Pe lista companiilor amendate se află un distribuitor de gaze naturale și nouă executanți de lucrări în domeniul gazelor naturale, iar cea mai mare sancțiune a fost aplicată S.C. Wirom Gas S.A., respectiv 788.017 lei.
Potrivit sursei citate, alte nouă societăți au primit sancțiuni pecuniare, după cum urmează: Miral Instal Company SRL (39.051 lei), INSTPRO SRL (31.680 lei), Elisan SRL (20.943 lei), Dornacor SRL (17.650 lei), Rodimar I Eximp SRL (12.488 lei), TMG Conprest SRL (5.498 lei), Melprest SRL (3.534 lei), Metalica Prod SRL (1.029 lei) și Meliorstal SRL (499 lei).
‘Contractele dintre distribuitorul de gaze și executanții de lucrări conțineau clauze anticoncurențiale prin care se stabilea un preț fix pentru realizarea instalațiilor de utilizare. În acest fel, beneficiarii lucrărilor, respectiv consumatorii, plăteau, nejustificat, un preț mult mai mare, față de cel practicat înaintea înțelegerii’, a menționat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Anchetă de amploare pe piaţa asigurărilor declanşată de Consiliul Concurenţei
Autoritatea de concurență a constatat, în cadrul unei investigații, că din inițiativa Wirom, companiile au participat la o înțelegere având ca obiect stabilirea unui preț unic pentru instalațiile standard de utilizare. În acest context, patru companii (Meliorstal, Metalica Prod, Miral Instal Company și SC TMG Conprest) au recunoscut participarea la înțelegerea anticoncurențială și au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.
‘La stabilirea sancțiunilor, Consiliul Concurenței a ținut cont de faptul că, la momentul înțelegerii, legislația în domeniul gazelor prevedea că distribuitorul era singurul care putea aviza realizarea lucrărilor conexe. Odată cu modificarea legii (123/2012), această piață s-a liberalizat, iar avizarea acestor lucrări poate fi făcută de orice persoană fizică sau juridică autorizata de ANRE’, se arată în comunicatul autorității pentru concurență.
Consiliul Concurenței menționează faptul că încurajează companiile implicate în acest tip de înțelegeri anticoncurențiale să contacteze autoritatea de concurență, să își recunoască participarea la încălcare și să furnizeze dovezi privind înțelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanțiale ale amenzilor în funcție de momentul în care contactează autoritatea de concurență și de valoarea informațiilor furnizate.