Congresul Partidului Popular European începe miercuri, la Romexpo, în prezenţa a peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări. Printre cei prezenți se vor număra preşedintele Comisiei Europene, preşedintele Parlamentului European, şefi de state şi de guverne, preşedinţii de partide din partea PPE, dar şi comisarii europeni care fac parte din familia politică a popularilor europeni.
UPDATE ORA 20.33 Manifestul care cere aderarea cât mai rapidă a României la Schengen a fost adoptat în unanimitate
PPE a adoptat în unanimitate manifestul care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spaţiul Schengen, după ce delegaţia austriacă a Partidului Popular la putere a renunţat să mai voteze împotrivă.
UPDATE ORA 19.15 Mai mulți lideri de guvern şi de opoziţie din Europa de Est au făcut apel la intensificarea sprijinului pentru Ucraina, inclusiv prin oferirea de noi arme, şi a luptei împotriva Rusiei considerând că o eventuală victorie a Moscovei în război ar reprezenta o ameninţare pentru securitatea europeană şi globală.
„Noi, europenii, ne confruntăm în prezent cu cele mai mari ameninţări şi pericole geopolitice la adresa securităţii noastre, a modului nostru de viaţă, a principiilor şi valorilor democratice de după cel de-Al Doilea Război Mondial. În momentul de faţă avem un privilegiu uriaş de a nu fi în primele linii ale frontului, privilegiu care ne este adus de sacrificiile eroice ale ucrainenilor„, a declarat şefa guvernului lituanian, Ingrida Simonyte, în cadrul Congresului PPE de la Bucureşti.
„Vă rog să includeţi Ucraina şi Belarus în programele dumneavoastră electorale. De asemenea, vă rog să oferiţi Ucrainei tot ce are nevoie. Mulţi belaruşi luptă şi pentru libertatea Ucrainei chiar în timp ce noi vorbim acum. Mulţi dintre ei îşi dau viaţa pentru Ucraina, pentru că înţelegem că nu este doar războiul lor, este războiul nostru comun. Vă rog să fiţi alături de cei care luptă pentru un Belarus liber. Schimbări în Belarus ar putea aduce victoria Ucrainei mai repede şi ar fi o lovitură uriaşă pentru Putin. Dictatorii nu pot fi calmaţi. Dictatorii nu pot fi reeducaţi. Cu ei trebuie să te lupţi„, a afirmat Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei din Belarus.
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a declarat că Ucraina trebuie sprijinită „atât timp cât este nevoie pentru victorie” şi că „mesajul nostru comun ar trebui să fie că nu avem încredere în Putin, că nu ne temem de Putin şi cu siguranţă vom câştiga„.
UPDATE 18.57 Maia Sandu susține că Ucraina are nevoie de sprijin deplin din partea ţărilor membre UE.
„Ne-am adunat aici într-un moment esenţial pentru libertate şi pentru democraţiile liberale care sunt supuse atacurilor la momentul de faţă. Agresiunea rusă caută să facă ca eşichierul internaţional să revină la modul cum arăta înainte. De aceea democraţiile noastre trebuie să se ralieze, democraţii care pun preţ pe drepturile omului, pe democraţie şi pe o societate liberală. Acesta este fundamentul pentru o lume paşnică şi prosperă„, a declarat Maia Sandu.
UPDATE 16.40 Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că, atât timp cât aleşii locali, europeni sau naţionali vor avea ca prioritate absolută preocuparea de a servi interesul public major, vor ieşi câştigători în alegeri.
„Mulţumesc pentru această invitaţie, (…) pentru faptul că se permite autorităţilor locale şi regionale să arate că sunt parte a acestei mari familii a partidului nostru şi că împreună am reuşit şi vom reuşi şi în alegerile europarlamentare care urmează, dând viitor şi partidului nostru şi Uniunii Europene. De aceea, acest manifest pe care-l vom discuta şi vota reprezintă, practic, esenţa fiecărei entităţi din această Europă„, a transmis Boc.
UPDATE 16.10 Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca „tangoul politic din jurul aderării României la spaţiul Schengen nu poate fi nici asumat, nici continuat”
„Aici suntem la periferie, la periferia Uniunii şi la periferia Alianţei Nord-Atlantice. Aceasta înseamnă multă responsabilitate, înseamnă şi oportunitate, dar înseamnă şi vulnerabilitate şi risc în acelaşi timp. Această periferie se întinde din statele baltice până în Bulgaria. În prezent, aceasta este cea mai vulnerabilă regiune din Uniunea Europeană. De aceea, atunci când oamenii văd că unele state membre încă aplică standarde duble faţă de statele din această zonă se simt nedreptăţiţi. Sunt chiar revoltaţi„, a declarat Hunor.
