Apar noi tensiuni între Turcia și Grecia, țări situate în Estul Mării Mediterane și aliate în cadrul NATO. Analiștii politici spun că tensiunile vechi mocnesc și ar putea duce chiar către un conflict militar.
Cele două țări s-au reciproc de încălcarea spaţiilor aeriene naţionale, grecii încercând să blocheze vânzarea unor noi avioane de luptă americane către forţele aeriene turce.
Mai exact, Turcia acuză Grecia că „i-ar ocupa” insulele din Marea Egee. Președintele Erdoğan a lansat numeroase declarații dure adresa Atenei, fiind nemulțumit față de proiectele de exploatare a resurselor energetice inițiate de Grecia, Cipru, Israel și Egipt, alături de alte țări, în estul Mediteranei.
În schimb, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat, la Paris, în luna septembrie, că ţara sa este „pregătită să înfrunte” orice ameninţare împotriva suveranităţii sale.
„Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu s-a gândit să revigoreze controversa asupra rolului american în estul Mediteranei, când a amintit că Turcia va furniza arme și își va spori prezența militară în zona Ciprului ocupată de turci, ca răspuns la alegerea Statelor Unite de a revoca parțial embargoul de arme asupra Ciprului, scrie Il Fatto Quotidiano.
Cu câteva ore mai devreme, președintele turc Recep Tayyip Erdogan susținuse că dorește să facă „tot ce este necesar pentru a apăra drepturile Turciei pe insulele din Marea Egee”, declanșând și mai multă tensiune, din moment ce actuala diviziune a insulelor din Marea Egee este consecința Tratatului de la Lausanne din 1923, contestat în mod regulat de Ankara, de când prezența gazului a apărut în acea porțiune de ape.
Potrivit lui Erdogan, motivația Greciei „de a înarma insulele este incompatibilă cu rațiunea și cu alianța. Politica de provocare și tensiune nu este și nu va fi un avantaj pentru nimeni”.
În schimb, Atena este îngrijorată că „schema Ucraina” declanșată de Moscova cu privire la anexarea republicilor separatiste ar putea fi replicată într-un fel și în Marea Egee și a delegat Bruxellesul și NATO să se ocupe de această chestiune.
De asemenea, vicepreședintele Comisiei Europene Margaritis Schinas și-a reiterat certitudinea că Europa se va putea mișca în mod coordonat și colectiv în sectorul energetic, o problemă strâns legată de tensiunile cu Turcia.
El s-a declarat îngrijorat în special de „retorica incendiară și incontrolabilă a vecinilor”, explicând că el însuși o interpretează ca „un semn al propriei nesiguranțe cu privire la poziția lor în lume și în contextul geopolitic actual”.
Mai exact, Ankara joacă un rol în chestiunea cerealelor și în cea diplomatică postbelică din Ucraina, Atena poate conta pe sprijinul necondiționat al Washingtonului și Parisului în privința gazului și apărării, potrivit Rador.