UPDATE Magistrații Curții Supreme au respins luni contestația procurorilor anticorupție împotriva deciziei prin care instanța stabilise că inculpații judecați în dosarul „Gala Bute” pot părăsi țara.
Decizia este definitivă.
Procurorul DNA a menționat, în susținerea contestației, că în dosar urmează să fie audiați mai mulți martori ale căror declarații sunt esențiale și că judecătorii se vor pronunța în privința unei expertize în acest caz.
Procurorul DNA a cerut instanţei supreme, luni, să menţină măsura controlului judiciar pentru Elena Udrea, Tudor Breazu, Rudel Obreja şi Ion Ariton, în dosarul “Gala Bute”, arătând că Udrea şi Ariton candidează din nou pentru un loc în Parlament şi ar putea ajunge în aceleaşi funcţii din care au comis infracţiunile. Avocaţii lui Udrea şi Ariton au arătat că nu există nicio legătură a acestui dosar cu candidaturile celor doi şi că se impune ridicarea interdicţiei de a părăsi ţară având în vedere faptul că sunt judecaţi sub control judiciar de mai bine de un an.
Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat în discuţie, luni, contestaţiile formulate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie după ce completul de fond de la instanţa supremă a decis că inculpaţii judecaţi în dosarul “Gala Bute” pot să părăsească ţară, ridicând astfel una dintre interdicţiile din cadrul măsurii controlului judiciar.
Procurorul de şedinţă a arătat, în sala de judecată, că în dosar vor fi audiaţi o serie de martori ale căror declaraţii sunt esenţiale şi că urmează ca judecătorii să se pronunţe pe efectuarea unei expertize în dosar, astfel că se impune menţinerea măsurii preventive în cazul inculpaţilor, inclusiv a interdicţiei de a părăsi ţara.
Elena Udrea s-a prezentat astazi la ICCJ pentru prima confruntare cu Stefan Lungu.
„Am interpretat ca e un joc pe care il poate face ca nu am gasit nicio logica pentru care a ales sa mearga la tv sa faca declaratiile alea…Am fost de acord cu ce a spus domnul avocat, dupa aproape 2 ani de cand a inceput a se ridica interdictia, evident ca nu pot sa plec nicaieri ca eu am mai doua controale judiciare, deci nu se pune problema daca plec undeva. E o masura corecta cred eu fata de situatia din acest dosar, de pozitia mea corecta fata de derularea procesului. Asa cum ceilalti 4 inculpati care si-au recunoscut cumva faptele nu au niciun fel de masura, nu vad de ce noi, ceilalti 4, nu am benefecia macar de o parte din de avantajele sau atributiile prezumtiei de nevinovatie„, a declarat Elena Udrea la ICCJ.
„Este exclus ca eu să-i fi dat vreodată un bileţel cu întrebările de la DNA. Este o minciună prin care Ştefan Lungu face un joc ciudat pentru anchetatorii care realizează că acuzaţiile din Gala Bute nu se susţin cu probe„, a mai spus Elena Udrea pe pagina sa de facebook in legatura cu acuzatiile care i-au fost aduse de catre Stefan Lungu.
„Am primit instintarea ca ca trebuie sa ma prezint la DNA Alba Iulia, am sunat-o pe fosta mea sefa si i-am spus ca sunt chemat la DNA Alba. Am primit un biletel in care mi se relata cam ce urmeaza sa fiu intrebat„, a spus Stefan Lungu la o emisiune tv.
Elena Udrea a mai spus la România TV ca după ce a aflat de dosarul de la Alba Iulia, a dat afara mai multi oameni:
„S-a format si un dosar penal la Alba în 2011, in care parti erau Gardean, Lungu si dosarul a primit o nota in care se vorbea despre oamenii si afacerile dintre acestia. I-am dat afara pe multi dintre ei, i-am chemat și le-am spus ca sunt suspiciuni impotriva voastra, ca nu ati fi in relatii tocmai corecte, sigur ca oamenii au negat” a declarat Elena Udrea la România TV.