„Nu trebuie să fii specialist în drept ca să depistezi că în lucrarea lui Victor Ponta au fost luate texte fără a fi menţionate sursele. Am solicitat Facultăţii de Drept de la Universitatea Bucureşti o copie conformă cu originalul a tezei de doctorat. Am împrumutat de la Biblioteca Centrală Universitară şi cărţile sursă pentru teza de doctorat. Am analizat pagină cu pagină lucrarea, iar 85 de pagini din cele 307 care reprezintă partea propriu-zisă de doctorat, au fost copiate fără indicarea sursei. Teza de doctorat trebuia să cuprindă o bibilografie clară la final de capitol sau la finalul lucrării. Bibliografia selectivă nu este indicată pentru o teză de doctorat. Din cele 39 de referite la bibliografie, lipsea cartea profesorului Vasile Creţu, din care au fost descoperite aproximativ 40 de pagini, fără a fi menţiona sursa. Activitatea Consiliului trebuie să fie înţeleasă şi disociată de orice implicare politică a oricăruia dintre noi”, a mai spus Marius Andruh.
Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21.
În urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, care a emis joi un ordin de reorganizare a CNATDCU, susţine că acest for nu are competenţă să ia decizii în acest sens.
Totodată, Pop afirmă că de problemele de plagiat se ocupă Consiliul Naţional de Etică, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.
Consiliul Naţional de Etică (CNE) – care, la 21 iunie, preciza, că nu a primit nicio sesizare privind un eventual plagiat pe numele Victor Ponta – este un organism consultativ, fără personalitate juridică, funcţionând pe lângă Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS).