Consiliul Concurenţei a amendat cu cinci milioane de euro mai multe companii pe piaţa serviciilor de pază. Din cine era format cartelul

Consiliul Concurenţei a anunţat joi că a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 23,42 milioane lei (aproximativ cinci milioane euro) un număr de 33 de companii şi patru asociaţii pentru fixarea preţului minim, respectiv facilitarea fixării preţului minim pe piaţa serviciilor de pază.
Filip Stan
18 ian. 2018, 11:32
Consiliul Concurenţei a amendat cu cinci milioane de euro mai multe companii pe piaţa serviciilor de pază. Din cine era format cartelul

Cinci companii (Euroguard SRL, G4S Secure Solutions, RPG Security Center, Securitas Services România, Aramis-Ro SRL) au recunoscut participarea la practica anticoncurenţială şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor. Totodată, una dintre companii a beneficiat de reducerea amenzii, având o situaţie economică dificilă (incapacitate de plată).

”În cadrul întâlnirilor, membrii asociaţiilor s-au înţeles să stabilească un preţ minim pentru servicii de pază pe tariful orar. Companiile au pretins că înţelegerea a avut loc din cauza că unii operatori de pe această piaţă practicau un preţ mai mic chiar decât preţul rezultat având în vedere doar cheltuieliele minime legale obligatorii”, a informat autoritatea de concurenţă.

Investigaţia pe piaţa serviciilor de pază a fost declanşată în anul 2015 şi a vizat Asociaţia Profesională a Companiilor de Securitate şi membrii acesteia, iar în 2016 a fost extinsă şi asupra Federaţiei Serviciilor de Securitate şi membrii acesteia, şi anume: Asociaţia Română a Industriei de Securitate, Asociaţia Română pentru Tehnica de Securitate, şi Patronatul Serviciilor de Securitate, inclusiv asupra membrilor acestora.

 La aplicarea sancţiunilor, oficialii Consiliului Concurenţei spun că au ţinut cont de caracteristicile pieţei pe care a avut loc înţelegerea, piaţă caracterizată de o puternică tendinţă spre evaziune fiscală şi muncă la negru, precum şi de faptul că s-au efectuat demersuri pentru a semnala autorităţilor cu atribuţii în acest domeniu comportamentele posibil ilicite ale unor companii concurente.

Prin înţelegerea de a aplica un anume preţ minim pentru serviciile lor, companiile implicate nu îşi mai determină, în mod independent, politica comercială proprie pe piaţă, ceea ce conduce la eliminarea concurenţei arată autoritatea.

”Toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurenţei. Există modalităţi de a atinge obiectivele legitime (combaterea evaziunii, munca ”la negru”) fără a prejudicia clientii prin încălcarea legii concurentei, creând un cartel sau schimbând informaţii sensibile din punct de vedere comercial. Pot fi calculate preţuri de referinţă, orientative, care să permită aplicarea prevederilor legii achiziţiilor publice privind preţul nejustificat de scăzut. Important este ca datele confidenţiale să fie colectate de un terţ neutru, care se va asigura ca firmele să nu aibă acces la datele concurenţilor lor, ci doar la datele agregate”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

 În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a făcut o serie de recomandări Inspectoratului General al Poliţei Române, Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în funcţie de competenţele şi atribuţiile aferente acestora.

Astfel, Consiliul Concurenţei propune ca, pentru a putea participa la licitaţii în domeniul serviciilor de securitate cu pază, companiile să prezinte declaraţii pe proprie răspundere din care să reiasă că: personalul şi resursele relevante pentru serviciile ofertate îndeplinesc toate cerinţele legale din legislaţia muncii; respectă reglementările fiscale şi au plătit toate taxele, contribuţiile şi impozitele aferente serviciilor ofertate; nu au fost sancţionaţi în trecut (fie direct, fie ca membrii ai organelor de conducere a unei alte persoane juridice) pentru încălcări semnificative ale legislaţiei de muncă privind serviciile ofertate.

De asemenea, autoritatea de concurenţă recomandă includerea în documentaţia licitaţiei şi a unei copii din registrul general de evidenţă a salariaţilor (Revisal) privind participanţii la licitaţie, precum şi efectuarea unor controale comune ITM, Inspectoratul de Poliţie şi ANAF prin care să se verifice dacă personalul de la anumite locaţii (personalul care prestează efectiv serviciile de pază) îndeplinesc toate formele legale şi fiscale, precum şi standardele minime impuse de specificul activităţii prestate.

”Consiliul Concurenţei consideră utilă emiterea de instrucţiuni sau recomandări de către principalii jucători pe piaţă, precum: Inspectoratul General al Poliţiei, care poate emite recomandări cu privire la cerinţele minime care trebuie respectate de orice entitate care prestează servicii de securitate (un ghid de bune practici privind cerinţele şi echipamentele strict necesare prestării unor servicii corespunzătoare) sau ITM, care poate emite recomandări cu privire la înregistrarea şi plata orelor suplimentare realizate în cadrul unor servicii de pază, cu respectarea regulilor legale”, mai informează Consiliul.

DailyBusiness
Mai mulți bani pentru alocații! Guvernul anunță ce bani se oferă în 2025
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Se pregătește construirea unui drum de mare viteză prin munți. Va avea 16 tuneluri, 60 de poduri și ar trebui să fie gata în 5 ani
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Se dau 200.000 de euro fonduri GRATIS pentru români
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Este cea mai mare veste pentru șoferi. Scapă de cele mai usturătoare amenzi
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
O femeie asiatică, în vârstă de 42 de ani, a fost descoperită fără suflare în Voluntari. Ce spun vecinii în legătură cu victima
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Doliu în România. S-a stins o mare voce a țării: Va rămâne în amintirea tuturor
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Vladimir Putin numește în funcții cheie persoane implicate direct în conflictul din Ucraina
MediaFlux
LOVITURĂ în SUA! TRUMP ajunge PREȘEDINTE indiferent de VOT. CUTREMUR în AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate