„Zeci de nave de pescuit au intrat în apele noastre, însoţite de şase nave ale gărzii de coastă taiwaneze”, a declarat un purtător de cuvânt al pazei de coastă japoneze.
Anumite nave ale pazei de coastă taiwaneze transportă trupe de elită înarmate.
Conform unui responsabil al pazei de coastă japoneze citat de agenţia Jiji, navele de pescuit arborau drapele şi banderole, dintre care una proclama: „Jurăm să apărăm Diaoyutai”, numele taiwanez al insulelor.
„Nu păreau să pescuiască”, a adăugat acest responsabil nipon.
Aceste nave fac parte dintr-o flotă de aproximativ 50 de nave de pescuit însoţite de 12 nave ale pazei de coastă care a părăsit insula Taiwan luni cu scopul de a afirma suveranitatea taiwaneză asupra arhipelagului Senkaku, numit Diaoyutai de taiwanezi.
Când au ajuns în apropierea apelor teritoriale japoneze, paza de coastă niponă a prevenit navele taiwaneze să nu meargă mai departe. Însă un membru al gărzii de coastă taiwaneze a răspuns prin radio: „Acestea sunt apele Republicii Chineze (numele oficial al Taiwanului, n.r.) şi avem tot dreptul să fim aici”. Limita apelor teritoriale se întinde la 22 de kilometri în largul insulelor.
Acest grup de insule nelocuite, situat la 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi la 400 kilometri vest de Okinawa (sud de Japonia) este la originea situaţiei foarte tensionate între Japonia care le controlează şi China şi Taiwan care le revendică. Pe lângă paza de coastă japoneză şi diferitele nave ale Taiwanului, cinci nave chineze patrulează în zonă, la limita apelor teritoriale japoneze.
Patru nave de supraveghere maritimă şi o navă de administraţie a pescadoarelor chineze navigau în apropiere la ora locală 07:00 (01:00, ora României), a precizat paza de coastă japoneză. Pe lângă valoarea lor strategică incontestabilă. aceste insule ar putea adăposti hidrocarburi în adâncul mării.
Tensiunea a escaladat brusc la începutul lui septembrie, după ce guvernul japonez a cumpărat trei dintre insule de la proprietarul privat nipon. Beijingul a decis imediat că trimită nave către micul arhipelag, în timp ce a demarat o săptămână de manifestaţii antijaponeze, uneori violente, pe întreg teritoriul Chinei.
Aceste manifestaţii au adunat zeci de mii de persoane în zeci de oraşe, printre care şi Beijing, până la jumătatea lunii septembrie costrângând marile grupuri japoneze, mai ales cele de automobile, să îşi oprească temporar producţia total sau parţial la începutul săptămânii trecute.
China a decis duminică să „amâne” o ceremonie care trebuia să marcheze 40 de ani de la normalizarea relaţiilor între China şi Japonia, prevăzută iniţial pentru 27 septembrie.
Într-o încercare de a reduce tensiunile, Japonia l-a trimis luni la Beijing pe ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Chikao Kawai.