Conflictul din Orientul Mijlociu se amplifică. Israelul a atacat Libanul cu drone

Doi oameni au fost ucişi şi trei răniţi, inclusiv un copil mic, într-un atac israelian cu dronă în afara oraşului Shaqra din sudul Libanului, a anunţat luni apărarea civilă libaneză, transmite Reuters.
Filip Stan
29 iul. 2024, 11:54
Conflictul din Orientul Mijlociu se amplifică. Israelul a atacat Libanul cu drone

Război în Orientul Mijlociu. Doi oameni au fost ucişi şi trei răniţi, inclusiv un copil mic, într-un atac israelian cu dronă în afara oraşului Shaqra din sudul Libanului, a anunţat luni apărarea civilă libaneză, transmite Reuters.

Serviciile de salvare nu au precizat dacă cei ucişi erau militanţi sau civili. A fost primul raid letal israelian asupra Libanului după atacul cu rachetă atribuit de Israel mişcării Hezbollah şi soldat sâmbătă cu 12 morţi, majoritatea adolescenţi şi copii, asupra unui teren de sport de pe Platoul Golan, teritoriu ocupat de Israel.

Hezbollah a negat că ar fi implicat în atacul de sâmbătă, care a stârnit temeri privind o escaladare şi apeluri din partea comunităţii internaţionale către cele două părţi de a da dovadă de reţinere.

Cabinetul de securitate israelian a autorizat duminică seara guvernul premierului Benjamin Netanyahu să decidă „modalitatea şi momentul” unui răspuns.

Potrivit principalului ziar israelian, Yedioth Ahronoth, care a citat oficiali sub acoperirea anonimatului, răspunsul va fi „limitat, dar semnificativ”, opţiunile mergând de la un atac restrâns, dar „fotogenic” asupra infrastructurii, inclusiv poduri, centrale electrice şi porturi, până la vizarea depozitelor de arme ale Hezbollah sau a liderilor de rang înalt ai mişcării.

Centrul orașului Tel Aviv, atacat cu drone, la mică distanță de ambasada SUA. Rebelii Houthi au revendicat atacul soldat cu cel puțin un mort

Cabinetul de securitate al Israelului a autorizat duminică guvernul premierului Benjamin Netanyahu să decidă cu privire la „modul şi calendarul” unui răspuns la un atac cu rachetă în Înălţimile Golan, soldat cu moartea a 12 adolescenţi şi copii şi pe care Israelul şi Statele Unite l-au atribuit grupului armat libanez Hezbollah, relatează Reuters.

Hezbollah a negat responsabilitatea pentru atacul de sâmbătă de la Majdal Shams, cel mai sângeros din Israel sau din teritoriul anexat Israelului de la atacul grupării militante palestiniene Hamas din 7 octombrie, care a declanşat războiul din Gaza. Acest conflict s-a extins pe mai multe fronturi şi riscă să se transforme într-un conflict regional mai larg.

Israelul a promis că va riposta în Liban, iar avioanele israeliene au lovit ţinte din sudul Libanului în cursul zilei de duminică.

Dar existau aşteptări ca un răspuns mai puternic să urmeze reuniunii cabinetului de securitate convocat de Netanyahu la Tel Aviv.

După încheierea reuniunii, biroul lui Netanyahu a declarat că acest cabinet „i-a autorizat pe prim-ministru şi pe ministrul apărării să decidă cu privire la modul şi calendarul răspunsului”.

Duminică, Casa Albă a acuzat Hezbollah pentru atacul de la Majdal Shams. „Acest atac a fost efectuat de Hezbollah-ul libanez. A fost racheta lor şi a fost lansată dintr-o zonă pe care o controlează”, se arată într-un comunicat.

Vicepreşedintele american Kamala Harris, candidatul democrat la preşedinţie, a declarat prin intermediul consilierului său pentru securitate naţională că „sprijinul său pentru securitatea Israelului este ferm”.

Statele Unite au declarat că Washingtonul a discutat cu omologii israelieni şi libanezi după atacul „oribil” de sâmbătă şi că lucrează la o soluţie diplomatică.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul nu doreşte o escaladare suplimentară a conflictului, care a cunoscut schimburi de focuri zilnice între armata israeliană şi Hezbollah de-a lungul frontierei.

Marea Britanie şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o nouă escaladare, în timp ce Egiptul a declarat că atacul s-ar putea transforma „într-un război regional cuprinzător”.

Armata israeliană acuză Hamas că a lansat cel puţin 20 de rachete către comunităţile evreieşti de la graniţă

La locul tragediei, mii de oameni s-au adunat pentru funeralii în satul druz Majdal Shams din Înălţimile Golan, teritoriu capturat de Israel de la Siria în războiul din Orientul Mijlociu din 1967 şi anexat printr-o mişcare nerecunoscută de majoritatea ţărilor.

Membrii religiei druze, care se înrudeşte cu islamul, creştinismul şi iudaismul, reprezintă mai mult de jumătate din populaţia de 40 000 de locuitori ai Înălţimilor Golan. Mulţimi mari de oameni în doliu, mulţi dintre ei purtând pălării tradiţionale druze înalte, albe şi roşii, au înconjurat sicriele în timp ce acestea erau purtate prin sat.

„O tragedie grea, o zi întunecată a venit la Majdal Shams”, a declarat Dolan Abu Saleh, şeful consiliului local din Majdal Shams, în comentarii difuzate la televiziunea israeliană.

Hezbollah a anunţat iniţial că a lansat rachete asupra unor situri militare israeliene din Înălţimile Golan, dar a declarat că nu are „absolut nimic” de-a face cu atacul asupra Majdal Shams.

Cu toate acestea, Israelul a declarat că racheta a fost una de fabricaţie iraniană, lansată dintr-o zonă aflată la nord de satul Chebaa din sudul Libanului, atribuind vina în totalitate Hezbollahului susţinut de Iran.

„Racheta care ne-a ucis băieţii şi fetele era o rachetă iraniană, iar Hezbollah este singura organizaţie teroristă care le are în arsenalul său”, a declarat ministrul israelian de externe.

Două surse de securitate au declarat pentru Reuters că Hezbollah se află în stare de alertă maximă şi a eliberat unele locuri cheie atât în sudul Libanului, cât şi în estul Văii Bekaa, în cazul unui atac israelian.

Hezbollah este cea mai puternică dintr-o reţea de grupări susţinute de Iran în Orientul Mijlociu şi a deschis un al doilea front împotriva Israelului la scurt timp după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Comunităţile druze trăiesc de ambele părţi ale liniei dintre sudul Libanului şi nordul Israelului, precum şi în Înălţimile Golan şi Siria. În timp ce unii servesc în armata israeliană şi se identifică cu Israelul, mulţi se simt marginalizaţi în Israel şi unii resping şi cetăţenia israeliană.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță o săptămână de vis pentru aceste zodii. Schimbări benefice, dar și răsturnări de situație pentru ele
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
Playtech.ro
Laura Cosoi a născut: Prima imagine cu proaspăta mămică și bebelușul ei! Ce nume special a ales
DailyBusiness
ATENȚIE! CNPP a publicat LISTA veniturilor în funcție de care românii vor primi mai mulți bani
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Marele secret al lui Traian Băsescu: O poveste de dragoste ca-n filme
Ego.ro
Ținuta de mii de euro pe care Carmen Iohannis a purtat-o la Jocurile Olimpice de la Paris. Poșeta de designer a atras toate privirile
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de vijelii puternice, până marți noapte! Cele 13 județe în care se vor resimți fenomenele meteo severe
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Operațiuni coordonate de vandalism afectează operatorii telecom din Franța
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!