Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut amenzi de 123,1 milioane lei, cu peste 60% mai mari faţă de 2016

Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut amenzi de 123,11 milioane lei (27,35 milioane euro) cu peste 60% mai mult decât în anul anterior, când sancţiunile s-au ridicat la 76,8 milioane lei, arată raportul publicat marţi de instituţie.
Filip Stan
30 ian. 2018, 11:46
Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut amenzi de 123,1 milioane lei, cu peste 60% mai mari faţă de 2016

La nivelul anului trecut, au fost sancţionate 156 de companii sau asociaţii, din care 33 au recunoscut încălcarea legii şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor. De asemenea, o companie (AEM SA) a aplicat la programul de clemenţă, aducând dovezi ce au condus la soluţionarea cazului, şi a beneficiat de imunitate la amendă.

Pentru prima dată, Consiliul Concurenţei a acordat reducerea amenzii pentru incapacitate de plată.

Cea mai mare amendă aplicată anul trecut este de 73,1 milioane lei (aproximativ 15,8 milioane euro), asupra a şase companii pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.

Alte 33 de companii şi patru asociaţii au fost amendate cu 23,42 milioane lei (aproximativ 5 milioane euro) pentru fixarea preţului minim, respectiv facilitarea fixării preţului minim pe piaţa serviciilor de pază. În plus, cu 8 milioane lei (aproximativ 1,75 milioane euro) au fost amendate Intrarom şi Siveco pentru trucarea unei licitaţii publice organizată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere şi dezvoltare a sistemului informatic, arată Agerpres.

În 2017, au fost declanşate 19 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, cu 31,5% mai multe faţă de anul precedent.

”În acelaşi timp, comparativ cu ceilalţi ani, în 2017 s-au înregistrat cu şase mai multe faţă de 2015, iar comparativ cu anul 2014, numărul investigaţiilor declanşate s-a dublat”, arată raportul autorităţii de concurenţă.

Investigaţiile vizează, printre altele, piaţa leasingului financiar şi a creditelor de consum, serviciilor de distribuţie a gazelor naturale şi a serviciilor conexe, servicii medicale, asigurări de aviaţie, maşini şi utilaje agricole, semnalizare rutieră.

Cele mai multe investigaţii deschise vizează cartelurile (11), urmate de investigaţii privind abuzul de poziţie dominantă (cinci).

Autoritatea de concurenţă a finalizat în anul anterior 18 investigaţii, dintre care 78% vizează sectoare cheie: energie, licitaţii, profesii liberale (servicii notariale, auditori financiari), transport (taxi) etc.

O treime din cazurile finalizate au avut ca obiect cartelurile, iar 22,2% din cazurile finalizate au vizat înţelegerile verticale.

La sfârşitul anului 2017, Consiliul Concurenţei avea în derulare 36 de investigaţii privind posibila încălcare a legii concurenţei, cu una mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Peste 47% dintre investigaţiile în desfăşurare la 31 decembrie 2017 vizau înţelegeri de tip cartel, iar 30,5% aveau ca obiect abuzul de poziţie dominantă.

În 2017, s-au declanşat patru anchete sectoriale (comercializarea cu amănuntul a carburanţilor, comercializarea sării pentru deszăpezire, iluminat public, alimentare cu apă şi canalizare), şi au fost finalizate tot patru (producţia şi distribuţia de medicamente, gestionarea resurselor de apă de suprafaţă, comunicaţii electronice multiplay, piaţa serviciilor de asistenţă medicală şi activităţile conexe acesteia).

La sfârşitul lunii decembrie 2017 existau 11 anchete sectoriale în derulare, la fel ca la sfârşitul anului 2016.

În 2017 s-au desfăşurat 22 de astfel de inspecţii inopinate la 135 de sedii şi puncte de lucru, comparativ cu 2016, când s-au organizat 13 de astfel de acţiuni la 68 de sedii.

Anul trecut a avut loc totodată prima inspecţie inopinată efectuată de Consiliul Concurenţei din România pe teritoriul unui alt stat membru UE (Marea Britanie), cu sprijinul Autorităţii Naţionale de Concurenţă, investigaţia privind posibilă înţelegere pe piaţa asigurărilor de aviaţie.

Autoritatea de concurenţă, pe parcursul anului 2017, a emis 60 de decizii privind notificările concentrări economice, cu trei mai puţine faţă de anul trecut.

Din cele 60 de tranzacţii analizate, patru au fost autorizate cu anumite condiţii.

