Consilierul prezidenţial Andrei Muraru, acuzat de trafic cu dosare CNSAS. Reacţia lui Andrei Muraru

Andrei Muraru, consilier prezidenţial, a transmis sâmbătă că informaţiile privind deschiderea urmăririi sale penale într-un dosar de şantaj "sunt complet false", fiind vorba despre o cercetare in rem, iar el nu are nicio calitate în acest dosar. El fiind vorba despre plângeri "repetate" despre care Parchetul a stabilit deja că nu există nicio faptă penală.
Romania TV
08 oct. 2016, 10:15
Consilierul prezidenţial Andrei Muraru, acuzat de trafic cu dosare CNSAS. Reacţia lui Andrei Muraru

„Informaţia vehiculată astăzi (sâmbătă – n.r.) în mass-media potrivit careia aş fi acuzat într-un dosar penal este complet falsă. Nu am nicio calitate în niciun dosar penal, nici de suspect, nici de învinuit. Este vorba despre o cercetare ”in rem”, deschisă ca urmare a plângerilor repetate depuse de un individ de câţiva ani de zile, pentru care Parchetul a constatat în două rânduri că nu există nicio faptă penală”, a scris Andrei Muraru, pe Facebook, potrivit News.ro.

Fraţii Andrei şi Alexandru Muraru, primul consilier prezidenţial şi cel de-al doilea vicepreşedinte al PNL Iaşi, sunt urmăriţi penal sub acuzaţia de şantaj şi folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicării ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Hotărârea a fost luată de Judecătoria Sector 5 care, pe 5 octombrie 2016, a decis să admită plângerea lui Corneliu Turianu, membru al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) faţă de ordonanţa de clasare dată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5.

Soluţia Judecătoriei Sector 5, din 5 octombrie 2016:

„În baza art. 341 alin. 6 lit. b c.p.p. admite plângerea formulată de petentul Turianu Cornel în contradictoriu cu intimaţii Muraru Dan Andrei şi Muraru Iulian Alexandru împotriva ordonanţei nr. 11501/P/2012 din 08.06.2016 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5 şi a ordonanţei nr. 232/II-2/2016 din 07.07.2016 a Prim procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5, pe care le desfiinţează. Trimite cauza la procuror în vederea completării urmăririi penale cu privire la infracţiunile prev. de art. 207 c.p rap. la art. 13 ind. 1 din Legea nr. 78/2000 şi art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000. În baza art. 275 alin. 3 c.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi 05.10.2016″

În iulie 2016, Corneliu Turianu declara, într-o emisiune televizată, că a cerut la Ministerul Justiţiei dosarul său profesional. “După un control atent, Ministerul de Justiţie, prin Corpul de control, a stabilit că dosarul meu a dispărut din arhiva Ministerului de Justiţie. A mai constatat că au dispărut încă 16 dosare ale foştilor miniştri, ale unor judecători, al domnului Valeriu Stoica… Atunci am aflat cu stupoare, în urmă cercetărilor Corpului de control, că cel care a luat dosarele din Ministerul de Justiţie este Muraru Alexandru, fratele geamăn al lui Andrei Muraru, actualul consilier al preşedintelui. Ce a făcut cu ele? I le-a dat fratelui să şantajeze. A rezultat că, până la urmă, dumnealui a vrut să-şi introducă fratele la CNSAS”, a declarat Turianu.

Presupusul furt de documente din Ministerul Justiţiei ar fi avut loc în 2007, pe când ministru al Justiţiei era Tudor Chiuariu, o parte din dosarul profesional al fostului judecător Turianu fiind depus de fraţii Muraru ca probe împotriva acestuia.

Corneliu Turianu a mai arătat că i-a acţionat de cei doi fraţi în judecată. “Pentru unul pentru sustragere de documente din arhiva Ministerului de Justiţie, iar celălalt pentru două infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie: şantaj pentru a mă determina să eliberez locul în favoarea fratelui şi folosirea şi darea publicităţii de documente la care nu are acces publicul. În referatul procurorului din 10 iulie 2015 sunt anunţat că s-a început urmărirea penală împotriva celor doi domni. E o complicitate la folosirea documentelor”, a mai susţinut Turianu.

Citeşte şi: Mircea Dumitru: Am văzut o adeziune cu Securitatea, dar nu este scrisul meu

Cine este Andrei Muraru

Andrei Muraru, născut în 1982, a fost numit Consilier Prezidențial pe 22 decembrie 2014.

Potrivit CV-ului său postat pe site-ul Preşedinţiei, Andrei Muraru este absolvent al Facultății de Istorie (2005), licențiat al programului de master ”Românii și Europa” (2007) și doctor în Istorie (2011) al Universității „Al. I. Cuza” Iași.

A lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziții, de la expert-cercetător la președinte executiv (2012-2014). În perioada 2006-2009 a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. A fost membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (2014). În intervalul iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al președintelui Partidului Național Liberal, Klaus Iohannis.

A fost bursier la Aristotle University of Thessaloniki (Erasmus-Socrates, 2004-2005), New Europe College (2009-2010) şi United States Holocaust Memorial Museum (Washington DC, 2010-2011). A beneficiat, de asemenea, de o bursă doctorală finanţată prin programul POSDRU (2008-2011).

Coordonator al volumului Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967) (Polirom, 2008), coautor al volumului O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu (Polirom, 2008; ediţia a II-a, 2009; ediția a III-a, 2014) şi co-editor al Ghidului Arhivelor Naţionale ale României (Bucureşti, 2010). De asemenea, a publicat numeroase studii și recenzii în reviste de specialitate. Andrei Muraru a participat la numeroase conferinţe internaţionale, a susținut prelegeri şi are frecvent contribuţii pe teme de istorie recentă.

A fost decorat de M.S. Regele Mihai pentru contribuția adusă la cunoașterea istoriei monarhiei din România cu medalia ”Regele Mihai I pentru loialitate” (2008) și pentru activitatea în fruntea IICCMER cu Ordinul ”Coroana României” în grad de Ofițer (2015).

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9