Președintele ARPS, dr. Doina Cosman, a declarat, vineri, presei, că va exista o perioadă lungă de recuperare a răniților, pe care aceștia o vor suporta cu greu.
„Apreciind că, într-adevăr, vor exista riscuri de comportament suicidar sau de ideație suicidară, prin programul Tel Verde anti suicid — 0800 801 200 — ne-am pus la dispoziție pe timpul nopții să oferim consiliere telefonică gratuită. Multe dintre aceste persoane nu se pot deplasa la serviciile oferite de Colegiul psihologilor și de aceea am folosit această cale pentru a sări în ajutorul oamenilor care au trecut printr-o așa de mare tragedie. Consilierea se adresează victimelor din spitale și familiilor acestora, tuturor celor care sunt atinși de această mare dramă care a afectat întreaga țară. Perioada lungă de recuperare va fi foarte greu de suportat și mulți s-ar putea să facă depresii, poate nu cu risc suicidar, dar se știe că depresia este o afecțiune psihică asociată riscului suicidar”, a explicat Doina Cosman, potrivit Agerpres.
Ea a mai spus că persoanele respective vor rămâne întreaga viață extrem de vulnerabile la orice stres.
„Mecanismele de apărare depind de la persoană la persoană, unele sunt mai robuste din punct de vedere psihic, mai pregătite să facă față eșecului. Foarte mulți dintre cei care sunt în spitale și se află în comă indusă, când se trezesc se cred încă în Clubul Colectiv. Pentru ei, timpul a fost scurtat cu zilele și nopțile în care au fost în comă. (…) Peste săptămâni sau luni, atunci când lumea se liniștește și în jurul acestor nefericiți se așterne liniștea, rămân ei cu ei și vor simți că sunt părăsiți și starea lor de eroism, de rezistență, va mai scădea. Situația lor este sinuoasă, sunt suișuri și coborâșuri, starea psihică nu este una unitară, pot să urmeze perioade mai bune, de îmbunătățire, și brusc să se producă o înrăutățire a stării sufletești. Aceste persoane vor rămâne întreaga viață extrem de vulnerabile la orice stres”, a menționat Doina Cosman.