Candidatul ACL la alegerile prezidențiale, Klaus Werner Iohannis, a fost acuzat zilele acestea de mai mulți actori politici că ar avea o înțelegere secretă cu președintele Traian Băsescu în sensul numirii acestuia în funcția de prim-ministru. Invitat într-o emisiune de televiziune, Traian Băsescu a dat de înțeles că acest lucru ar putea fi posibil, descriindu-se drept „cel mai bun premier pe care ar putea să-l dea clasa politica” și un bun analist economic.
„Aș fi cel mai bun premier pe care ar putea să-l dea clasa politica. (…) Va trebui ca cel care câștigă (n.r. alegerile prezidențiale) să-și găseasca un premier capabil să înțeleagă prioritățile țării”, a afirmat Traian Băsescu.
Tandemul Klaus Iohannis președinte – Traian Băsescu premier ar putea genera schimbări fundamentale în privința evoluției României pe plan economic și european, mai ales datorită viziunii celor doi despre ce înseamnă dezvoltare și care sunt politicile preferabile pentru țară.
Președintele consideră că, până acum, foarte mulți „economiști cu titluri mari” nu au înțeles în mod competent mediul economic românesc, motiv pentru care nu au făcut nimic pentru țară.
„În toate studiourile văd foarte mulți economiști, cu titluri mari, dar acești oameni habar nu au – mulți dintre ei vorbesc fără să înțeleagă în intimitatea ei situația României. Multi au fost în guvern, dar nu au făcut nimic. E economia din cărți”, a declarat șeful statului.
Klaus Iohannis se contrazice de trei ori în zece zile
Pe de-o parte, din mesajele transmise până acum se înțelege faptul că liberalul Klaus Werner Iohannis a ales să adopte modelul economic utilizat în trecut de Traian Băsescu și Guvernarea PDL, care presupunerevenirea la austeritate și implementarea unor tăieri de venituri pentru stat și pentru populație, dar și renunțarea la măsuri care pot fi utile economiei.
Pe de altă parte, Victor Ponta este privit de români drept continuatorul de drept al viziunii economice a USL, bazată pe o creștere echilibrată și crearea de locuri de muncă prin investiții. Diferențele cele mai importante pot fi observate dacă luăm în calcul susținerea pe care Traian Băsescu și oamenii apropiați de el o afișează față de măsurile de austeritate luate în 2010.
„Este un regret enorm pentru 2010, pentru măsurile luate și care au făcut populația să sufere, dar am satisfacția că s-au luat măsurile corecte pentru ieșirea rapidă din criză. Multe alte țări se zbat și acum în criză. Soluțiile uneori brutale, care fac populația să sufere, dar care aduc țara în situația de acceptabilitate economică, sunt cele de aplicat”, a spus Traian Băsescu la B1 TV.