Consilierul lui Putin susţine că UE „a pierdut dreptul de a vorbi în umele României şi al altor ţări interesate de stabilitate”. Ameninţări la adresa Moldovei: „Fie va deveni parte a unui alt stat, fie va înceta să existe”

Consilierul lui Vladimir Putin, Nikolai Patrușev, a afirmat într-un interviu pentru presa rusă că „România se află printre statele interesate de stabilitatea în Europa și de adoptarea unei poziții echilibrate față de Rusia”. De asemenea, acesta a declarat că „Moldova fie va deveni parte a unui alt stat, fie va înceta să existe”, punând accent pe politica agresivă antirusească promovată de Chișinău.
Mircea Filipescu
14 ian. 2025, 23:37
Consilierul lui Putin susţine că UE

„Nu exclud ca politica agresivă antirusească de la Chișinău să ducă la faptul că Moldova fie va deveni parte a unui alt stat, fie va înceta să existe. În această situație, ne putem uita la exemplul Ucrainei, unde neo-nazismul și rusofobia au dus țara la colaps, și asta cu mult înainte de operațiunea militară specială”, a declarat Nikolai Patrușev într-un interviu pentru Komsomolskaia Pravda, preluat de TASS.

Patrușev a subliniat că vina pentru criza energetică din Republica Moldova aparține autorităților de la Chișinău, care, în opinia sa, urmează „obedient” directivele Bruxelles-ului. Acesta a reiterat că prioritatea Rusiei rămâne protecția și bunăstarea cetățenilor săi de pretutindeni.

„Dacă vorbim despre aspectul internațional al intereselor globale ale Rusiei, discriminarea împotriva populației ruse într-o serie întreagă de țări și, bineînțeles, în țările baltice și Moldova, trebuie să înceteze. Autoritățile din aceste state continuă să se afunde în cea mai profundă criză prin acțiuni necugetate, în timp ce se încăpățânează să învârtă retorica rusofobă. Deosebit de relevantă este criza energetică, a cărei vină o poartă sută la sută autoritățile moldovenești, care urmează obedient ordinele Bruxelles-ului de a reduce dependența de gazul rusesc”, a spus el, potrivit News.ro.

„Autoritățile moldovenești nu trebuie să caute dușmani în interiorul țării sau în Transnistria, ci să-și recunoască greșelile și să înceapă să corecteze situația”, a adăugat Patrușev.

Referitor la poziția României, consilierul lui Vladimir Putin a menționat că aceasta este una dintre țările care caută să mențină o relație echilibrată cu Rusia.

„Conducerea UE, de exemplu, a pierdut de mult dreptul de a vorbi în numele multora dintre membrii săi, precum Ungaria, Slovacia, Austria, România și alte câteva țări europene interesate de stabilitatea în Europa și de adoptarea unei poziții echilibrate față de Rusia”, a declarat reprezentantul liderului de la Kremlin.

Citeşte şi: Unul dintre cei mai modești politicieni, fostul președinte Jose Mujica, și-a luat rămas bun. Suferă de cancer: „Mor, nu mai cereţi interviuri”

De asemenea, acesta a avertizat asupra viitorului Ucrainei, afirmând: „Este deosebit de îngrijorător faptul că aplicarea violentă a ideologiei neo-naziste și rusofobia incendiară distrug orașele cândva prospere ale Ucrainei, inclusiv Harkov, Odesa, Mîkolaiv și Dnipropetrovsk. Este posibil ca Ucraina să nu mai existe deloc în acest an”.

Un alt subiect abordat de Patrușev a fost recunoașterea internațională a teritoriilor cucerite în Ucraina, pe care Rusia le consideră acum parte integrantă a Federației Ruse.

„Acest lucru nici măcar nu este subiect de discuție. Teritoriile, cândva conduse de Kiev, au devenit parte a Rusiei ca urmare a voinței cetățenilor, în conformitate cu dreptul internațional, legile Federației Ruse și legislația acestor regiuni”, a spus el.

„Este important ca lumea să recunoască încorporarea în Federația Rusă a Republicii Donețk, a Republicii Luhansk, a regiunilor Zaporojie și Herson, a Republicii Crimeea și a Sevastopolului, „care sunt parte integrantă a țării, în conformitate cu Constituția”, a adăugat Patrușev.

Despre Donald Trump, Patrușev a declarat că acesta ar putea să nu mai prioritizeze Ucraina în politica externă a SUA.

Citeşte şi: Ucraina afirmă că Rusia a lansat peste 51.000 de bombe ghidate. Zelenski face apel la trupele occidentale pentru a „forţa Rusia să facă pace”

„Pentru administrația Biden, Ucraina a fost o prioritate necondiționată. Este clar că relațiile dintre Trump și Biden sunt antagonice. Prin urmare, Ucraina nu va fi printre prioritățile lui Trump. El este mai preocupat de China”, a declarat consilierul.

De asemenea, Patrușev a remarcat interesul lui Trump pentru alte regiuni, cum ar fi Groenlanda, Canalul Panama, Mexic și Canada. „Dacă vorbim despre perspectivele specifice pentru evoluțiile viitoare, ținând cont de factorul Trump, îi respectăm declarațiile”, a adăugat el.

Totodată, Patrușev a exclus posibilitatea unor negocieri privind Ucraina care să implice alte state occidentale în afara SUA.

„Cred că negocierile privind Ucraina ar trebui să se desfășoare între Rusia și Statele Unite, fără participarea altor țări occidentale”, a spus Patrușev.

„Nu este nimic de discutat cu Londra și Bruxelles”, a concluzionat acesta.

Nikolai Patrușev, fost ofițer de informații, a deținut funcția de secretar al Consiliului rus de Securitate din 2008 până anul trecut. Considerat un aliat apropiat al lui Putin și adesea perceput ca fiind mai radical, Patrușev a fost implicat în deciziile cheie privind anexarea Crimeei în 2014 și invazia Ucrainei în 2022. După anexarea Crimeei, el a fost inclus pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene, Regatului Unit și, ulterior, ale SUA.

Citeşte şi: Mesaj viral la început de an. O ucraineancă dă lecţii de viaţă românilor: „Apreciaţi ce aveţi, sunteți mult mai aproape de război decât credeți”

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
ANAF nu te lasă să păstrezi toți banii câștigați. Fiscul te taxează cu 40%. Românii sunt datori la stat
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trei zodii care vor atinge succesul financiar în luna mai. Li se schimbă destinul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere pentru pensionari. UE ordonă control obligatoriu. Vin reguli noi din 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri