Consiliul Concurenţei, anunţuri importante despre facturi, rate la bănci şi plafonarea RCA

Bogdan Chiriţoiu a anunţat mai multe anchete ale Consiliului Concurenţei legate de banii românilor, de la schimbarea furnizorului de energie, până la ratele la bănci şi plata RCA.
Filip Stan
06 nov. 2023, 15:36
Consiliul Concurenţei, anunţuri importante despre facturi, rate la bănci şi plafonarea RCA

Consiliul Concurenţei încă procesează datele pe care le-a cules de la bănci în cadrul unor investigaţii privind posibile înţelegeri în ceea ce priveşte produsele şi serviciile de creditare pentru populaţie şi în ceea ce priveşte indicele ROBOR, rezultatele urmând să fie gata cel mai devreme anul viitor, a afirmat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„Partea legată de Biroul de Credit este foarte nouă. Încă procesăm datele pe care le-am cules de la bănci. Rezultatele cred că le vom avea, cel mai devreme, anul viitor şi vom ieşi cu ele cuplat. Dacă se va ajunge la sancţiuni, sancţiunile trebuie să fie proporţionale şi rezonabile, adică nu vom veni cu mai multe amenzi. Dacă cumva se va ajunge să dăm sancţiuni, vom cupla cele două investigaţii”, a menţionat Chiriţoiu, la prezentarea Raportului privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023.

Consiliul Concurenţei a anunţat, în septembrie, că a finalizat inspecţiile inopinate derulate la zece bănci, precum şi la Biroul de Credit şi la Asociaţia Română a Băncilor.

Inspecţiile s-au derulat în cadrul unei noi investigaţii, privind posibile înţelegeri cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele şi serviciile de creditare pentru persoane fizice. Băncile inspectate sunt: Alpha Bank Romania SA, CEC Bank SA, Garanti Bank SA, Raiffeisen Bank România SA, ING Bank NV Amsterdam sucursala Bucureşti, Banca Transilvania SA, Banca Comercială Română SA, BRD – Groupe Societe Generale SA, Credit Europe Bank (Romania) SA, First Bank SA.

Autoritatea de concurenţă mai avea în derulare o investigaţie privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci participante pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID).

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.

Consiliul Concurenţei, despre plafonarea RCA

Plafonarea RCA nu va fi eliminată pur şi simplu fără să fie înlocuită cu un set de măsuri care să permită funcţionarea bună a pieţei, în condiţiile în care probleme ale legislaţiei asigurărilor au contribuit la criza din piaţa RCA, a afirmat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, o zonă în care a intervenit statul este „cea a RCA-ului, unde problemele sunt cronice”.

„Ele vin din modul cum funcţionează şi cum e reglementată industria de asigurări la noi. Nu văd o legătură directă cu criza. Dacă la energie şi la alimente e clar că vorbim de combaterea efectelor inflaţiei asupra populaţiei, la RCA sunt probleme de funcţionare, de reglementare a pieţei. Avem o plafonare, va expira în curând. Avem câteva luni să venim iarăşi cu soluţii care să permită funcţionarea normală a pieţei, aşa cum funcţionează ea în restul Uniunii Europene, pentru că restul Uniunii nu are măsurile astea de intervenţie. La ei n-a fost nevoie de aşa ceva. Dacă pe zona de energie şi pe alimente toată Uniunea Europeană a avut măsuri de intervenţie, la RCA suntem noi”, a menţionat Chiriţoiu, la prezentarea Raportului privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023.

Bogdan Chiriţoiu, despre plafonarea tarifelor RCA: Nu este suficientă pentru rezolvarea problemelor
Potrivit acestuia, problematica asigurărilor nu este rezolvată. În plus, şeful Consiliului Concurenţei a arătat că perioada de plafonare va expira anul viitor, iar până atunci trebuie găsită o soluţie, şi a subliniat că problemele legislaţiei din sector au contribuit la criza RCA.

„Au fost o serie de falimente în ultimii în ultimii ani. Actori mari au ieşit de pe piaţă, a fost nevoie de introducerea unor controale de preţ până când piaţa a absorbit şocul acestor falimente. Se pune problema: cum intrăm într-o normalitate pe această zonă? Am propus ideea unor plafonări de preţ ca să dăm timp pieţei să se ajusteze la dispariţia unui mare jucător, Euroins, dispariţie venită la scurtă distanţă după ce dispăruse alt jucător mare din piaţă, City. Atunci este nevoie de ceva timp, astfel încât companiile care rămân în piaţă să se extindă, să preia clienţii. (…)Avem un proiect de lege pe care l-am propus de acum doi ani care credem că ar îmbunătăţi funcţionarea pieţei. Eu sper că proiectul acela, sau o variantă a lui, o să ajungă să fie transpus în legislaţie – şi nu vom elimina pur şi simplu plafonarea fără să punem în locul ei un set de măsuri care să permită funcţionarea bună a pieţei, pentru că falimentele astea n-au apărut din neant. Probleme ale legislaţiei asigurărilor au contribuit la criza din piaţa RCA”, a mai spus Chiriţoiu.

