UPDATE Victor Ponta a fost ales preşedinte al partidului Pro România în cadrul primului congres naţional al formaţiunii politice, care a avut loc duminică, la Romexpo.
Din cei 876 de delegaţi cu drept de vot prezenţi la congres, 871 au votat pentru alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte al partidului.
Prim-vicepreşedinţi ai Pro România au fost aleşi Nicolae Bănicioiu, Daniel Constantin şi Sorin Cîmpeanu.
Victor Ponta a declarat la congres că obiectivul Pro România este realizarea unui master plan pentru dezvoltarea ţării şi promovarea unor proiecte de construcţie pentru viitor cu o echipă formată din oameni în care are încredere.
„Care este obiectivul nostru? Echipă, proiecte. Vreau să cred că putem să facem un master plan pentru dezvoltarea României, că avem oamenii şi proiectele necesare, avem experienţa şi avem şi timpul în faţă. Nu îmi doresc ca Pro România să fie un proiect pe termen scurt. Să vedem ce facem peste trei luni, peste şase luni, să vedem cu cine facem alianţă, cu cine ajungem la guvernare, să vedem cum ajungem şi noi în nişte funcţii. Am fost în diverse funcţii publice, nu ne-a gonit nimeni de acolo, am plecat când am crezut că nu putem să facem atât de mult cât ne-am dorit, ci vreau să cred că împreună cu dumneavoastră acest proiect, master plan pentru România poate fi realizat”, a afirmat Victor Ponta, potrivit Agerpres.
El a subliniat că succesul şi dezvoltarea României pot fi realizate doar într-o Românie mai bine integrată în UE.
„Gândirea mea şi a celor cu care am pornit proiectul este că succesul şi dezvoltarea României se pot face doar într-o Românie mai bine integrată în UE. E un mesaj pe care vreau să îl transmit nu doar peste graniţe, ci mai ales aici, în ţară, pentru că pentru prima dată în România se discută la nivel serios şi există forţe politice care vorbesc despre România la periferia UE, eventual să şi ieşim din UE”, a afirmat Ponta.
În opinia sa, Pro România trebuie să fie un partid care să militeze pentru o mai bună integrare a României în UE.
„Chiar săptămâna viitoare vreau să mergem şi să ne înscriem într-un partid politic european, care să promoveze ideea de unitate şi de dezvoltare europeană, şi nu ideea de marginalizare, de periferie în care România din păcate în ultima perioadă se duce”, a spus Ponta.
Liderul Pro România a adăugat că primul test al formaţiunii politice va fi la alegerile europarlamentare din 2019.
„O să avem primul test la alegerile pentru Parlamentul European anul viitor şi cred că primul test este important pentru a arăta că acei candidaţi ai Pro România pentru PE vorbesc limbi străine şi au capacitatea de a promova proiecte în domeniul pe care să îl reprezinte. Nu vreau să avem candidaţi care vorbesc bine la tv din România. Vreau să avem candidaţi care pot să vorbească în comisia de specialitate sau în plenul PE, care pot să promoveze această idee a master planului pentru România”, a susţinut Ponta.
El consideră că liderul este cel care îşi trage echipa după el, nu cel care îşi trage echipa în jos.
„Un lider adevărat este o protecţie pentru echipă şi nu îşi foloseşte echipa sau partidul ca scut pentru el. Atunci când tu, ca lider, eşti o problemă pentru echipă, trebuie să te dai la o parte şi să încerci să ajuţi din orice altă poziţie ca acea echipă să câştige. Îmi doresc să fiu liderul unei echipe formată din oameni în care am încredere şi pe care îi cunosc de mai mult timp, de mai puţin, dar despre care cred că au competenţa şi integritatea necesare. Vrem să promovăm proiecte de construcţie pentru viitor şi mai vrem ceva şi vă rog pe toţi: convingeţi oamenii că toţi suntem Pro România şi cei care sunt contra România să putem să îi lăsăm să îşi vadă de problemele lor, iar noi toţi să fim Pro România”, a mai spus Ponta.
