Guvernul premierului conservator Shinzo Abe, aflat la putere din 26 decembrie, prevede o creştere de aproximativ 100 de miliarde de yeni (873 de milioane de euro) pentru anul fiscal 2013, a declarat un oficial din cadrul Partidului Liberal-Democrat (PLD), învingător în alegerile legislative din 16 decembrie.
Cu această suplimentare, bugetul apărării va ajunge la 4.700 de miliarde de yeni, respectiv 41 de miliarde de euro.Bugetul militar nu a cunoscut nicio creştere din 2002, în timp ce Japonia se confruntă cu o datorie colosală echivalentă cu aproximativ 240 la sută din PIB.
În ceea ce priveşte bugetul total, creşterea rămâne relativ modestă dar este simbolică pentru intenţia noilor lideri japonezi de a afirma poziţia regională a Japoniei, mai ales într-o perioadă de tensiuni cu marele vecin chinez precum şi cu Coreea de Sud.
Relaţiile sino-japoneze s-au deteriorat din cauza unui conflict teritorial în Marea Chinei de Est. Beijingul pretinde suveranitatea asupra insulelor Diaoyu, în timp ce Tokyo, care le administrează sub numele de Senkaku, nu intenţionează să facă vreo concesie.
Beijingul trimite periodic nave de patrulă în apele teritoriale ale acestui arhipelag nelocuit situat la 200 de kilomeri nord-est de coastele Taiwanului şi la 400 de kilometri vest de insula Okinawa (sudul Japoniei), în Marea Chinei de Est. China a trimis la sfârşitul lui decembrie un avion de survolare a arhipelagului care a determinat decolarea imediată a avioanelor de vânătoare nipone.
În afară de poziţia sa strategică, subsolul marin al acestui arhipelag ar fi bogat în hidrocarburi. După ultima incursiune maritimă, luni, Tokyo l-a convocat marţi pe ambasadorul chinez în Japonia. Tokyo are un conflict teritorial şi cu Seulul în legătură cu un grup de insule situate între cele două ţări.
Potrivit unui studiu publicat în octombrie de Center for Strategic and International Studies (CSIS), un think tank american, cheltuielile pentru apărare în ţările asiatice cu cel mai mare buget pentru acest sector – China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Taiwan – practic s-au dublat în zece ani, în timp ce China au crescut de patru ori.Totalul bugetelor militare din aceste ţări a ajuns la 224 de miliarde de dolari în 2011, apreciază CSIS.