Consiliul Concurenţei recomandă creşterea concurenţei pe piaţa carburanţilor pentru scăderea preţului la pompă

Consiliul Concurenţei a propus un set de măsuri pentru stimularea concurenţei pe piaţa carburanţilor, în condiţiile în care această piaţă este una foarte concentrată, potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă.
Filip Stan
23 feb. 2016, 11:37
Consiliul Concurenţei recomandă creşterea concurenţei pe piaţa carburanţilor pentru scăderea preţului la pompă

„Piaţa comercializării carburanţilor din România este foarte concentrată, ceea ce are un impact determinant asupra concurenţei. De aceea, în urma monitorizărilor pe care le-am efectuat, am elaborat câteva recomandări ce ar trebui să conducă la creşterea concurenţei în acest domeniu, principalii beneficiari fiind consumatorii finali’, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei recomandă creşterea sau diversificarea ofertei de carburanţi prin intrarea pe piaţa carburanţilor a marilor lanţuri de hiper/supermarketuri prezente în România. Această activitate nu ar fi una complet nouă pentru acestea, cu atât mai mult cu cât ele desfăşoară deja activităţi de comercializare a carburanţilor în alte state europene (precum Franţa, Germania, Marea Britanie), având o pondere importantă în cadrul pieţelor naţionale respective.

„În acest sens, autoritatea de concurenţă va iniţia o serie de discuţii cu reprezentanţii acestor companii, în vederea identificării aspectelor care îngreunează/împiedică deschiderea de benzinării şi în măsura puterilor conferite de cadrul legal specific/propriu, găsirii de soluţii care să faciliteze accesul pe această piaţă”, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi:  Bogdan Chiriţoiu: Unele investigaţii durează prea mult, dar suntem sub media UE. Fapte din 2004, amendate în 2015

O altă propunere a Consiliului Concurenţei se referă la eliminarea barierelor la intrarea pe piaţa carburanţilor. În cazul construcţiei de benzinării, având în vedere natură activităţii desfăşurate în cadrul acestora (manipulare materiale uşor inflamabile, toxice) şi posibilele riscuri (de exemplu de explozie) ce trebuie prevenite, numărul autorizaţiilor necesare este mai mare decât cel al construcţiilor uzuale.

Însă, pe lângă autorizaţiile emise de organele competente într-un domeniu specific, organele administraţiei publice locale (de exemplu primării, consilii judeţene şi locale) pot lua hotărâri cu impact asupra modului de folosinţă a terenurilor aflate în unităţile administrativ-teritoriale respective. Astfel, există riscul excesului de reglementare prin impunerea anumitor restricţii de construire, care să îngreuneze sau chiar să împiedice construcţia de benzinării într-o anumită zona/localitate.

De asemenea, Consiliul Concurenţei recomandă reducerea perioadei de autorizare a construcţiei de noi staţii de distribuţie de carburanţi, fapt ce ar conduce la o reducere a costurilor necesare accesului noilor operatori pe piaţă şi ar creşte presiunea concurenţială asupra companiilor active la un anumit moment dat.

În acest sens, Consiliul Concurenţei va demara un proces de consultare cu reprezentanţii organelor guvernamentale şi cu prefecturile de judeţ, în vederea depistării/identificării şi a întreprinderii demersurilor legale pentru eliminarea acestora. În acest mod, se urmăreşte favorizarea apariţiei unor noi benzinării care să stimuleze concurenţa în acest sector.

Printre propunerile Consiliului Concurenţei se numără şi crearea unei baze de date şi a unei aplicaţii web/mobile pentru compararea preţurilor la carburanţi. Aceasta va avea rolul de a stimula concurenţa prin preţ dintre operatorii economici, pe de o parte, dar şi de a asigura consumatorului posibilitatea de a alege carburanţii cu cel mai bun raport calitate-preţ.

De asemenea, autoritatea de concurenţă recomandă Guvernului (respectiv Ministerului Transporturilor) instalarea, la intrarea pe fiecare autostradă, a unor panouri de informare care să conţină date referitoare la numele companiei care deţine benzinăria, poziţia la care se află pe autostradă şi preţurile practicate la carburanţi. Această recomandare are rolul de mari transparenţa pe piaţă, venind în sprijinul consumatorilor prin facilitarea accesului la informaţii privind oferta existenţa pe piaţă şi alegerea celei pe care o consideră cea mai potrivită.

O altă propunere este publicarea de către Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a rezultatelor controalelor efectuate cu privire la calitatea carburanţilor. Autoritatea publică centrală pentru economie şi comerţ are obligaţia monitorizării sistemului de calitate a benzinei şi motorinei în vederea respectării de către comercianţi a specificaţiilor prevăzute în reglementările legale.

„Pentru a creşte presiunea concurenţială, pe de o parte, dar şi pentru a asigura o bună informare a consumatorilor, Consiliul Concurenţei recomandă publicarea pe site-ul web al ministerului o situaţie centralizată lunară/semestrială cu privire la rezultatele testelor efectuate. Această ar trebui să conţină denumirea companiilor controlate, localizarea benzinăriilor care au făcut obiectul controlului, precum şi rezultatul testelor efectuate. De asemenea, dacă au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, acestea ar trebui să fie prezentate publicului”, se mai precizează în comunicat.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Video. Klaus Iohannis, huiduit copios la secția de votare. Poliția a intervenit în forţă
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer prezența la vot. Cum stă Bucureștiul cu prezența la referendum?!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și harta pentru Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5 și Sectorul 6
substantial.ro
Izolați și fără acces facil la vot: provocările satului Ineleț
MediaFlux
S-A ÎMPUȘCAT în CAP în DRUM SPRE SECȚIE! ALERTĂ în ROMÂNIA de ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy