De regula, ea trece la cateva zile dupa aplicarea picaturilor de ochi potrivite, indicate de medicul oftalmolog. In urma unui control, el apreciaza tipul de conjunctivita pe care copilul o are (virala, bacteriana sau alergica). El poate chiar sa schimbe tratamentul daca exista dubiu intre cea alergica si cea virala.
Cel mai important lucru pe care il poti face pentru copilul tau ca sa evite imbolnavirea de conjunctivita este sa il inveti sa se spele foarte des pe maini, sa nu foloseasca alt prosop decat cel personal si sa nu duca mana murdara la ochi.
Conjunctiva este membrana subtire si transparenta care acopera partea alba a ochiului si captuseste suprafata interna a pleoapelor. Inflamatia ei se numeste conjunctivita. De regula, conjunctiva este destul de rezistenta la infectii. Lichidul lacrimal contine proteine ce au proprietati antibacteriene, iar pleoapele, inlaturand mecanic lacrimile reduc numarul bacteriilor ce s-ar putea cuibari acolo. Din pacate, aceste bariere nu sunt intotdeauna de nepatruns. Agentii patogeni ai conjunctivei pot fi bacteriile (stafilococi, streptococi, pneumococi, etc) sau virusurile (virusul gripei, al pojarului, al herpesului, adenovirusurile).
Exista si conjunctivite cauzate de polen, praf, substante iritante.
Exista trei tipuri de conjunctivita:
1. conjunctivita virala – copilul are febra, nu are pofta de mancare, are dureri de cap, ochii rosii, iar ganglionii limfatici din fata urechii se maresc.
2. conjunctivia bacteriana – incepe intai la un ochi, apoi se extinde si la celalalt ochi. Ochii sunt foarte inrositi si secretiile sunt abudente si purulente. Ea cedeaza imediat la tratament cu picaturile antibiotice indicate de medic.
3. conjunctivita alergica – e specifica inceputului de primavara din pricina conditiilor meteo schimbate, polenului, sau atunci cand plecati in concediu si copilul devine sensibil/alergic la alti factori: nisip, soare, briza marina, polenul plantelor din alta regiune geografica fata de cea cunoscuta de el, etc. Copilul acuza mancarimi puternice ale ochilor, acestia sunt foarte rosii, nu are secretii la ochi ca la cea bacteriana, iar ochii lacrimeaza mult.
Confruntat cu senzatia de durere, un copil va reactiona diferit de un adult. Somnul si apetitul ii vor fi perturbate, va deveni capricios, refuzand chiar si mancarurile preferate.
– pleoape lipite dimineata la trezire si formarea de cruste galbui pe pleoape
– ochi inrositi, lacrimare abundenta
– secretie apoasa sau purulenta
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.