UPDATE 16.00 Președintele PNL Nicolae Ciucă: „România merită să devină membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen”
„Pentru români, un subiect extrem de important este finalizarea aderării la spaţiul Schengen. Securitatea graniţelor europene este foarte importantă pentru că este vorba despre siguranţa noastră, a copiilor noştri şi a democraţiilor liberale. România este un furnizor de securitate şi de predictibilitate care asigură siguranţa graniţelor UE şi NATO şi, din acest motiv, are pe deplin dreptul să devină membru deplin al spaţiului Schengen„, a transmis Ciucă.
UPDATE 15,00 Preşedintele Partidului Popular European Manfred Weber a precizat, pentru a fi clar pentru toată lumea, că PPE susţine în totalitate extinderea Spaţiului Schengen, prin aderarea României şi Bulgariei, două ţări care ar trebui să intre imediat în Schengen, cu drepturi depline. ”Vreau îi rog pe socialiştii din Austria să se răzgândească, deoarece şi socialiştii din Austria se opun să admită cu drepturi depline România şi Bulgaria”, a adăugat el.
UPDATE 13.30 Preşedintele PNL Nicolae Ciucă i-a transmis preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen că PNL şi PPE îi suțin candidatura la şefia CE, pentru că „în timpul mandatului său, Comisia a gestionat responsabil şi eficient crizele ultimilor ani: pandemia, invazia rusă din Ucraina şi criza energetică creată de Moscova”.
„Partidul Naţional Liberal susţine nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru candidatura la un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. I-am spus asta în discuţia pe care am avut-o înainte de începerea congresului PPE. În timpul mandatului său, Comisia a gestionat responsabil şi eficient crizele ultimilor ani: pandemia, invazia rusă din Ucraina şi criza energetică creată de Moscova”, a scris Nicolae Ciucă, miercuri pe Facebook.
Ciucă a mai subliniat că prioritatea imediată a României este aderarea cu drepturi depline la Spaţiul Schengen.
„I-am arătat că prioritatea imediată a României este admiterea deplină a ţării noastre în Spaţiul Schengen. Pe termen lung, dorim continuarea susţinerii pentru fermieri şi pentru antreprenorii din mediul rural. De asemenea, considerăm că politicile ce vizează schimbările climatice trebuie să fie gândite din perspectivă economică, pentru a nu afecta oamenii mai mult decât o face deja încălzirea globală”, a mai explicat Ciucă.
UPDATE 13.20 Preşedintele Partidului Popular European (PPE) Manfred Weber a declarat, miercuri, că toţi cei care votează cu populiştii din România, la alegerile europarlamentare, trebuie să fie conştienţi că aceşti politicieni vor ajunge într-un grup al prietenilor preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin care se opune solidarităţii la nivel european.
„Vrem să păstrăm Europa împreună, vrem să ne ajutăm unii pe alţii, în special după criza pandemiei, să investim 750 de miliarde de euro, sunt mulţi bani, din care cred că partea României este de 30 de miliarde euro. Să investeşti aceşti bani nu a fost un exerciţiu uşor la nivel european.Treizeci de miliarde de euro în solidaritate suplimentară din partea restului Europei pentru România. Şi nu pot decât să fiu foarte clar. Toţi populiştii, toţi extremiştii din Europa refuză această idee de solidaritate”, a afirmat Manfred Weber, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea începerii Congresului Partidului Popular European de la Romexpo.
Preşedintele PPE a avut un mesaj ferm pentru alegătorii din România care votează pentru populişti şi a subliniat că aceşti aleşi în viitoarea legislatură a Parlamentului European văr ajunge „într-un grup al prietenilor lui Putin care se opune solidarităţii la nivel european”.
„Deci toată lumea trebuie să fie conştientă de asta, când vorbim acum înaintea alegerilor europene, toţi cei care votează acum pentru populişti în România, aceşti membri ai Parlamentului vor ajunge într-un grup al prietenilor lui Putin care se opune solidarităţii la nivel european. Deci nu putem decât să cerem oamenilor să ia votul în serios şi să voteze pentru cei care apără cu adevărat interesele României şi ale solidarităţii în Uniunea Europeană de astăzi”, a completat Weber.
UPDATE: 11.40 Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a primit miercuri vizita președintei Parlamentului european, Roberta Metsola. În cadrul discuțiilor, președintele PNL a precizat că miza alegerilor europarlamentare din iunie este păstrarea într-o poziţie fruntaşă a forţelor pro-europene, în condiţiile în care, în ultimii ani, în Europa a crescut un val de politicieni şi formaţiuni extremiste.
UPDATE 11.20 Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat miercuri, în cadrul conferinţei organizate după şedinţa Grupului PPE din Parlamentul European, că primarii din Europa au demonstrat că pot ţine extremismul deoparte.
