Călin Georgescu este direct vizat! Mai mulți delegați ai Congresului SUA urmează să viziteze luni Bucureștiul, unde se vor întâlni cu principalii actori politici din țara noastră.
Cristian Diaconescu, consilierul președintelui Bolojan, arată că România va explica anularea alegerilor prezidențiale: „Mai mult decât atât, noi, sigur, vom da, dacă vor fi astfel de solicitări, răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar mai ales cu garanțiile în legătură cu ce se va întâmpla”.
Într-o analiză publicată pe website-ul Congresului SUA, aceștia își exprimă clar poziția cu privire la suveranistul Călin Georgescu, dar și la situația politică din România. Se consideră că declarațiile fostului candidat independent „pun în primejdie orientarea euro-atlantică a României”.
„Situația politică a României a fost volatilă de la sfârșitul anului 2024. Călin Georgescu, un candidat relativ puțin cunoscut, care și-a desfășurat campania în principal pe rețelele de socializare și nu a raportat cheltuieli de campanie, a obținut, în mod neașteptat, cele mai multe voturi (22,9 %) în primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.
Georgescu avea mai puțin de 1% la începutul lunii noiembrie, aproximativ 6% la mijlocul lunii noiembrie și aproximativ 11% în sondajele finale preelectorale.
Unii observatori au apreciat că declarațiile lui Georgescu de elogiere a liderilor fasciști români din secolul al XX-lea și a președintelui rus Vladimir Putin, precum și remarcile care transmit scepticism cu privire la NATO, la statalitatea ucraineană, la sprijinul acordat de România Ucrainei și la anumite aspecte ale cooperării dintre SUA și România, pun în primejdie orientarea euro-atlantică a României”, se arată în prezentarea Congresului.
Congresul SUA mai spune despre Călin Georgescu faptul că retorica sa față de NATO și UE seamănă cu narațiunile rusești și arată că rezultatul alegerilor a atras atenția asupra utilizării TikTok în campaniile electorale, precum și asupra interferențelor rusești.
„Deși Georgescu neagă legăturile cu Rusia și afirmă că susține aderarea României la NATO și UE, unii observatori apreciază că o parte din retorica sa privind Occidentul, NATO și Ucraina seamănă cu narațiunile rusești. Un alt rezultat neașteptat al primului tur a fost eșecul prim-ministrului Ciolacu – care părea să fie candidatul principal în sondaje – de a ajunge în turul al doilea.
În schimb, Georgescu a trebuit să o înfrunte pe Elena Lasconi, liderul partidului proeuropean de opoziție Uniunea Salvați România (USR).
Rezultatele alegerilor au atras atenția asupra valului de conținut pro-Georgescu pe rețelele de socializare (în special TikTok) de la sfârșitul campaniei, asupra respectării de către campania lui Georgescu a legilor electorale românești, asupra reacției TikTok la preocupările exprimate de autoritățile electorale române și asupra acuzațiilor privind eforturile Rusiei de a influența spațiul informațional din România și de a slăbi coeziunea socială”, arată raportul care citează nu mai puțin de 103 surse.