Consilierul preşedintelui Iohannis, despre proiectul de bugetul pe 2019: Banii alocaţi nu asigură necesarul plăţii tuturor pensiilor

Administratia Prezidentiala, prin vocea consilierului prezidential pe probleme economice Cosmin Marinescu, a criticat, din nou, Legea bugetului, avertizând ca nu vor fi bani de pensii. Cosmin Marinescu, consilierul pe probleme economice al președintelui Klaus Iohannis, a susţinut, vineri, într-o declaraţie de presă de la Cotroceni, că prognozele macroeconomice aflate la baza bugetului sunt exagerat de optimiste, banii alocați în proiectul legii de buget pe 2019 nu asigură necesarul plății tuturor pensiilor.
Romania TV
08 mart. 2019, 10:09
Consilierul preşedintelui Iohannis, despre proiectul de bugetul pe 2019: Banii alocaţi nu asigură necesarul plăţii tuturor pensiilor

Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a prezentat, vineri, la Palatul Cotroceni, o analiză cu privire la bugetul de stat pe acest an, susţinând că prognozele macroeconomice ale Guvernului sunt „excesiv de optimiste”, veniturile bugetare sunt „supraevaluate” şi se bazează pe promisiuni, în timp ce cheltuielile sub „subestimate” şi au ajustări „negative deliberate”.

Potrivit lui Marinescu, prognozele macroeconomice sunt ‘excesiv de optimiste’ şi există ‘riscuri în planul stabilităţii finanţelor publice’. El a adăugat că 5,5% creştere economică nu înseamnă o prognoză ‘responsabilă’, în condiţiile în care economii partenere ale României din UE întâmpină probleme.

Consilierul prezidenţial a spus că veniturile menţionate în buget sunt ‘pe hârtie’ şi ‘nu vor fi colectate în realitate’, de unde rezultă că ‘sursele de cheltuieli sunt incerte, lipsite de fundament’.

Cosmin Marinescu a atras atenţia şi asupra faptului că prognozele sunt făcute înainte de adoptarea Ordonanţei 114, iar agenţiile de rating internaţionale întrevăd o „încetinire a dinamicii economice”.

În opinia sa, veniturile bugetare sunt ‘supraevaluate’, cu 10 miliarde lei, adică 1% din PIB, ceea ce reprezintă „foarte mult”.

Conform documentelor Guvernului, a mai arătat consilierul, venituri fiscale de 7,5 miliarde lei ‘sunt bazate pe promisiuni’.

În acelaşi timp, la cheltuieli este o ‘subestimare’ şi se observă ‘ajustări negative deliberate, cum ar putea sta lucrurile în cazul pensiilor’. Consilierul prezidențial pe probleme economice Cosmin Marinescu a atras atenţia că banii alocați în proiectul legii de buget pe 2019 nu asigură necesarul plății tuturor pensiilor.

„În privinţa cheltuielilor, asistăm la subestimarea unor cheltuieli. De exemplu, cheltuielile cu pensiile erau prevăzute la 69.3 miliarde de lei. După o săptămână, în bugetul adoptat de Guvern cheltuielile au devenit 68.1 miliarde de lei. Acestea au fost apoi votate în Parlament. Aceste cifre trebuie clarificate, întrucât calculele arată subestimarea cheltuielilor cu pensiile cu 1.4 miliarde de lei”, a spus Marinescu.

Preşedinţia a cerut guvernului să refacă bugetul astfel încât să fie prinse toate sumele necesare plății integrale a pensiilor în 2019.

O altă subestimare, consideră Marinescu, este contribuţia României la bugetul UE, redusă cu 500 milioane lei „fără explicaţii”.

El a susţinut că şi bugetul pentru investiţii este redus, în cazul autorităţilor locale fiind vorba de peste un miliard de lei.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
România a pierdut cea mai frumoasă cântăreață. Era diva României. Era un fenomen, un simbol
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ce părere au preoții despre horoscop și astrologie. Răspunsul părintelui Dascălu 
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație