UPDATE Cei șase administratori provizorii numiți sunt: Mihail Adrian Sorin, Ionuț Nicolae Cieocoiu, Iuliu Dan Gogescu, Dumitru Catană, Bogdan Alexandru Trifan și Mihai Petcu.
„Un singur nume vreau să rostesc, ca o garanție pentru toți salariații RATB. Sunt 11.000 de oameni, care stau acum și așteaptă să vadă ce se întâmplă cu ei. Nu se întâmplă nimic negativ, ci lucrurile se pun în ordine. Pentru că această capitală este condusă, nu este lăsată pe mâna șmecherilor. (…) Am mare încredere în domnul Mihail Adrian Sorin, consilier general, din rândul dumneavoastră, că va pune ordine la RATB”, a precizat primarul general Gabriela Firea.
Motivându-și decizia privind demiterea CA al RATB, primarul general a subliniat că multe dintre reclamațiile primite la numărul de telefon gratuit pus la dispoziție de Primăria Capitalei pentru sesizări privind modul în care s-a realizat deszăpezirea s-au îndreptat spre conducerea RATB.
„Dacă astă iarnă au făcut o treabă pe care în termeni neacademici am putea-o numi de mântuială, acum suntem într-o nouă situație. Noi ne-am pregătit, deci nu pot să spună că nu au fost coordonați de la nivelul Primăriei Capitalei, dimpotrivă. (…) Au afirmat unii dintre dumnealor, chiar și în fața CGMB, că își vor duce la îndeplinire toate obiectivele, lucru care nu s-a întâmplat în cazul RATB. Sunt total nemulțumită de modul în care au acționat pentru a îndepărta zăpada din stațiile RATB, din refugii”, a spus Firea.
Ea a reamintit că a solicitat suplimentarea numărului de autobuze în Capitală, pentru a permite bucureștenilor să folosească transportul în comun și să își lase mașinile acasă. Gabriela Firea i-a reproșat, de asemenea, directorului general interimar al RATB, Radu Orzață, că a intrat în concediu fără să anunțe conducerea Primăriei și să lase un înlocuitor care să îi preia toate atribuțiile.
„În cazul RATB — dat fiind faptul că e o regie cu probleme, tocmai în ideea să lăsăm oamenii, să vedem ce fel de management au sub un alt Consiliu General, cu un alt primar general — am avut toată toleranța și înțelegerea, deși — așa cum știți — directorul general trebuia să depună în termen de 30 de zile planul de management, lucru care nu s-a întâmplat și ar putea să fie demis de drept, iar CA al RATB trebuia să depună în termen de 30 de zile planul de administrare — ceea ce nu s-a întâmplat. Deci, această conducere oricum este demisă de drept, prin faptul că nu au depus aceste planuri în 30 de zile. A trecut un an și jumătate. Probabil că se scrie și acum la ele, din concediu, din zile libere”, a adăugat Firea, conform Agerpres.
Primarul general a anunțat, vineri seara, convocarea unei ședințe de îndată a Consiliului General al Municipiului București, pentru a supune dezbaterii două proiecte de hotărâre prin care propune revocarea Consiliului de Administrație al Regiei Autonome de Transport București și numirea unui Consiliu de Administrație provizoriu până la finalizarea procedurii de selecție a administratorilor, procedură prevăzută de OUG 109/2011.
Consilierii Uniunii Salvaţi România s-au opus, însă, demiterii conducerii RATB, explicând că primarul general nu a prezentat niciun raport care să confirme că CA-ul Regiei de Transport nu şi-a dus la îndeplinire atribuţiile.
„Doamna primar nu ne-a prezentat niciun fel de raport din care să rezulte că actuala conducere a RATB nu şi-a îndeplinit atribuţiile. Ceea ce ne propune doamna Firea sunt doar vorbe, fara nicio dovadă scrisă, fără niciun raport, fără nicio analiză a unei autorităţi competente”, a declarat Ana Ciceală, consilier USR în cadrul CGMB.
Intervenţia consilierului USR a fost întreruptă, însă, de consilierii PSD, care au acuzat-o că ia apărarea unei conduceri ineficiente a RATB, iar preşedintele de şedinţă, Orlando Marian Culea, a cerut acesteia să îşi încheie intervenţia şi să predea microfonul. Deoarece consilierul USR a refuzat să îşi încheie pledoaria, spiritele s-au încins, iar preşedintele de şedinţă a cerut evacuarea acesteia din sala de şedinţă. După mai multe minute de certuri şi schimburi de replici, Ana Ciceala a predat microfonul şi şedinţa s-a putut relua, scrie Mediafax.
Cu 28 de voturi pentru, nicio abţinere şi 6 voturi împotrivă, Consiliul de Administraţie al RATB a fost demis.