Consiliul Concurenţei, anunţuri importante despre facturi, rate la bănci şi plafonarea RCA

Bogdan Chiriţoiu a anunţat mai multe anchete ale Consiliului Concurenţei legate de banii românilor, de la schimbarea furnizorului de energie, până la ratele la bănci şi plata RCA.
Filip Stan
06 nov. 2023, 15:36
Consiliul Concurenţei, anunţuri importante despre facturi, rate la bănci şi plafonarea RCA

Consiliul Concurenţei încă procesează datele pe care le-a cules de la bănci în cadrul unor investigaţii privind posibile înţelegeri în ceea ce priveşte produsele şi serviciile de creditare pentru populaţie şi în ceea ce priveşte indicele ROBOR, rezultatele urmând să fie gata cel mai devreme anul viitor, a afirmat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„Partea legată de Biroul de Credit este foarte nouă. Încă procesăm datele pe care le-am cules de la bănci. Rezultatele cred că le vom avea, cel mai devreme, anul viitor şi vom ieşi cu ele cuplat. Dacă se va ajunge la sancţiuni, sancţiunile trebuie să fie proporţionale şi rezonabile, adică nu vom veni cu mai multe amenzi. Dacă cumva se va ajunge să dăm sancţiuni, vom cupla cele două investigaţii”, a menţionat Chiriţoiu, la prezentarea Raportului privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023.

Consiliul Concurenţei a anunţat, în septembrie, că a finalizat inspecţiile inopinate derulate la zece bănci, precum şi la Biroul de Credit şi la Asociaţia Română a Băncilor.

Inspecţiile s-au derulat în cadrul unei noi investigaţii, privind posibile înţelegeri cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele şi serviciile de creditare pentru persoane fizice. Băncile inspectate sunt: Alpha Bank Romania SA, CEC Bank SA, Garanti Bank SA, Raiffeisen Bank România SA, ING Bank NV Amsterdam sucursala Bucureşti, Banca Transilvania SA, Banca Comercială Română SA, BRD – Groupe Societe Generale SA, Credit Europe Bank (Romania) SA, First Bank SA.

Autoritatea de concurenţă mai avea în derulare o investigaţie privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci participante pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID).

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.

Consiliul Concurenţei, despre plafonarea RCA

Plafonarea RCA nu va fi eliminată pur şi simplu fără să fie înlocuită cu un set de măsuri care să permită funcţionarea bună a pieţei, în condiţiile în care probleme ale legislaţiei asigurărilor au contribuit la criza din piaţa RCA, a afirmat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, o zonă în care a intervenit statul este „cea a RCA-ului, unde problemele sunt cronice”.

„Ele vin din modul cum funcţionează şi cum e reglementată industria de asigurări la noi. Nu văd o legătură directă cu criza. Dacă la energie şi la alimente e clar că vorbim de combaterea efectelor inflaţiei asupra populaţiei, la RCA sunt probleme de funcţionare, de reglementare a pieţei. Avem o plafonare, va expira în curând. Avem câteva luni să venim iarăşi cu soluţii care să permită funcţionarea normală a pieţei, aşa cum funcţionează ea în restul Uniunii Europene, pentru că restul Uniunii nu are măsurile astea de intervenţie. La ei n-a fost nevoie de aşa ceva. Dacă pe zona de energie şi pe alimente toată Uniunea Europeană a avut măsuri de intervenţie, la RCA suntem noi”, a menţionat Chiriţoiu, la prezentarea Raportului privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023.

Bogdan Chiriţoiu, despre plafonarea tarifelor RCA: Nu este suficientă pentru rezolvarea problemelor
Potrivit acestuia, problematica asigurărilor nu este rezolvată. În plus, şeful Consiliului Concurenţei a arătat că perioada de plafonare va expira anul viitor, iar până atunci trebuie găsită o soluţie, şi a subliniat că problemele legislaţiei din sector au contribuit la criza RCA.

