Zeci de șoferi care circulau pe autostrada A9 au fost amendați pentru depășirea vitezei legale, după ce au interpretat greșit semnele rutiere din zona intersecției Hermsdorfer Kreuz. Aceste indicatoare, amplasate pentru a asigura siguranța traficului într-un nod rutier complex, au stârnit confuzie în rândul șoferilor, informează televiziunea germană MDR, citată de Libertatea.
Citeşte şi: Avertisment de la RAR pentru românii cu maşini mai vechi de 15 ani. Legea este clară!
Pentru ca acest nod rutier să fie sigur, au fost instalate numeroase indicatoare de limitare a vitezei, precum și patru radare fixe pe autostrada A9. Pe benzile de accelerare, viteza maximă permisă este de 60 km/h sau 80 km/h. Problemele apar atunci când șoferii care vin de pe A4 și se îndreaptă spre nord accelerează pe banda de accelerare până la 100 km/h.
La cel mai înalt punct al intersecției, șoferii întâlnesc un indicator care limitează viteza la 80 km/h, sub care sunt amplasate două semne suplimentare, de interzicere a depășirii şi cu pictograme pentru camion, autobuz și mașină cu remorcă. Unii şoferi consideră că limita de viteză de 80 km/h se aplică doar vehiculelor reprezentate pe indicatorul suplimentar. Potrivit Codului Rutier german, semnele trebuie citite de sus în jos, iar limita de 80 km/h este valabilă pentru toate vehiculele, nu doar pentru cele reprezentate pe semnul alb suplimentar.
„Acest semn de circulație provoacă confuzie printre participanții la trafic. În general, recomandăm citirea indicatoarelor rutiere de sus în jos”, a precizat Natalie Meier, reprezentanta Poliției Autostrăzilor din Turingia.
Citeşte şi: Greşeala banală de la semafor care te poate costa 600 de lei. Aproape toţi şoferii o fac
Pe această porțiune a autostrăzii, există atât radare fixe, cât și un radar mobil, amplasat strategic pentru a monitoriza respectarea limitelor de viteză. „Radarele nu sunt amplasate pentru a crea dificultăți. Particularitatea acestui segment este că banda principală și cea laterală se unesc, iar apoi cele patru benzi se îngustează la trei. Pentru ca toți să circule cu aceeași viteză și pentru a preveni accidentele, limita de 80 km/h este justificată”, a mai explicat Natalie Meier.
Un exemplu similar este pe A9, în zona Schleiz, unde o curbă periculoasă a fost denumită „curba morții”. După limitarea vitezei la 120 km/h, numărul accidentelor grave a scăzut considerabil.