„În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că tranzacţia poate conduce la consolidarea poziţiei grupului Lactalis pe piaţa producţiei şi comercializării untului, la nivel naţional, cu efectul reducerii posibilităţilor de alegere ale consumatorilor. În această situaţie, ar fi existat posibilitatea ca tranzacţia să conducă la creşterea preţului untului„, se arată în comunicat.
Ca urmare, tranzacţia a fost autorizată cu condiţia respectării unor angajamente asumate voluntar de către grupul Lactalis.
Astfel, grupul Lactalis şi-a luat angajamentul de a cesiona marca de unt „La Dorna” pentru o anumită perioadă de timp către o companie cu competenţă industrială relevantă, independentă de grupul Lactalis, a mai precizat Consiliul Concurenţei.
De asemenea, această companie trebuie să schimbe marca, deci va comercializa untul sub altă denumire.
Grupul Lactalis va avea obligaţia de a pune la dispoziţia Consiliului Concurenţei informaţii referitoare la companiile care vor să preia marca de unt şi să obţină acordul prealabil al autorităţii de concurenţă.
„Pe celelalte pieţe relevante nu au fost identificate îngrijorări concurenţiale având în vedere că următorii concurenţi pot crea o presiune concurenţială puternică asupra noii entităţi„, se mai arată în comunicat.
Pe parcursul procesului de analiză a tranzacţiei, Consiliul Concurenţei a solicitat părţilor interesate (procesatori, fermieri, asociaţii de profil – Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – APRIL) să prezinte observaţii sau opinii atât în legătură cu operaţiunea de concentrare economică notificată, cât şi referitor la angajamentele propuse de către grupul Lactalis.
Analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că, în urma angajamentelor asumate de părţile implicate, realizarea operaţiunii de concentrare economică nu mai ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziţii dominante pe pieţele relevante identificate.
Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată pe site-ul instituţiei după ce vor fi eliminate informaţiile cu caracter confidenţial.
Grupul francez Lactalis, care a preluat anul trecut şi compania Albalact, a cumpărat în decembrie şi producătorul român de lactate Covalact, consolidându-şi astfel poziţia de lider pe piaţa lactatelor din România.
Acordul dintre Lactalis şi fondul privat de investiţii SigmaBleyzer Southeast European Fund IV, care controlează Covalact, a fost semnat pe 15 decembrie.
Lactalis este lider la nivel mondial în industria procesării laptelui, deţinând multe branduri internaţionale precum President, Parmalat, Galbani.
Compania Covalact are 380 de angajaţi şi două unităţi de producţie a lactatelor, la Sfântu Gheorghe şi Miercurea-Ciuc, precum şi un depozit logistic cu o capacitate de 1.400 de paleţi. Covalact a avut anul trecut o cifră de afaceri de 230 milioane lei şi un profit net de 13,1 milioane lei.