UPDATE 20.00: MAE anunţă activarea Celulei de criză la nivelul ministerului ca urmare a violenţelor din Israel şi Faşia Gaza, aceasta urmând să gestioneze „adecvarea formelor de asistenţă consulară pentru cetăţenii români, la situaţia concretă, inclusiv din perspectiva unei eventuale părăsiri a zonei”.
UPDATE 19.45: Nouă palestinieni, între care şapte membri ai unei familii – dintre care trei sunt femei, iar patru sunt copii -, au fost ucişi duminică după-amiaza într-un bombardament care a distrus un imobil de trei etaje în cartierul Nasser (nord) al oraşului Gaza, potrivit unui nou bilanţ prezentat de către Serviciile de Urgenţă.
În alte două raiduri au fost omorâţi un bărbat, la Shejaiya, un cartier din estul oraşul Gaza, şi alţi doi la Jabalia, în nordul acestei enclave palestiniene, au precizat Serviciile de Ambulanţă de la Gaza.
Duminică dimineaţa şase palestinieni, între care patru copii, au fost ucişi.
Update 17.20: Un oficial israelian a sosit duminică la Cairo şi negociază un armistiţiu în conflictul dintre Israel şi Fâşia Gaza.
Potrivit unui oficial din cadrul mişcării islamiste palestiniene Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, negocierile sunt intense şi vizează garantarea condiţiilor unui armistiţiu.
De altfel, ministrul israelian de Externe Avigdor Lieberman a declarat, duminică, că Israelul este pregătit să ia în calcul posibilitatea unui armistiţiu, cu condiţia ca toate grupările armate palestiniene din Fâşia Gaza să înceteze tirurile.
Armata israeliană este pregătită să „intensifice în mod semnificativ” operaţiunea sa militară „Pilon de Apărare”, în curs, împotriva unor grupări palestiniene armate în Fâşia Gaza, a declarat duminică premierul Benjamin Netanyahu, relatează AFP.
Israelul a poziţionat mii de rezervişti, vehicule blindate pentru transport de trupe, buldozere şi tancuri în apropierea barierei de la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza.
Armata israeliană a închis vineri drumurile principale de-a lungul frontierei cu Fâşia Gaza, iar Guvernul intenţionează să mobilizeze până la 75.000 de militari rezervişti.
În paralel, sunt intensificate eforturile în vederea impunerii unui armistiţiu între beligeranţi, în special din partea Egiptului.
Un oficial palestinian de rang înalt din Fâşia Gaza a declarat duminică, sub protecţia anonimatului, că un armistiţiu este posibil în următoarele 48 de ore. „Există discuţii serioase în vederea ajungerii la un acord şi s-ar putea obţine un aranjament pentru astăzi (duminică) sau mâine (luni)”, a declarat el.
„Tsahal (armata israeliană) a atacat peste 1.000 de ţinte teroriste în Fâşia Gaza şi continuă operaţiunile în acest moment. Armata provoacă pagube importante atât armamentului îndreptat împotriva cetăţenilor israelieni, cât şi celor care utilizează acest armament şi celor care îl trimit”, a declarat Netanyahu, citat într-un comunicat de către serviciile sale.
„În acest weekend, am vorbit din nou cu preşedintele (american) Barack Obama şi i-am mulţumit atât pentru susţinerea dreptului Israelului de a se apăra, cât şi pentru contribuţia sa, şi cea a apoporului american, la dezvoltarea (sistemului antirachetă) Iron Dome”, a adăugat el.
Sistemul de apărare antirachetă „Iron Dome”, finanţat în mare parte de către Statele Unite, a permis interceptarea câtorva zeci de proiectile, în special rachete, lansate către Tel Aviv.
Pe de altă parte, ministrul britanic de Externe William Hague a avertizat duminică asupra faptului că o operaţiune terestră israeliană în Fâşia Gaza ar putea să „coste” Israelul „o mare parte” a susţinerii internaţionale de care se bucură şi că aceasta „riscă o prelungire a conflictului”, relatează AFP.
„Premierul (britanic David Cameron) şi cu mine am subliniat pe lângă omologii noştri israelieni (faptul că) o invazie terestră în (Fâşia) Gaza va costa Israelul o mare parte a susţinerii internaţionale pe care o are în această situaţie”, a declarat Hague pentru Sky News.
„Este mult mai dificil să fie evitate sau limitate pierderi civile în timpul unei invazii terestre, iar o mare parte a unei operaţiuni terestre ar ameninţa cu amplificarea conflictului”, a subliniat William Hague.
Ministrul britanic a repetat, cu toate acestea, că Hamas este „primul vinovat” de situaţia actuală, îndemnând din nou mişcarea islamistă palestiniană să „înceteze atacurile cu rachetă asupra Israelului”.
Sâmbătă, premierul britanic David Cameron l-a sunat pe omologul său israelian, cerându-i să „facă tot posibilul să pună capăt conflictului”.
Începând de miercuri, când a fost declanşată operaţiunea militară israeliană „Pilon de Apărare”, 49 de palestinieni – inclusiv minori – şi trei israelieni au fost ucişi, iar peste 450 de palestinieni şi 18 israelieni au fost răniţi, potrivit unui bilanţ realizat de către AFP, citat de Mediafax.