Una dintre aceste noi anchete vizează să facă lumină asupra deciziei FBI şi Departamentului Justiţiei, în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, de a nu o urmări penal pe cea care era la acea vreme candidată, în dosarul utilizării unui server personal în trimiterea unor e-mailuri pe când era secretar de Stat.
A doua vizează o decizie luată în 2013 de administraţia Obama, care a constat în aprobarea vânzării grupului minier canadian Uranium One societăţii ruse Rosatom.
Această decizie, luată după ce grupul minier a făcut mai multe donaţii Fundaţiei Clinton a fostului preşedinte Bill Clinton, a avut drept consecinţă punerea în mâna ruşilor de la Rosatom a 20% din stocurile de uraniu americane.
Aceste anchete sunt lansate într-un moment în care republicanii şi preşedintele Donald Trump se află sub lumina proiectoarelor din cauza unei serii de anchete asupra unui posibil amestec rus în campania prezidenţială din 2016.
Democraţii au reacţionat imediat, acuzându-i pe aleşii republicani de faptul că caută să distragă atenţia.
”Această nouă anchetă vizează clar să deturneze atenţia de la lipsa de control al republicanilor asupra administraţiei Trump şi al ameninţării la adresa securităţii naţionale pe care o reprezintă Rusia”, au declarat reprezentanţii democraţi Elijah Cummings şi John Conyers, citaţi într-un comunicat.
Însă anunţând ancheta care o vizează pe Hillary Clinton, republicanii Bob Goodlatte şi Trey Gowdy au subliniat că tabăra lor nu poate să fie singura care să facă obiectul unor anchete.
”Legea este tot ceea ce este mai puternic în materie de egalitarism în această ţară. Nicio entitate ori individ nu poate să fie scutit de orice control”, au declarat ei, citaţi într-un comunicat.
Ancheta care-l vizează pe Barack Obama este lansată după publicarea unor informaţii de presă, săptămâna trecută, potrivit cărora FBI ar fi anchetat cu privire la cazul Uranium One/Rosatom în 2013.
Aleşii republicani vor să ştie de ce Congresul nu a fost informat despre această anchetă.
”Acordul cu privire la uraniu cu ruşii, cu ajutorul lui Clinton şi cu ştiinţa administraţiei Obama, este cea mai mare poveste pe care Ştirile False („Fake Media”) nu vor să o urmărească”, a scris joia trecută pe Twitter preşedintele american Donald Trump.