_________
La începutul congresului au fost invitaţi şi au ţinut câte un discurs Florin Jianu şi primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.
Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, le-a spus celor prezenţi că societatea românească nu are nevoie de o dezbatere publică pe subiectele care sunt acum în atenţie.
“Ce nu are nevoie societatea românească. Societatea nu are nevoie de nicio dezbatere publică care se întâmplă în acest moment. Ceea ce vedem în acest moment nu sunt nevoile societăţii, nu sunt nevoile angajaţilor, nu sunt nevoile pensionarilor, nu sunt nevoile tinerilor, nu sunt nevoile românilor care pleacă în străinătate şi atunci cred că noi, mediul de afaceri, trebuie să punem pe tapet, dumneavoastră ca partid politic, partenerii sociali, sindicatele, societatea civilă, forţele de bine ale României trebuie să punem pe tapet cu totul alte teme”, a afirmat Jianu, precizând că cele mai importante teme pentru societatea românească sunt educaţia, sănătatea şi infrastructura.
Jianu a mai spus că a propus ca tema de ţară pentru preşedinţia Consiliului Uniunii Europene să fie antreprenoriatul.
“Anul viitor România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Noi am propus o temă de ţară, nu ştiu dacă cei de pe scenă sau cei din sală ştiu ce teme va aborda România anul viitor. Nimeni nu ştie ce teme abordăm anul viitor, din nefericire. Pentru că anul viitor noi nu vom face altceva decât vom fi administratori. De ce spun din nefericire ? Pentru că noi am propus o temă de ţară şi acea temă de ţară să fie antreprenoriatul. Avem toate argumentele pentru această temă de ţară, o temă de ţară care ar lăsa România în istoria preşedinţiilor Uniunii Europene, o temă de ţară care nu a mai fost pusă în dezbatere de nicio ţară”, a mai declarat preşedintele CNIPMMR.
Florin Jianu a amintit că a rezistat în Cabinetul Ponta la 64 de OUG, dar în 2017 a rezistat în Guvern doar 13 ordonanţe, referindu-se la demisia sa după adoptarea OUG 13.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, i-a mulţumit la începutul discursului său lui Victor Ponta pentru invitaţia la acest congres.
“Vreau să îi mulţumesc fostului şi actualului meu prieten Victor Ponta că m-a invitat la acest congres. De când mi-a făcut această propunere cred că a durat două secunde să mă gândesc. Am venit aici să vă felicit pentru curaj din mai multe puncte de vedere. (…) Astăzi, într-o Românie în care foarte mulţi sunt contra, suntem ţara lui Gică-contra, adică nu contează despre ce vorbim, e trendy să fii contra… Tu cum eşti? Sunt împotrivă. Faptul că vă asumaţi să fiţi pro este o abordare pozitivă, constructivă pe care o încurajez, e un act de curaj, vă felicit pentru asta”, a spus Negoiţă. El a precizat că “să vorbeşti de rău de România la Bruxelles e un act de fineţe” şi că este bine să ne asumăm să fim pro România, menţionând că el crede în acest demers.
Primarul Sectorului 3 consideră că în politică şi în viaţă în general este necesară o atitudine sinceră.
“Chiar dacă avem o atitudine proactivă, chiar dacă suntem pro România, chiar dacă avem obiective corecte, vreau să vă spun că în viaţă în general şi în politică în special trebuie să avem o atitudine sinceră. Mă întâlnesc pe stradă cu cetăţeni. Domnule, ziceţi-ne şi nouă de… Preponderent e un nume care rosteşte. Domnule, e cam fals, e cam perfid? Că aşa se vede de la noi. Sunt în dificultate să le răspund atâta timp cât ştiu despre cine e vorba. Cred că este foarte important să fim sinceri”, a spus Negoiţă.
Pentru preşedinţia Pro România candidează Victor Ponta, iar pentru cele trei funcţii de prim-vicepreşedinte s-au înscris Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu, Nicolae Bănicioiu.
Primul congres al Pro România are loc duminică la Romexpo. Cu acest prilej va fi aleasă conducerea formaţiunii politice.