Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat sâmbătă, 20 mai, că regretă distrugerea Blue Air, compania românească low cost aflată în insolvență care și-a anulat zborurile din septembrie 2022.
De asemenea, oficialul Consiliului Concurenței crede că Blue Air nu mai are nicio șansă de salvare. Companiile străine au preluat clienții firmei românești.
„Mi-e greu să cred că Blue Air poate să redevină fiabilă. O companie aeriană care nu zboară de luni de zile, cam cum ar fi situaţia? Avioane n-a avut niciodată, iar acum nici nu zboară, deci ce s-ar putea întâmpla acolo? Personal, îmi pare rău, deoarece cred că era bine în piaţa românească să avem un operator.
Blue Air era al treilea operator, compania era în top 3, era mai mare decât TAROM înainte de criză şi dispariţia lor a dus… Deci cota lor de piaţă s-a mutat la Wizz Air, preţurile au crescut”, a transmis Bogdan Chiriţoiu, la o conferinţă organizată la Sinaia, potrivit Agerpres.
Oficialul instituției române a subliniat faptul că majorarea tarifelor se explică inclusiv prin dispariția Blue Air.
„Nu spun că au crescut numai din cauza dispariţiei Blue Air, dar reducerea concurenţei prin dispariţia Blue Air cu siguranţă a afectat preţurile.
Sunt mai multe motive pentru care au crescut biletele de avion, ele crescut în toată Europa, nu numai la noi, dar parte din explicaţia creşterii la noi este şi dispariţia Blue Air. Deci, îmi pare rău că nu s-a reuşit salvarea acestei companii”, a adăugat șeful Consiliului Concurenței.
Zborurile Blue Air au fost suspendate pe 6 septembrie 2022, în urma popririi puse pe conturile companiei, din cauza datoriilor.
Ulterior, Blue Air a anunțat că nu poate relua zborurile pe 10 octombrie, așa cum spusese inițial, și nici nu a mai dat un nou termen. În august 2021, compania aeriană low-cost avertiza că activitatea nu mai poate continua „fără o infuzie rapidă de fonduri de minimum 54 de milioane de euro”, bani „indispensabili supraviețuirii Blue Air”.