„Vom finaliza în câteva luni investigaţia privins presupusul atac speculativ asupra leului din 2008. Ideea de speculaţie nu este anticoncurenţială. Noi am vrut să vedem dacă băncile s-au înţeles atunci. Dacă se va dovedi că da, acuzaţia ar fi de cartel. Am trimis datele preliminare şi la BNR, şi la Comisia Europeană. Comisia este de acord cu concluziile raportului nostru”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
În primele patru zile de tranzacţionare din octombrie 2008, leul s-a depreciat în fiecare zi, ajungând de la 3,73 lei/euro la 30 septembrie, la 3,94 lei/euro pe 6 octombrie. Deprecierea cumulată pe 4 zile a fost de 5,6 procente în termeni nominali, adică 1,36% în medie pe zi. Nivelul de 3,94 lei/euro a reprezentat maximul zilnic al lunii octombrie şi al ultimelor 45 de luni.
Începând din 6 octombrie, BNR a intervenit pe piaţă iar vânzările nete până la finele acelei luni au fost de aproximativ un miliard de euro.
Mai mulţi oficiali ai BNR au vorbit de o încercare de manipulare a pieţei din partea dealerilor băncilor, pe fondul atacului asupra leului declanşat atunci de investitorii străini şi au criticat aspru mai multe bănci comerciale româneşti.
În urma acestui scandal, şeful trezoreriei UniCredit Ţiriac, Bogdan Mihoc, a părăsit banca, iar Lucian Isar a pierdut poziţia de vicepreşedinte al Bancpost. De asemenea, mai mulţi trezorieri au încetat să mai iasă public pentru a face comentarii pe marginea politicii monetare sau a perspectivelor macroeconomice.