Consiliul Concurenţei a avut calitate procesuală în 189 dosare privind concurenţa, faţă de 173 în 2016.

Procentul hotărârilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, favorabile Autorităţii de Concurenţă, este 100% pentru al treilea an consecutiv.

Curtea de Apel Bucureşti a menţinut 72% dintre amenzile contestate în 2017.

Consiliul Concurenţei a analizat 103 de acte normative din punct de vedere al incidenţei cu reglementările din domeniul de ajutorului de stat.

De asemenea, a emis aviz din punct de vedere al conformităţii cu reglementările europene în domeniu pentru 101 măsuri de ajutor de stat şi de minimis, ce implică fonduri europene şi naţionale în valoare totală de 3,12 miliarde euro.

În 2017, Consiliul Concurenţei a elaborat 176 de avize, opinii şi puncte de vedere, cu 65 mai puţine  decât în anul anterior.

În cei 20 de ani de activitate, Consiliul Concurenţei a generat peste 1 miliard de euro economii pentru cetăţenii români, arată un studiu al Academiei de Studii Economice, care a evaluat impactul politicii de concurenţă din România asupra zece industrii-cheie din economia naţională: servicii bancare, asigurări de răspundere civilă auto obligatorie, administrare de fonduri de pensii private, producerea şi comercializarea cimentului, telecomunicaţii mobile, farmaceutică şi servicii de sănătate, producerea şi comercializarea energiei electrice, distribuţia carburanţilor, retail şi respectiv profesii liberale.

Au fost declanşate 345 investigaţii. Autoritatea a aplicat amenzi în valoare de 574,8 milioane euro, cele mai mari amenzi fiind aplicate în anul 2011, 294,16 milioane euro. Peste 90% din sancţiuni au fost aplicate pentru practici anticoncurenţiale, respectiv înţelegeri între companii şi abuz de poziţie dominantă, şi doar 1% pentru omisiunea notificării unei tranzacţii.

Bugetul Autorităţii de concurenţă, în cei 20 de ani de funcţionare, este de aproximativ 158,7 milioane euro. Trebuie menţionat că, în 2004, Oficiul Concurenţei a fost preluat de Consiliul Concurenţei.

DailyBusiness
MARE ATENȚIE! Fără ACEST DOCUMENT NU primiți bani în plus la pensie
Spynews
Părinții studentei de la Medicină, ucisă de Mirel Dragomir, copleșiți de durere în ziua în care Andreea și-a fi sărbătorit ziua de nume. Cum arată mormântul la 8 luni de la tragedie / FOTO
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Se face o nouă fabrică în România. Investiție majoră în acest municipiu, pentru uzina care va produce locomotive: “O oportunitate pentru realizarea unui nou prototip”
Capital.ro
Amenințarea lui Călin Georgescu. Nimeni n-a mai îndrăznit așa ceva în România: „Nu vor mai fi, niciunul!”
Playtech.ro
Românii din străinătate votează deja pentru alegerile parlamentare 2024. Cei mai mulți sunt la...
DailyBusiness
Salariul minim brut va ajunge la 1300 de euro. A fost anunțată DATA la care românii primesc acești bani
Adevarul
Cum să slăbești rapid înainte de Crăciun. Trucuri de nutriționist pentru a pierde 20% din greutate
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Meteorologii au emis cod galben de vânt puternic și viscol. Până când este valabilă atenționarea și ce zone sunt vizate
Spynews
Ce nu e bine să faci astăzi, de Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri pentru ziua de 30 noiembrie
Evz.ro
Fiul lui Prigoană a intrat în lumea filmului. Ce face Maximus acum
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Bani in plus pentru pensionari, în luna decembrie. Despre ce sumă este vorba
Cancan.ro
O nouă alertă de FRAUDĂ! Descoperirea făcută în sacii cu voturi, la Cluj
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a aflat! Becali aruncă bomba despre Călin Georgescu: Face parte din operațiune
StirileBZI
O nouă indemnizație lunară, de la 1 ianuarie 2025! Banii intră direct în cont
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă. Imagini virale cu soția lui Călin Georgescu - VIDEO
substantial.ro
Elena Lasconi: „Instituțiile statului nu și-au făcut treaba” în contextul alegerilor prezidențiale
MediaFlux
BOMBA ZILEI privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! TONI GREBLĂ a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Mesaje de Sfântul Andrei 2024: Cele mai frumoase urări de „La Mulți Ani!” pe care le poți face azi cunoscuților