Primarul Capitalei este de părere că pandemia de coronavirus a generat o criză care „a îngenungheat lumea”. În timp ce unii oameni încearcă să găsească soluţii, alţii şi-au pierdut speranţa.
„Stresul, grijile pentru ziua de mâine, singurătatea, schimbarea, nu sunt percepute de toţi la fel”, a precizat Gabriela Firea.
Cei care au dificultăți în a gestiona problemele de anxietate, depresie sau alte situaţii generate de perioada prelungită de izolare socială pot apela serviciul de consiliere psihologică telefonica gratuită. Le răspund specialişti ai Spitalului Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia” din Bucureşti.
„O linie telefonică pentru consiliere psihologică gratuită pentru cei care vor să solicite un sfat, o opinie nu doar din partea unui prieten, ci şi din partea unui medic avizat care poate să-l sfătuiască cum să depăsească o situaţie mai dificilă. Sunt foarte multe restricţii în perioada de pandemie. S-a impus distanţarea socială şi de asemenea cât mai puţine întâlniri cu persoane care pot să fie contaminate”, a explicat edilul Capitalei.
Gabriela Firea a precizat că peste 70 de persoane din Bucureşti au apelat la această linie telefonică gratuită pentru a primi consiliere psihologică.
„Parcurgem o perioadă mai dificilă, dar colegii mei au venit cu o propunere. Nu doar pentru pacienţi, ci şi penru colegii noştri medici, care luptă în linia 1 şi nu se pot deplasa şi au frică să iasă din casă”, a declarat Adrian Tăbârnă, managerul Spitalului „Profesor Doctor Alexandru Obregia”.
Dr. Radu Teodorescu, medic coordonator al Compartimentului de Psihiatrie Comunitară, a explicat că linia telefonică funcţionează datorită celor „21 de rezidenţi care îşi sacrifică timpul pentru că fac benevol inclusiv sâmbăta şi duminica”.
„Marea majoritate a celor care ne-au sunat sunt oameni care au tulburări de anxietate, depresie, care au probleme cu alcoolul, dependenţe si inclusiv oameni care aveau întrebări”, a menţionat dr. Teodorescu.
Trei medici lucrează în trei ture pentru a veni în sprijinul celor care apelează la call-center.
„Să depăsească un stres mai mare. Temerea de a te contamina, de a te întâlni cu alte persoane. Nu a fost simplu, de aceea s-a simţit nevoia de un astfel de call-center”, a afirmat Gabriela Firea.
Cei care au nevoie de consiliere psihologică pot suna la numărul 031-9103 în fiecare zi, între orele 10 şi 19.