Cosmin Marinescu este de părere că asistăm la o „maturizare politică” a societăţii româneşti. Cetățenii nu mai sunt dispuși să voteze „politicieni care doar le aruncă niște sute de lei în buzunar pentru a le cumpăra votul”. Dat fiind faptul că PSD a îndatorat România cu aproape „2,4 miliarde lei pentru fiecare lună de guvernare, fără a construi vreo autostradă sau vreun spital”, trebuie să înțelegem că deficitele bugetare înseamnă creșterea datoriei publice, ceea ce până la urmă înseamnă noi taxe și impozite. Politicile economice trebuie să fie orientate dinspre susținerea consumului către investiții, mai spune Cosmin Marinescu, care se întreabă „în baza căror virtuți generația actuală transferă nota de plată către generațiile viitoare”.
În accepțiunea lui Cosmin Marinescu, faptul că după trei ani de guvernare cu aceste politici populiste PSD a pierdut ambele runde de ale alegeri, europarlamentarele și prezidențialele, arată că „societatea românească s-a maturizat din punct de vedere politic, pentru că românii nu mai sunt dispuși să voteze pe acei politicieni care doar le aruncă niște sute de lei în buzunar pentru a le cumpăra votul”.
În aceste condiţii, Cosmin Marinescu subliniază că „este evident că economia trebuie să se pregătească pentru etapa ajustărilor calitative, situație în care competitivitatea va cântări tot mai puternic”. Adică, „este esențială reorientarea politicilor economice dinspre susținerea consumului către investiții”. Asta înseamnă și că deficitul bugetar trebuie bine ținut în frâu în anul 2020 „pentru ca 2021 și 2022 să nu fie ani ratați, ca potențial de investiții și dezvoltare pentru România”.
Cosmin Marinescu este conștient că România trebuie să progreseze, rapid și sustenabil, în privința creșterii salariilor și a pensiilor. „Însă atunci când politica salarială ajunge să reînvie inflația la niveluri record pentru țările UE (prin creșteri cu 2 cifre ale prețurilor produselor alimentare), acestea sunt semne pe care nu ne putem permite să le ignorăm. Creșterile de venituri din pix, fără să existe asigurarea că economia le poate susține pe termen lung, mai degrabă creează decât rezolvă probleme, în special pentru beneficiarii acestora. A fi responsabil înseamnă a decide cu înțelepciune pentru viitor, în timp ce austeritatea înseamnă a apela la corecții negative cu privire la trecut. Nimeni nu își dorește așa ceva, iar astfel de ajustări trebuie evitate tocmai prin politici economice responsabile”.
Consilierul prezidențial se consideră un adept a politicilor pro-piață şi avertizează asupra „politicilor pro-business care sfârșesc prin a fi anti-piață”. „Cea mai pro-business politică este tocmai politica pro-piață. În economia de piață, fiecare este încurajat atunci când nimeni nu este personal favorizat. (…) ca să parafrazez mesajul celebrului economist liberal Ludwig von Mises, trebuie să înțelegem că „unde piață nu e, economie nu e”. Deci, market first!”, spune Cosmin Marinescu.
Citește și: