Conflictul dintre Grecia și Turcia ia amploare! Marea Egee, „tulburată” de tensiuni și acuzații

Relația dintre Grecia și Turcia este marcată de noi tensiuni. Cele două țări se acuză reciproc, fiind acumulate tensiuni geopolitice, în principal în sectorul energetic și chestiuni militare și diplomatice.
Alina Costache
11 oct. 2022, 14:57
Conflictul dintre Grecia și Turcia ia amploare! Marea Egee,

Apar noi tensiuni între Turcia și Grecia, țări situate în Estul Mării Mediterane și aliate în cadrul NATO. Analiștii politici spun că tensiunile vechi mocnesc și ar putea duce chiar către un conflict militar.

Cele două țări s-au reciproc de încălcarea spaţiilor aeriene naţionale, grecii încercând să blocheze vânzarea unor noi avioane de luptă americane către forţele aeriene turce.

Mai exact, Turcia acuză Grecia că „i-ar ocupa” insulele din Marea Egee. Președintele Erdoğan a lansat numeroase declarații dure adresa Atenei, fiind nemulțumit față de proiectele de exploatare a resurselor energetice inițiate de Grecia, Cipru, Israel și Egipt, alături de alte țări, în estul Mediteranei.

În schimb, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat, la Paris, în luna septembrie, că ţara sa este „pregătită să înfrunte” orice ameninţare împotriva suveranităţii sale.

„Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu s-a gândit să revigoreze controversa asupra rolului american în estul Mediteranei, când a amintit că Turcia va furniza arme și își va spori prezența militară în zona Ciprului ocupată de turci, ca răspuns la alegerea Statelor Unite de a revoca parțial embargoul de arme asupra Ciprului, scrie Il Fatto Quotidiano.

Cu câteva ore mai devreme, președintele turc Recep Tayyip Erdogan susținuse că dorește să facă „tot ce este necesar pentru a apăra drepturile Turciei pe insulele din Marea Egee”, declanșând și mai multă tensiune, din moment ce actuala diviziune a insulelor din Marea Egee este consecința Tratatului de la Lausanne din 1923, contestat în mod regulat de Ankara, de când prezența gazului a apărut în acea porțiune de ape.

Potrivit lui Erdogan, motivația Greciei „de a înarma insulele este incompatibilă cu rațiunea și cu alianța. Politica de provocare și tensiune nu este și nu va fi un avantaj pentru nimeni”.

Inflaţia în Turcia a ajuns la maximul ultimilor 24 de ani. Populaţia abia mai rezistă creşterii preţurilor

În schimb, Atena este îngrijorată că „schema Ucraina” declanșată de Moscova cu privire la anexarea republicilor separatiste ar putea fi replicată într-un fel și în Marea Egee și a delegat Bruxellesul și NATO să se ocupe de această chestiune.

De asemenea, vicepreședintele Comisiei Europene Margaritis Schinas și-a reiterat certitudinea că Europa se va putea mișca în mod coordonat și colectiv în sectorul energetic, o problemă strâns legată de tensiunile cu Turcia.

El s-a declarat îngrijorat în special de „retorica incendiară și incontrolabilă a vecinilor”, explicând că el însuși o interpretează ca „un semn al propriei nesiguranțe cu privire la poziția lor în lume și în contextul geopolitic actual”.

Mai exact, Ankara joacă un rol în chestiunea cerealelor și în cea diplomatică postbelică din Ucraina, Atena poate conta pe sprijinul necondiționat al Washingtonului și Parisului în privința gazului și apărării, potrivit Rador.

Grecia, gata de război cu Turcia, anunţ de ultimă oră al premierului. „Suntem pregătiţi să-i înfruntăm pe cei care ameninţă să debarce pe insulele noastre”

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...