Potrivit preşedintelui Tribunalului Braşov, judecătorul Alina Mioc, instanţa a respins propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele consilierului, iar acesta a fost eliberat, scrie Mediafax.
Procurorii nu au făcut recurs la decizie în sala de judecată.
Adrian Maxim a declarat jurnaliştilor, la ieşirea din sală, că poliţistul care l-a oprit în trafic nu i-a solicitat să sufle în etilotest pentru a i se stabili alcoolemia, deşi poliţistul susţine contrariul. Consilierul a mai spus că s-a dus la spital însoţit de poliţişti, însă i-a comunicat medicului că ar putea să leşine deoarece suferă de fobie de ace şi că ia tratament în acest sens, prin urmare medicul nu i-a recoltat sânge.
Ulterior, după ce a fost citat de către procurori, a cerut adeverinţă medicală de la medicul legist pentru a i se pune diagnosticul.
Maxim a fost adus la instanţă din arestul IPJ Braşov cu o dubă, în jurul orei 16.30 şi a fost audiat aproape patru ore de judecători, instanţa pronunţându-se la ora 21.00.
Procurorii Parchetului de pe lângă Braşov au dispus, marţi, începerea urmăririi penale faţă de consilierul judeţean Adrian Maxim – pentru săvârşirea infracţiunilor de refuz de recoltare a probelor biologice, instigare la mărturie mincinoasă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, dr. Octavian Jardan, medic legist în cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Braşov – pentru mărturie mincinoasă, favorizarea infractorului, fals intelectual şi dr. Florin Popon, medic psihiatru la Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov – pentru mărturie mincinoasă, favorizarea infractorului şi fals intelectual.
Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că în data de 27 mai consilierul judeţean Maxim Adrian a fost surprins de organele de Poliţie conducând în stare de ebrietate pe DN 73. El a refuzat să sufle în etilotest în vederea stabilirii nivelului de alcool în aerul expirat, după care a refuzat să se supună recoltării de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
„Ulterior, le-a solicitat medicului legist Octavian Jaradan, preşedintele Comisiei de Expertiză Medico-legală Psihiatrică din cadrul SJML Braşov, şi medicului psihiatru Florin Popon, din cadrul aceleiaşi Comisii, să întocmească un raport de expertiză medico-legală psihiatrică care să cuprindă afirmaţii necorespunzătore adevărului, de natură să-l ajute la soluţionarea favorabilă a dosarului penal, lucru care s-a şi întâmplat, aceştia întocmind raportul de expertiză medico-legală psihiatrică în data de 13 iunie 2013”, se arată într-un comunicat al Parchetului.
Din documentul medico-legal reiese că Maxim ar suferi de „aichmofobie”, adică fobie faţă de ace, obiecte ascuţite şi tăioase, acesta fiind motivul pentru care ar fi refuzat să i se recolteze probe biologice.
Miercuri, procurorii au dispus reţinerea lui Maxim Adrian pentru 24 de ore, cei doi medici fiind cercetaţi în libertate.
Cazul consilierului este legat de un dosar similar, de săptămâna trecută, când un alt medic legist din Braşov, dr. Sorin Iordache, a fost arestat preventiv pe 29 de zile pentru luare de mită şi fals intelectual, după ce a ajutat un braşovean să scape de dosar penal pentru infracţiuni la Legea Circulaţiei.
Medicul psihiatru Florin Popon, de la Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, este cercetat în libertate pentru abuz în serviciu şi fals intelectual şi în acel dosar. Şi în acel caz, bărbatul prins băut la volan a obţinut prin intermediul medicilor un certificat medico-legal care atestă, în mod nereal, că acest ar suferi de fobie faţă de ace.