”Extremismul este forţa politică care poate pune în pericol viitorul Europei, viitorul democratic al Europei. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ţine extremismul la uşă şi nu în interiorul procesului democratic fundamental. Primarii din Europa au demonstrat că pot ţine extremismul deoparte”, a spus primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc.
”Nu veţi găsi, decât cu rare excepţii, primari sau preşedinţi de consilii judeţenne cu orientări extremiste”, a mai arătat edilul liberal.
Boc a precizat că ”primarii sunt cheia unui viitor democratic al Europei, iar PPE a înţeles acest lucru şi a stabilit ca prioritate colaborarea dintre nivelul local, naţional şi european”.
”Toată politica, până la urmă e la nivelul local. primul contact direct al cetăţeanului european este cu administraţia locală şi de aceea PPE susţine atât de mult şi de puternic această relaţie directă cui cetăţeanul. Până la urmă, de acolo vine viitorul, de la votul dat de către cetăţean”, a arătat el, precizând că de la intrarea României în UE au fost aduşi în ţară peste 70 de miliarde de euro.
”Nu veţi găsi astăzi o localitate din România care să nu aibă un parc, o grădiniţă, un parc, un drum, fără bani europeni”, a mai afirmat Boc.
UPDATE 11: Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat miercuri că Spaţiul Schengen nu va fi complet până nu va include şi România. Prezentă la Bucureşti, unde participă la Congresul PPE, Roberta Metsola a subliniat că va susţine integrarea României în Schengen, inclusiv în cadrul discuţiilor cu autorităţile din alte ţări.
„Spaţiul Schengen nu va fi complet până când nu va intra şi România în acest spaţiu. În decembrie 2022 am fost în Bucureşti, cu câteva zile înainte de a fi luată decizia de a nu accepta România şi Bulgaria, şi îmi aduc aminte că v-am văzut şi că v-am spus că, în timpul mandatului meu, ca preşedintă a Parlamentului European, vom putea să vedem şi România în Schengen. Astăzi, sunt angajată 100% pe această cale. O decizie foarte importantă va fi luată la sfârşitul acestei luni, pe 31 martie”, a spus Metsola, în cadrul unui dialog cu tineri din România, desfăşurat la Opera Naţională.
Ea a menţionat că România este susţinută de „prieteni numeroşi”, care o vor ajuta să ajungă în Schengen.
Programul Congresului PPE va cuprinde pregătirile şi strategia pentru alegerile pentru Parlamentul European, manifestul Partidului Popular European, dar şi alegerea principalului candidat al partidului pentru funcţiile europene.
Deputatul european Siegfried Mureşan a anunţat luni că 11 şefi de state şi de guverne din Uniunea Europeană, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au confirmat prezenţa la Congresul Partidului Popular European din 6 – 7 martie de la Bucureşti.
Printre cei prezenţi la eveniment se află şi cancelarul Austriei, Karl Nehammer, care s-a opus intrării României în spaţiul Schengen, dar şi preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.
Eurodeputatul PNL prezintă lista completă a şefilor de state şi de guverne şi ai liderilor UE care vor lua cuvântul la congres: Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola – Preşedintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred WEBER – preşedintele României, Klaus IOHANNIS – prim-ministru Finlandei, Petteri ORPO – prim-ministrul Luxemburgului, Luc FRIEDEN – prim-ministrul Suediei, Ulf KRISTERSSON -preşedintele Ciprului, Nikos CHRISTODOULIDES -cancelarul Austriei, Karl Nehammer -prim-ministrul Irlandei, Leo VARADKAR – prim-ministrul Croaţiei, Andrej PLENKOVIĆ – prim-ministrul Poloniei, Donald TUSK – prim-ministrul Greciei, Kyriakos MITSOTAKIS – prim-ministrul Lituaniei, Ingrida SIMONYTE”
În Adunarea Politică a Partidului Popular European, de marţi, de la Bucureşti, a fost acceptată înscrierea Ursulei von der Leyen în competiţia pentru alegerea candidatului PPE la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Această decizie va fi votată la Congresul PPE, de joi, începând cu ora 10.00.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, se va întâlni cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, la Senat, dar şi cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, la Romexpo. La 13.30, are loc o conferinţă de presă comună a preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, şi a preşedintelui PPE, Manfred Weber, în deschiderea Congresului.
În paralel cu Congresul, găzduit de PNL, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu au miercuri programate mai multe întâlniri cu liderii prezenţi la Bucureşti.
De la ora 10.00 până la ora 18.45, din oră în oră, președintele Iohannis are întruniri cu lideri politici prezenţi la Bucureşti, între care preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, dar şi cu premierii din Luxembourg, Lituania, Irlanda, Croaţia şi Serbia.
Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte cu premierul din Irlanda şi preşedintele Parlamentului European.