”Recomandăm eliminarea oricărei forme de intervenţie în piaţă prin stabilirea de onorarii minime pentru serviciile oferite de avocaţi, una dintre cele mai severe modalităţi de restricţionare a concurenţei şi care ar reprezenta un regres în ceea ce priveşte modul de reglementare şi de exercitare a profesiei de avocat în România”, susţine Consiliul Concurenţei în scrisoarea adresată Parlamentului, care prin decizia Biroului Permanent a ajuns, luni, în atenţia Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor.
În punctul de vedere prezentat Legislativului, Consiliul Concurenţei a criticat prevederile privind introducerea onorariilor minime pentru serviciile oferite de avocaţi.
”Trebuie precizat faptul că o astfel de intervenţie în piaţă a organizaţiei profesionale a avocaţilor a existat şi în trecut, aceasta fiind eliminată din lege în anul 2004, în urma demersurilor autorităţii de concurenţă. Efectele nocive în piaţă s-au păstrat însă mult timp după aceea, mulţi avocaţi raportându-se, în continuare, la onorariile din lista abrogată”, susţine preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, conform Mediafax.
Potrivit Consiliului Concurenţei, stabilirea unor limite minime ale onorariilor restrânge libertatea practicienilor profesiilor liberale, în speţă a avocaţilor, ”de a se concura prin preţul servicilor oferite”.
”De asemenea, avocaţii nou intraţi pe piaţă nu pot practica onorarii mai mici decât limita minimă stabilită, în scopul atragerii de clientelă şi câştigării astfel a unei poziţi iîn piaţă. Nu în ultimul rând consumatorul este dezavantajat, neputând benefica de onorarii mai mici decât cele fixate, fiind astfel obligat să plătească niveluri de preţ satbilite arbitrar şi care nu sunt rezultatul interacţiunii dintre cerere şi ofertă”, atrage atenţia Consiliul Concurenţei.
Deputaţii din Comisia Juridică au adoptat miercuri, 4 mai, în unanimitate, modificările aduse legii avocaturii.
În rândul acestora se mai numără şi stabilirea unor onorarii minime. Astfel, prin intermediul unui amendament, deputatul PSD Ioan Dîrzu a asigurat creşterea veniturilor avocaţilor prin ”eliminarea preţurilor de dumping” şi stabilirea unei grile a onorariilor minimale pentru serviciile prestate.
Guvernul a transmis Parlamentului mai multe critici cu privire la proiectul de lege care ar urma să intre pe ordinea de zi a plenului de marţi.
”Aş mai sublinia că, din punct de vedere al asistenţei pentru justiţiabili, Guvernul nu a susţinut nici instituirea de onorarii minimale şi avem în vedere şi modul în care pentru reglementarea profesiei unele dispoziţii nu au fost considerate suficient de clare ca integrare în cadrul legislativ general”, a precizat secretarul de stat din ministerul Justiţiei Gabriela Scutea.