Consiliul Concurenţei: Este necesară intervenţia autorităţilor pentru prevenirea abuzurilor de poziţie dominantă în salubritate

Consiliul Concurenței a lansat în dezbatere publică recomandările pentru îmbunătățirea mediului concurențial în domeniul serviciilor de salubrizare, sector unde este necesară intervenția eficientă a autorității de reglementare pentru prevenirea abuzurilor de poziție dominantă, se arată într-un comunicat al Consiliului.
Alina Costache
07 nov. 2016, 14:26
Consiliul Concurenţei: Este necesară intervenţia autorităţilor pentru prevenirea abuzurilor de poziţie dominantă în salubritate

„Consiliul Concurenței apreciază ca fiind justificate, în anumite limite, drepturile exclusive acordate operatorilor de salubrizare de către autoritățile administrației publice locale competente, pe durata contractului de atribuire a gestiunii delegate privind serviciile de salubrizare respective. Aceste drepturi exclusive determină existența unor bariere administrative semnificative și non-tranzitorii la intrare pe piață. De asemenea, realizarea unor activități economice (cu precădere cele de depozitare a deșeurilor municipale) presupune un nivel mare de investiții, susceptibil de a constitui bariere structurale la intrare pe piață”, se arată în documentul „Orientări privind interpretarea și aplicarea prevederilor Legii concurenței pe piețele serviciilor de salubrizare a localităților, respectiv recomandări pentru îmbunătățirea mediului concurențial pe aceste piețe”, publicat pe site-ul Consiliului Concurenței.

Astfel, manifestarea concurenței dintre operatorii de salubrizare nu se poate realiza decât cu ocazia procedurii concurențiale (licitație), derulate în vederea desemnării întreprinderii câștigătoare. Astfel, piețele serviciilor de salubrizare sunt piețe de licitație, concurența realizându-se pentru piață și nu pe piață, explică autorii raportului.

Documentul prezintă cadrul general de care trebuie să țină cont entitățile care acționează pe aceste piețe (companii, autorități de reglementare) în ceea ce privește interpetarea și aplicarea Legii concurenței pe piețele serviciilor de salubrizare. De asemenea, documentul conține recomandări pentru autoritățile administrației publice (centrale și locale) în vederea îmbunătățirii mediului concurențial pe aceste piețe.

„au un caracter general, scopul lor fiind de informare și îndrumare, atât a a operatorilor care activează pe piețele serviciilor de salubrizare, cât și a autorităților publice centrale și locale ce dețin competențe de reglementare pe aceste piețe. Având în vedere că atribuirea contractelor de delegare a gestiunii acestor servicii publice conduc la bariere administrative la intrarea pe piață, dorim să oferim o imagine de ansamblu a modului de abordare a acestor contracte, aspectele particulare fiind abordate în funcție cazuistica specifică”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, citat în comunicat.

Concurența dintre operatorii de salubrizare se manifestă doar cu ocazia licitației derulate în vederea desemnării companiei câștigătoare. Astfel, în lipsa unei presiuni concurențiale asupra operatorilor pe durata contractului de delegare a gestiunii, este necesară intervenția eficientă a autorității de reglementare în vederea prevenirii unor abuzuri de poziție dominantă (de exemplu, prețuri excesive).

„Ca urmare, pentru a se asigura un mediu concurențial normal pe aceste piețe în vederea asigurării bunăstării beneficiarilor unor astfel de servicii, este necesară îndeplinirea următoarelor condiții: asigurarea unui grad de concurență cât mai ridicat în cadrul procedurii concurențiale de delegare a gestiunii serviciilor de salubrizare (licitație); limitarea drepturilor exclusive, în particular a duratei acestora cu privire la serviciile de salubrizare a căror gestiune a fost delegată (în speță, durata contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de salubrizare). Astfel, durata trebuie stabilită astfel încât să nu fie afectată concurența pe piață, prin optimizarea interdependenței durată — investiții/cost — tarif. De asemenea, este necesar ca durata contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de salubrizare să nu fie extinsă în mod artificial, prin prelungirea nejustificată a acestor contracte”, potrivit comunicatului.

Totodată, este necesară impunerea unui mecanism eficient de reglementare. Astfel, autoritățile administrative ce dețin competențe de reglementare pe aceste piețe, în acest caz Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), precum și autoritățile administrației publice locale competente, trebuie să substituie, respectiv să completeze, în mod eficient, forțele pieței, pentru a împiedica întreprinderea aflată în poziție dominantă de a exploata această poziție, inclusiv prin impunerea în sarcina consumatorilor a unor tarife excesive.

Astfel, este justificat un nivel ridicat de intervenție pe piață al autorităților de reglemetare competente, realizat inclusiv prin reglementarea tarifelor (în sensul stabilirii tarifelor la un nivel considerat ca fiind accesibil pentru consumatori). Această intervenție a autorităților de reglementare trebuie realizată astfel încât consumatorii serviciilor reglementate să obțină rezultate similare celor obținute pe o piață concurențială, atât în ceea ce privește nivelul tarifelor, cât și în ceea ce privește calitatea serviciilor.

Sursa: Agerpres

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cel mai ambițios proiect din istorie. E absolut uimitor. Nu s-a mai văzut așa ceva niciodată
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Danemarca mărește drastic bugetul de apărare pentru Groenlanda
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?