„Au fost o serie de falimente în ultimii în ultimii ani. Actori mari au ieşit de pe piaţă, a fost nevoie de introducerea unor controale de preţ până când piaţa a absorbit şocul acestor falimente. Se pune problema: cum intrăm într-o normalitate pe această zonă? Am propus ideea unor plafonări de preţ ca să dăm timp pieţei să se ajusteze la dispariţia unui mare jucător, Euroins, dispariţie venită la scurtă distanţă după ce dispăruse alt jucător mare din piaţă, City. Atunci este nevoie de ceva timp, astfel încât companiile care rămân în piaţă să se extindă, să preia clienţii. (…)Avem un proiect de lege pe care l-am propus de acum doi ani care credem că ar îmbunătăţi funcţionarea pieţei. Eu sper că proiectul acela, sau o variantă a lui, o să ajungă să fie transpus în legislaţie – şi nu vom elimina pur şi simplu plafonarea fără să punem în locul ei un set de măsuri care să permită funcţionarea bună a pieţei, pentru că falimentele astea n-au apărut din neant. Probleme ale legislaţiei asigurărilor au contribuit la criza din piaţa RCA”, a mai spus Chiriţoiu.

Conform raportului Consiliului Concurenţei, ambele pieţe ale asigurărilor auto înregistrează scăderi ale presiunii concurenţiale faţă de anul anterior, provocate de transformările majore ale industriei asigurărilor din ultimii trei ani, ce au generat dezechilibre majore între cerere şi ofertă.

Prețuri plafonate pentru noi alimente până la finalul anului. Vezi lista
„Până la sfârşitul anului 2023, un număr extrem de ridicat de asiguraţi, în special de RCA, vor solicita încheierea unor noi contracte, ce vor trebui preluate de către asigurătorii activi rămaşi pe piaţă. Astfel, dezechilibrul pieţei se va menţine şi în anul 2024, ceea ce ar putea conduce fie la o creştere a tarifelor practicate, fie la o scădere a cererii, în contextului economic actual caracterizat de o inflaţie încă ridicată, ce generează dificultăţi financiare populaţiei”, se menţionează în raport.

Guvernul a aprobat, la începutul lunii octombrie, prelungirea măsurii de plafonare a preţurilor pentru poliţele RCA până la finalul anului 2023.

Concurenţa analizează posibile obstacole în calea mutării consumatorilor spre furnizori mai atractivi din energie

Consiliul Concurenţei analizează presupuse obstacole pe care operatori din energie le-ar pune în calea mutării consumatorilor a furnizori mai atractivi, cum este Hidroelectrica, a afirmat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„La energie au fost multe investigaţii care s-au încheiat fie cu sancţiuni pe zona de gaze, fie cu impunerea de măsuri, de schimbat comportament pe zona de electricitate. Acum ne uităm din nou la presupuse obstacole pe care operatori din energie i-ar pune în calea mutării consumatorilor spre furnizori mai atractivi deci, în esenţă, blocarea migraţiei consumatorilor de la furnizorii distribuitorii tradiţionali spre furnizori noi, cum e Hidroelectrica”, a menţionat Chiriţoiu.

Întrebat despre controalele la mai multe firme din grupul Enel, pe partea de distribuţie, el a menţionat că, pe energie, acestea tocmai s-au încheiat.

„Pe energie, tocmai am terminat. Am convenit o serie de schimbări cu Electrica şi cu CEZ, deci pe partea de furnizare de electricitate. La ce ne uităm la Enel? Sunt tot suspiciuni similare, de blocare a mutării clienţilor de la compania tradiţională, deci o companie mare, în speţă Enel, spre companii nou apărute în piaţă, cum este Hidroelectrica. În esenţă, la asta ne uităm, dacă în mod intenţionat se obstrucţionează mutarea clienţilor de la furnizorul Enel spre alţii, în special spre Hidroelectrica. Pentru Hidroelectrica există o cerere mare a clienţilor să se mute”, a punctat Chiriţoiu.

Raportul privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023 a fost lansat, luni, într-o conferinţă organizată de Consiliul Concurenţei.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Rabla 2025. Mașinile pentru care se elimină finanțarea în acest an. Mai mulți bani pentru vehiculele electrice
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Klaus Iohannis nu mai are scăpare: De neimaginat!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Un gest banal de la bloc, interzis. Mulți greșesc și riscă sancțiuni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A dispărut din România. Schimbare la plata cu cardul. Se aplică în toate magazinele din țară
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin