradul de conștientizare și pentru a construi un ecosistem favorabil, pentru a face posibilă tranziția către un transport de marfă decarbonizat.”

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Avea doar 26 de ani și a murit înainte de Crăciun! Cine era Alexandru
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Taxele și impozitele, în 2025. Veste mare pentru milioane de români
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Donald Trump redeschide subiectul achiziționării Groenlandei
MediaFlux
Românii se vor bucura de o nouă majorare la pensie, chiar după sărbători. Lista veniturilor începând cu ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!