Dezbaterea pe tema LGBT şi a paradei Pride a fost prilejuită de anunţul liderilor AUR, care susţin că vor iniţia un proiect de lege foarte asemănător cu actul normativ aprobat în Ungaria, prin care se interzice propaganda LGBT în sistemul de învăţământ.
„Pana acum declaratiile au fost destul de vagi, nu stim ce anume contine acest proiect. Deranjeaza mai ales dezbaterea ce se creaza in jurul unui asemenea proiect. De multe ori, oamenii se inflameaza foarte repede, iar o dezbatere pe idei nu trebuie sa degenereze.
Vedem ca aceasta dezbatere pe un non-subiect, pentru ca eu nu am intrat niciodata sa predau in gradinite, duce la escaladari si inflamari. Este normal ca opinia publica se inflameaza, daca se comunica de asa natura. Daca parintii si scoala sunt intr-un dialog, se pot implementa programe de educatie sexuala cu care sa fie de acord toti.
Pe de alta parte, stim ca in Romania sunt peste 300.000 de copii ai caror parinti sunt plecati din tara. Vedem ca nici macar AUR nu are programe de sprijinire a acestor copii. Eu sunt o femeie de 33 de ani si ma gandesc cu groaza, daca voi face un copil, ca voi avea nevoie de cresa si de altele.”, a spus Teodora Ion Rotaru.
Teologul Valentin Guia a declarat că este de acord cu poziţia directorului Accept în ce priveşte dialogul, dar a atras atenţia că, în opinia sa, propaganda LGBT se foloseşte de termeni precum „educaţie sanitară” pentru a masca alte intenţii, respectiv promovarea sexualităţii în rândul copiilor.
„Salut si eu dezbaterea si dragostea dintre semeni si intre partile dialogului. Pe mine ma deranjeaza ca una discutam la tv, iar in mass media, vazand raportul acela Matic m-am ingrozit. Acum suntem de acord eu si doamna, educatia copiilor tine de parinti.
Categoric ne trebuie o lege ca in Ungaria. Nu are ce sa caute educatia sexuala in scoli. Ei spun de multe ori educatie sanitara si argumenteaza cu mamele acelea de 12 ani, dar nu este cazul. Aici vorbim de copii de 4-5 ani si cred ca ar trebui nici sa nu le mai discutam. Apoi, doamna, asociatia sa, cand a cerut scoaterea religiei din scoli, au cerut acordul parintilor.
Poporul acesta inca rezista pe baricadele bunului simt si nu trebuie sa vina sa ne invete cineva de afara si nici sa invete unele practicii pe unii copii de 5-6 ani, se invata din instinct.”, cred Valentin Guia.
Întrebată dacă organizarea paradei Pride în luna august, în aceeaşi perioadă cu unul dintre cele mai importante posturi ale ortodoxiei, postul Adormirii Maicii Domnului, este o sfidare adusă Bisericii, Teodora Ion Rotaru a declarat că nu este cazul, ba chiar parada va fi organizată în altă zi decât marea sărbătoare.
„Este adevarat si noi respectam sarbatoarea. Ideea este ca am avut si noi o decizie dificile, avand si noi restrictii. In mod normal, Pride se organiza in iunie, am ajuns in august in ideea ca speram sa mai scada incidenta. Nu este o provocare, de aceea si facem marsul sambata si nu duminica. Cred ca e important sa facem un apel la non-violenta. Orice pareri avem, lucrurile nu se rezolva cu violenta.
Propaganda homosexuala despre care se vorbeste nu exista. In momentul in care o persoana LGBT vorbeste despre cum este, nu este propaganda. Aniversam anul acesta 20 de ani de la dezincriminarea homosexualitatii.
Marsul se organizeaza din 2005. E adevarat ca unele persoane nu sunt de acord, dar exista cu un scop politic. Persoanele LGBT au nevoie de drepturi egale: parteneriat civil, dreptul de mostenitor rezervatar. Daca partenerul intra in spital, partenerul nu poate discuta cu doctorii sau sa-i fie alaturi cand moare. Incercam sa lucram cu CCR, noi ne castigam drepturile in instanta. Pledam pentru reglementarea vietii de familie pentru persoane gay, casatorie sau parteneriat civil. Chestiunea adoptiilor e foarte complicata, in legea romana e interzisa adoptia cuplurilor de acelasi sex. In acest context, cred ca lucrurile trebuie facute in acord cu societatea, la acest moment nu incercam obtinerea legalizarii adoptiilor.”, a mai spus directorul Accept.
Senatorul Alina Gorghiu a declarat miercuri, la B1 TV, că o legislația împotriva comunității LGBT, similară cu cea adoptată de guvernul Viktor Orban, reprezintă un subiect care inflamează și nu rezolvă problemele.
“Deși nu găsesc în principiu niciun feld e justificare , nici pentru unguri, la capitolul acesta, pentru a folosi în spațiul public maghiar o temă care n-are niciun fel de legătură cu realitatea europeană, cu standardele privitoare la drepturile fiecăruia, măcar la domniile lor este campanie electorală și în războiul politic sunt folosite și mijloace care de multe ori sunt scuzate dacă se atinge obiectivul. La noi în România, în perioada aceasta e o perioadă de pace, din punct de vedere electoral.
Abia în 2024 vom avea patru tipuri de scrutin electoral, cam toate alegerile din România se întâmplă în 2024. Deci nu prea înțeleg rațiunea pentru care orice tip de partid ar simți rațiunea să facă din acest subiect o temă națională. Publicul din România a spus că toleranța este cea care trebuie să primeze și că nu găsește rostul unor subiecte care doar inflamează și nu rezolvă probleme”, a precizat Alina Gorghiu.