Ministerul Apărării din China a declarat miercuri că o navă americană a intrat ilegal în apele teritoriale ale Chinei în apropierea arhipelagului Xisha (Insulele Paracel). Potrivit reprezentantului oficial al Zonei de Sud a Comandamentului de Luptă al Armatei Populare de Eliberare (PLA), Tian Junli, acțiunile SUA încalcă grav suveranitatea și securitatea Chinei, dăunează păcii și stabilității și regiunii.
„Pe 13 iulie, distrugătorul american de rachete Benfold, fără a primi permisiunea corespunzătoare din partea guvernului chinez, a invadat ilegal apele teritoriale ale arhipelagului chinez Xisha”, se arată în declarația publicată în mesagerul WeChat, citată de TASS.
Statele Unite efectuează în mod regulat ceea ce numesc Operațiuni de libertate de navigație în Marea Chinei de Sud, contestând ceea ce consideră a fi restricții asupra trecerii nevinovate impuse de China și de alți revendicatori.
Potrivit lui Tian Junli, forțele navale și aeriene ale PLA au însoțit și monitorizat nava americană și, de asemenea, au avertizat cu privire la necesitatea de a părăsi zona de apă. El a subliniat că acțiunile armatei americane „reprezintă o încălcare gravă a suveranității și securității Chinei, provoacă daune grave păcii și stabilității în regiunea Mării Chinei de Sud (SCS), încalcă grav principiile dreptului internațional și normele relațiilor internaționale și reprezintă o altă dovadă de fier a hegemoniei SUA și a militarizării Mării Chinei de Sud”.
„Faptele dovedesc încă o dată că Statele Unite sunt un creator statornic al riscurilor de securitate în Marea Chinei de Sud, precum și cel mai mare violator al păcii și stabilității în Marea Chinei de Sud”, a continuat Tian Junli. El a menționat, de asemenea, că forțele situate în zonă iau în mod constant măsuri și iau toate măsurile necesare pentru a apăra ferm suveranitatea și securitatea statului, precum și pentru a apăra cu hotărâre pacea în regiune.
Marina americană a declarat că distrugătorul USS Benfold „și-a afirmat drepturile și libertățile de navigație în Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insulele Paracel, în conformitate cu dreptul internațional”.
China afirmă că nu împiedică libertatea de navigație sau de survolare, acuzând Statele Unite că provoacă în mod deliberat tensiuni.
Marina americană a declarat că declarația chineză cu privire la misiune este „falsă” și că este cea mai recentă dintr-un lung șir de acțiuni chinezești de „denaturare a operațiunilor maritime legale ale SUA și de afirmare a pretențiilor sale maritime excesive și nelegitime în detrimentul vecinilor săi din Asia de sud-est în Marea Chinei de Sud”.
Statele Unite apără dreptul fiecărei țări de a zbura, naviga și opera acolo unde dreptul internațional o permite și nimic din ceea ce China „spune altfel nu ne va descuraja”, a adăugat acesta.
Într-o declarație separată, mai târziu miercuri, Marina americană a declarat că Grupul de atac al portavioanelor Ronald Reagan a operat, de asemenea, în Marea Chinei de Sud, descriind astfel de operațiuni ale portavioanelor de acolo ca fiind „de rutină”.
Grupul de portavioane desfășoară operațiuni de securitate maritimă, care includ operațiuni de zbor, exerciții de atac maritim și antrenamente tactice coordonate între unitățile de suprafață și cele aeriene, a adăugat aceasta.
Timp de mulți ani, tensiunile au rămas în Marea Chinei de Sud din cauza pretențiilor mai multor țări din regiune față de arhipelagul Spratly și insulele Paracel vecine. În plus față de amplasarea strategică la intersecția oceanelor Indian și Pacific, valoarea insulelor este determinată și de faptul, conform estimărilor experților, sunt concentrate rezerve semnificative de petrol și materii prime minerale. Deși principalii inculpați în litigiul privind dreptul de proprietate asupra acestor teritorii sunt Vietnam și China, Brunei, Malaezia, Taiwan și Filipine pretind, de asemenea, pretenții parțiale sau complete asupra insulelor și apelor lor înconjurătoare.
Luni a fost marcată cea de-a șasea aniversare a unei hotărâri a unui tribunal internațional care a invalidat pretențiile vaste ale Chinei asupra Mării Chinei de Sud, un canal pentru un comerț naval în valoare de aproximativ 3 trilioane de dolari în fiecare an, relatează Reuters. China nu a acceptat niciodată această hotărâre.
China a preluat controlul asupra Insulelor Paracel de la guvernul de atunci al Vietnamului de Sud în 1974. China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud. Vietnam, Filipine, Malaezia, Taiwan și Brunei au revendicări concurente și adesea suprapuse.
China a construit insule artificiale pe unele dintre proprietățile sale din Marea Chinei de Sud, inclusiv aeroporturi, ceea ce a stârnit îngrijorări regionale cu privire la intențiile Beijingului.