Confiscarea extinsă: instrument eficient, dar neaplicat în România

Confiscarea extinsă, introdusă prin lege în România în 2012, nu este încă aplicată. Instrumentul va fi mai clar formulat în noul Cod Penal, care urmează să intre în vigoare până în februarie 2014. 
Iulian Tudor
28 mai 2013, 07:58
Confiscarea extinsă: instrument eficient, dar neaplicat în România

Confiscarea extinsă reprezintă confiscarea bunurilor provenite din activităţi infracţionale fără a fi necesară dovedirea legăturii dintre infracţiune şi bunul confiscat. Bunurile pot fi confiscate indiferent dacă au fost transferate de condamnat unei persoane din familie, scrie EurActiv.ro.

Confiscarea extinsă se dispune dacă persoana vizată este condamnată la o pedeapsă de minimum 5 ani de închisoare, dacă valoarea bunurilor persoanei „depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de aceasta în mod licit” si dacă „instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale” grave.

Conform legii 63/2012 pentru modificarea şi completarea Codului penal al României şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, procurorul este obligat să probeze doar că cel acuzat a fost implicat în săvârşirea de infracţiuni grave, spre exemplu crima organizată.

Simona-Maya Teodoroiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei a declarat pentru EurActiv.ro că prevederea confiscării extinse „a fost constant cerută de practicienii dreptului penal din România. Nu e o chestiune impusă din exterior, nu e în mod esenţial un aspect cerut de oficialii europeni […]. A fost o chestiune internă, o necesitate”.

„Prevederea s-a introdus deja in legislaţia actuală, va fi cu atât mai mult în mod coerent în viitorul cod penal, pentru care avem termen de intrare în vigoare – februarie 2014. Este o finalizare eficientă a tuturor aspectelor legate de dobândirea ilicită a averilor, a unor fonduri, deci în toate cazurile de corupţie, de mare criminalitate, de criminalitate organizată, confiscarea extinsă este o finalizare cu succes şi de substanţă a demersurilor procurorului, judecătorului, a sistemului judiciar”, a mai spus Teodoroiu.

Sara Panelli, procuror la Parchetul din Torino din 1996, spune că în Italia, confiscarea extinsă este folosită în cazul infracţiunilor seriose, în special în crima organizată, legată de mafie: „Atunci când se observă neconcordanţe ale stilului de viaţă,  ale prorietăţilor, ale banilor, la persoane care au fost deja condamnate pentru o acuzaţie legată de mafie, pot fi confiscate activele, dacă nu se oferă dovezi pentru dobândirea licită a valorilor”.

Panelli spune ca in Italia confiscarea extinsă este o unealtă foarte importantă şi foarte eficientă, introdusă încă din 1992.

Regis Pierre, magistrat la Divizia Penala şi de Gratieri din Ministerul de Justiţie din Franţa, spune că în Franţa, cel mai important moment pentru instituţia confiscării a fost în 2010, când a fost înfiinţată o agenţie pentru recuperarea şi confiscarea de active. Agenţia se ocupă de confiscarea globală (integrală) a averilor celor găsiţi vinovaţi de infracţiuni grave (precum trafic de droguri, spălare de bani, crimă organizată, crime împotriva umanităţii, terorism).

Francezii au şi un alt tip de confiscare, în limita prejudiciului creat de activitatea infracţională.

Ca şi în România, Constituţia franceză prevede prezumţia de dobândire licită a averii. Drept urmare, averea nu poate fi confiscată (aşa cum se poate în Italia sau Marea Britanie) înaintea unei sentinţe de condamnare. Pe de alta parte, Franţa poate accepta, în anumite condiţii, cereri de confiscare venite de la o curte externă, chiar înaintea condamnării.

Laura Codruţa Kovesi, propusă la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a spus, pe 9 mai, dupa audierea la CSM, că printre priorităţile sale se numară confiscarea extinsă.

Ea a precizat că, în proiectul său de management, a insistat foarte mult pe faptul că, în cazul infracţiunilor care produc prejudiciu bugetului de stat, investigaţia penală trebuie dublată şi de o investigaţie financiară, pentru a fi recuperaţi banii obţinuţi prin infracţiune.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cel mai ambițios proiect din istorie. E absolut uimitor. Nu s-a mai văzut așa ceva niciodată
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Condamnări în Turcia pentru prăbușirea unui hotel în timpul cutremurului din 2023
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?