Consiliul Concurenţei investighează scumpirea carburanţilor din România. Anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Companiile trebuie să îşi stabilească în mod independent politica de preţuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancţionate de legislaţia în domeniu, potrivit comunicatului.
„Este o situaţie internaţională dificilă şi volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situaţie, deoarece o eventuală creştere nejustificată a preţurilor poate conduce la sancţiuni”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Şi la Palatul Victoria are loc joi o întâlnire a premierului Nicolae Ciucă cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, preşedintele ANPC, Horia Miron Constantinescu, preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, la care vor participa şi reprezentanţi ai autorităţii de concurenţă, pe tema scumpirilor carburanţilor şi incidentul de miercuri care a dus la cozi uriaşe la benzinării.
Autorităţile au anunţat miercuri că nu sunt probleme cu stocurile de carburanţi, iar România nu are nicio problemă cu aprovizionarea benzinăriilor.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă, miercuri seară, că a trecut pe la mai multe benzinării pentru a vedea dacă mai sunt cozi, arătând că situaţia este „calmă”. „Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au înţeles că nu e cazul să intre în panică, să stea la cozi la benzinării”, susţine el.
El a reiterat că românii nu trebuie să stea la cozi la benzinării. „Repet, nu este cazul să staţi la coadă. Să nu ne lăsăm angrenaţi în acţiuni de manipulare, care ne pot destabiliza”, a afirmat el.
„Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au înţeles că nu e cazul să intre în panică, să stea la cozi la benzinării. În urmă cu câteva minute, în drumul spre casă, am trecut pe la mai multe benzinării pentru a vedea care e situaţia. Calmă. Am încredere că lucrurile s-au liniştit peste tot în ţară”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Virgil Popescu, postând şi câteva fotografii făcute la benzinării.
Conform datelor afişate de aplicaţia Monitorul Preţurilor, creşteri mari ale preţurilor carburanţilor s-au înregistrat la benzinăriile unui singur lanţ de distribuţie şi unele benzinării independente din vestul tării. Acest lucru poate fi explicat de faptul că în Ungaria preţurile carburanţilor sunt plafonate, ceea e a condus la penurie.
Pe de altă parte, grupul MOL a anunţat că aprovizionarea cu petrol a Ungariei nu suferă întreruperi iar rezervele şi capacităţile de rafinare ale grupului sunt suficiente pentru a acoperi necesităţile ţării. Compania a adăugat că în pofida creşterii cererii este în măsură să îi deservească pe automobiliştii ungari deoarece produce carburanţi la capacitate maximă.