„Nu e vorba despre un SF prost făcut, el nu e făcut. Trebuia să fie gata în 15 decembrie pe secţiunile din capete. Ce s-a făcut e foarte puţin, e realizat doar 20% din ce trebuia realizat pe capete, 5% pe întregul contract. Lucrările sunt de o calitate foarte slabă şi cu întârzieri foarte mari. În 2017, pe secţiunile din capete, pot începe lucrările poate la final de an. Studiul de fezabilitate este foarte detaliat, practic se predă un proiect la cheie pe care poate începe construcţia. Este proiectul unei autostrăzi prin munţi. Acest fel de proiect nu s-a mai făcut în România de o asemenea anvergură, e nevoie şi de oameni calificaţi. Dacă decizia e să se rezilieze contractul trebuie găsit un alt consultant. Caietul pentru această licitaţie a fost pregătiti într-un an. Nu s-au păstrat durata de 23 de luni – probabil din motive politice – şi valoarea estimată a acestui studiu. Lansarea licitaţiei care ar urma dacă aceasta e decizia sper să se facă în condiţii adecvate, nu e vorba de mai repede sau mai încet. În scenariul cel mai optimist ar putea începe pe capete în 2017 – 2018 şi pe întregul traseu în 2019. Nu e posibil să fie finalizată în 2020, mai degrabă în 2023 dacă toate merg bine„, a declarat Cătălin Drulă la Digi24.
Consilierul primului-ministru a explicat şi care este cea mai mare problemă a infrastructurii de transport.
„Avem multe proiecte slab pregătite cu probleme care nu se regăsesc în teren. Acum sunt blocate. Sunt chestiuni care ţin şi de legislaţie, de avize. Pe autostrada Sebeş – Turda numai pe 12 km din 70 există autorizaţie de construire. Terenurile nu sunt scoase din circuitul agricol. Durează 6 luni şi 8 luni. Încercăm în acestă speţă să eliminăm această cerinţă birocratică. Anumite cerinţe de mediu nu pot fi ocolite. Sperăm ca în februarie să facem un pachet legislativ care să rezolve chestiunile de avizare. Este important să îmbunătăţim capacitatea administrativă„, a mai spus Drulă.
Despre metroul care ar trebui să lege Capitala de aeroport, Cătălin Drulă spune că ar trebui să fie gata pana in 2020.
„Sunt demersuri cu metroul care leagă Capitala de aeroport. Trebuie să fie gata până în 2020, este angajament al României pentru organizarea campionatului european, cred că se poate dar nu ştiu toate detaliile, e un proiect matur, bine pregătit. Pare plauzibil că în 2020 ne putem îndeplini acest angajament„, susţine directorul executiv al Asociației Pro-Infrastructură.