UPDATE: PSD l-a reales sâmbătă pe Marcel Ciolacu în funcția de președinte și l-a desemnat candidat la alegerile prezidențiale. Ciolacu a fost singurul candidat la șefia PSD.
În premieră, votul a fost dat pe telefon, cu ajutorul unei aplicații.
Marcel Ciolacu a fost votat ca lider al partidului cu:
total voturi exprimate: 2.264
Pentru candidatura la prezidențiale:
UPDATE: Congresul a început cu discursul lui preşedintelui Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, care i-a atacat pe Klaus Iohannis, fără a-l numi concret, și pe Rareș Bogdan, pe care l-a numit „Balerinul Rareș”. A fost urmat de Sorin Grindeanu, care a lansat un atac extrem de dur la adresa liberalilor, acuzându-i că „se pricep să fure munca altora, sunt viespi care-și fac cuibuil în casele altora, vor să ne facă să credem că sunt providențiali, apostolici și scriitori de succes, dar in realitate, sunt niște impostori, specialiști în poltici parazitare”.
La rândul său, Daniel Băluță a susţinut că partidul său va obține în acest an „cea mai importantă victorie din ultimii 20 de ani”.
A venit rândul premierului Marcel Ciolacu, care şi-a anunţat oficial candidqatura la alegerile prezidenţiale, şi-a prezentat planul de dezvoltare a României după ce va ajunge preşedinte, a enumerat realizările PSD de când a intrat la guvernare şi până în prezent, subliniind că PSD a venit la guvernare într-o perioadă în care România era sufocată de criza economică. De asemenea, Marcel Ciolacu a dat garanţii că ţara noastră nu va intra niciodată în niciun război, că serviciul militar nu va redeveni obligatoriu, dar şi că România va adera la Schengen şi terestru până la finalul acestui an.
La rândul ei, Simona Bucura-Oprescu, prezentată drept „cea care are grijă de părinții și bunicii noștri”, a vorbit despre noua lege a pensiilor şi l-a lăudat pe Marcel Ciolacu întrucât „a reușit să tempereze divergențele venite de la colegii noștri de coaliție„.
A urmat „viitorul comisar european”, după cum a fost prezentant, Victor Negrescu, care a spus că PSD trebuie să rămână un partid deschis.
Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a încheiat seria discursurilor înainte de vot. „Cel care a ținut acest partid împreună”, după cum a fost prezentat a spus că România are nevoie de PSD la guvernare și în următorii patru ani. „Nu avem general să ne conducă, dar avem o armată puternică care ne va ajuta să câștigăm alegerile prezidențiale”, a spus Stănescu, lansând o ironie fină la adresa lui Nicole Ciucă.
STIREA INITIALA: Consiliul Politic Naţional al PSD a stabilit vineri detaliile organizatorice ale Congresului şi a aprobat moţiunea cu care va candida Marcel Ciolacu pentru un nou mandat de preşedinte.
Participanţii la Congres vor valida, totodată, şi candidatura lui Ciolacu la alegerile prezidențiale.
Pentru prima dată în istoria partidului, votul va fi electronic.
„Există acest vot electronic, există depunerea candidaturilor pe moţiuni, s-a votat şi acceptarea moţiunii domnului Marcel Ciolacu, care cuprinde şi lista nouă a celor care vor face parte din conducerea partidului. (…) Este aprobată modificarea Statutului astfel încât să existe patru noi vicepreşedinţi pe domenii de activitate care sunt acum în echipa PSD şi vor cere împreună cu domnul Marcel Ciolacu votul Congresului„, a spus purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, după şedinţa Consiliul Politic Naţional.
Potrivit acestuia, printre vicepreşedinţii pe domenii de activitate se numără Florin Jianu şi Elisabeta Lipă.
„Sunt, de asemenea, tineri care au ajuns în propunerile de vicepreşedinţi cum este domnul Şoldan de la Suceava, care a avut acel succes spectaculos„, a adăugat purtătorul de cuvânt al PSD.
Marcel Ciolacu propune doi prim-vicepreşedinţi, pe Sorin Grindeanu, care astfel îşi va păstra funcţia, şi pe Daniel Băluţă, care ar prelua astfel postul deţinut de Gabriela Firea. Mihai Tudose ar urma să fie numit la preşedinţia Consiliului Naţional al PSD, funcţie ocupată în prezent de Vasile Dîncu. Secretar general ar urma să rămână tot Paul Stănescu.
Vicepreşedinţii din echipa lui Ciolacu sunt: Florin Jianu, pentru domeniul Antreprenorist, IMM-uri şi Mediul de Afaceri, Lia Olguţa Vasilescu, pentru Muncă şi Protecţie Socială, Gheorghe Şoldan, pentru Dezvoltare Regională şi Locală, Gabriel Zetea,vicepreşedinte pentru Administraţie şi Infrastructură. Vasile Dîncu, actualul preşedinte al Consiliului Naţional, ar urma să deţină funcţia de vicepreşedinte pe domeniul Afaceri Europene.
Victoria Stoiciu este vicepreşedinte pe relaţia cu ONG-urile şi dialog social, Mihnea Costoiu, vicepreşedinte pe Educaţie, Elisabeta Lipă, vicepreşedinte pe Sport, Marian Neacşu, vicepreşedinte pe regiunea Bucureşti-Ilfov, Dumitriţa Glica, vicepreşedinte pe Centru şi Corneliu Ştefan, vicepreşedinte pe Sud.
Ionuţ Pucheanu, primarul din Galaţi, este vicepreşedinte pe Sud-Est, iar Claudiu Manda, vicepreşedinte pe Sud-Vest, în timp ce Laurenţiu Nistor va fi vicepreşedinte pe Vest, în echipa lui Marcel Ciolacu. Emil Moldovan ar urma să fie vicepreşedinte pe Nord-Vest iar Dragoş Benea, pe Nord-Est.