Conform raportului Consiliului Concurenţei, ambele pieţe ale asigurărilor auto înregistrează scăderi ale presiunii concurenţiale faţă de anul anterior, provocate de transformările majore ale industriei asigurărilor din ultimii trei ani, ce au generat dezechilibre majore între cerere şi ofertă.

Prețuri plafonate pentru noi alimente până la finalul anului. Vezi lista
„Până la sfârşitul anului 2023, un număr extrem de ridicat de asiguraţi, în special de RCA, vor solicita încheierea unor noi contracte, ce vor trebui preluate de către asigurătorii activi rămaşi pe piaţă. Astfel, dezechilibrul pieţei se va menţine şi în anul 2024, ceea ce ar putea conduce fie la o creştere a tarifelor practicate, fie la o scădere a cererii, în contextului economic actual caracterizat de o inflaţie încă ridicată, ce generează dificultăţi financiare populaţiei”, se menţionează în raport.

Guvernul a aprobat, la începutul lunii octombrie, prelungirea măsurii de plafonare a preţurilor pentru poliţele RCA până la finalul anului 2023.

Concurenţa analizează posibile obstacole în calea mutării consumatorilor spre furnizori mai atractivi din energie

Consiliul Concurenţei analizează presupuse obstacole pe care operatori din energie le-ar pune în calea mutării consumatorilor a furnizori mai atractivi, cum este Hidroelectrica, a afirmat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„La energie au fost multe investigaţii care s-au încheiat fie cu sancţiuni pe zona de gaze, fie cu impunerea de măsuri, de schimbat comportament pe zona de electricitate. Acum ne uităm din nou la presupuse obstacole pe care operatori din energie i-ar pune în calea mutării consumatorilor spre furnizori mai atractivi deci, în esenţă, blocarea migraţiei consumatorilor de la furnizorii distribuitorii tradiţionali spre furnizori noi, cum e Hidroelectrica”, a menţionat Chiriţoiu.

Întrebat despre controalele la mai multe firme din grupul Enel, pe partea de distribuţie, el a menţionat că, pe energie, acestea tocmai s-au încheiat.

„Pe energie, tocmai am terminat. Am convenit o serie de schimbări cu Electrica şi cu CEZ, deci pe partea de furnizare de electricitate. La ce ne uităm la Enel? Sunt tot suspiciuni similare, de blocare a mutării clienţilor de la compania tradiţională, deci o companie mare, în speţă Enel, spre companii nou apărute în piaţă, cum este Hidroelectrica. În esenţă, la asta ne uităm, dacă în mod intenţionat se obstrucţionează mutarea clienţilor de la furnizorul Enel spre alţii, în special spre Hidroelectrica. Pentru Hidroelectrica există o cerere mare a clienţilor să se mute”, a punctat Chiriţoiu.

Raportul privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023 a fost lansat, luni, într-o conferinţă organizată de Consiliul Concurenţei.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cuvântul des folosit pe care mulți români îl scriu și pronunță greșit. Cum e corect: mănăstire sau mânăstire?
Capital.ro
ANAF sau banca îți blochează o parte din pensie pe card. Românii nu-i mai pot scoate de la bancomat
Playtech.ro
De ce să nu porţi blugi, şapcă sau sandale în avion? Sfaturile esenţiale pentru un zbor fără probleme
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Operațiune specială a Guvernului român în SUA. Secretele din spatele misiunii
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Accident mortal la intrarea în Timișoara! Un șofer de 58 de ani a pierdut controlul volanului și a intrat pe contrasens
Cancan.ro
Și-au 'descătușat' decolteurile XXXXXL în public! S-au aplecat și… Bianca Drăgușanu, Delia și Cristina ICH au comis-o grav
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Românii care vor suferi din cauza ei: O presiune foarte puternică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Meniul de băuturi la nuntă: ce băuturi sunt esențiale și cum să-l planifici corect?
MediaFlux
Primul sondaj de la începutul oficial al campaniei electorale. Singurul candidat care îl poate învinge pe Simion în turul II
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale