Întâlnirea celor doi, la care a participat și ambasadorul Ion Jinga, Reprezentantul Permanent al României la ONU, a avut loc vineri la sediul ONU de la New York, informează un comunicat al Misiunii Permanente a României la ONU transmis Agerpres.
În cadrul întrevederii cu Miroslav Lajcak, Bogdan Aurescu a reafirmat angajamentul României în favoarea multilateralismului şi a obiectivelor şi principiilor înscrise în Carta ONU. Consilierul prezidenţial a exprimat aprecierea faţă de eforturile depuse de către preşedintele Adunării Generale în cadrul mandatului său de a promova multilateralismul şi a creşte vizibilitatea Adunării Generale ca cel mai reprezentativ for internaţional, precum şi sprijinul României pentru obiectivele mandatului său.
Cu acest prilej, cei doi oficiali au discutat pregătirea apropiatei vizite a preşedintelui Adunării Generale în România, de la 19 iunie, la Bucureşti.
În cadrul întrevederii cu consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu, Miroslav Lajcak a prezentat priorităţile mandatului său ca preşedinte al Adunării Generale a ONU, respectiv implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, securitatea şi procesele de consolidare a păcii, migraţia, multilateralismul şi ameninţările la adresa acestuia, dar şi probleme ce privesc organizarea internă a ONU, precum procesul de reformă şi rolul Adunării Generale.
Totodată, a fost discutat subiectul Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, care va fi găzduit la Bucureşti, în perioada 17-18 septembrie 2018. Bogdan Aurescu a menţionat că summitul va include, în premieră, organizarea unui Forum de Afaceri – angajament stipulat în declaraţia Summitului Iniţiativei celor Trei Mări ce a avut loc la Varşovia, în iulie 2017 – la care vor participa aproximativ 500-600 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din cele 12 state membre ale Iniţiativei, dar şi din celelalte state membre UE, din SUA, precum şi din Balcanii de Vest, R. Moldova, Ucraina, Georgia şi Turcia.
Obiectivul îl constituie crearea unei platforme pentru a facilita stabilirea de contacte între oameni de afaceri, reprezentanţi guvernamentali şi alţi actori din mediul economic, cu scopul de a stimula iniţiativele sectorului privat, inclusiv investiţiile.
Cu prilejul întrevederii a fost abordat şi subiectul candidaturii României pentru un rol de membru nepermanent în Consiliul de Securitate. Au mai fost discutate teme precum situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, evoluţiile recente din dosarul nord-coreean şi rolul esenţial al dreptului internaţional în menţinerea păcii şi securităţii internaţionale. În acest sens, Bogdan Aurescu, în calitatea sa de membru al Comisiei ONU de Drept Internaţional, a prezentat evoluţia lucrărilor CDI din cadrul actualei sesiuni dedicate aniversării a 70 de ani de activitate a acestui forum.