Consiliul de Mediu de la Nairobi: Trebuie să ne concentrăm pe investiţiile verzi

În cea de-a doua zi a lucrărilor celui de-al 27-lea Consiliu de Administrație al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), 19 februarie 2013, au avut loc consultări ministeriale pe diferitele tematici ce fac obiectul deciziilor din această sesiune, în vederea implementării rezultatelor Summit-ului Rio+20: întărirea capacității instituționale a UNEP, economia verde, consumul și producția durabile, obiectivele de dezvoltare durabilă, programul de lucru și bugetul UNEP pentru perioada 2014 – 2015.
Cristina Dinu
20 feb. 2013, 08:46
Consiliul de Mediu de la Nairobi: Trebuie să ne concentrăm pe investiţiile verzi

Șeful delegației României, Elena Dumitru, a participat la aceste consultări,  organizate în vederea stabilirii viitoarelor linii directoare de acțiune în domeniul mediului la nivel global.

Astfel, în ceea ce privește sesiunea dedicată aspectelor referitoare la mandatul viitor al UNEP și la interfața care trebuie asigurată între știință și participarea societății civile în luarea deciziilor la nivel politic, Secretarul de Stat Elena Dumitru a precizat că miniștrii mediului trebuie să aibă un rol esențial în promovarea agendei internaționale de dezvoltare durabilă la nivel național: ”dacă miniștrii mediului vor asigura o vizibilitate mai mare a problemelor de mediu la nivel global, vor putea acționa și în cadrul propriilor guverne pentru implementarea deciziilor UNEP într-o manieră mai eficientă”.

Totodată, Secretarul de Stat a subliniat rolul esențial pe care rezultatele științifice furnizate de UNEP trebuie să le aibă în luarea deciziilor politice. ”În acest scop, trebuie stabilit un mecanism de monitorizare, măsurat de indicatori, o raportare periodică la UNEP, precum și o prezentare a nivelului de implementare a angajamentelor majore din agenda mediu  la nivel internațional, regional și local”, a continuat șeful delegației române.

În ceea ce privește numele viitoarei structuri de coordonare a UNEP, Secretarul de Stat a precizat că acesta trebuie să reflecte caracterul universal al UNEP, respectiv să fie denumit Adunarea Globală de Mediu (GEA – Global Environmental Assembly) sau Adunarea de Mediu a ONU (UN Environmental Assembly).

În cadrul Consiliului de Administrație a UNEP, la inițiativa Directorului Executiv UNEP, Achim Steiner, a fost organizat un schimb de opinii la nivel ministerial, referitor la economia verde în contextul dezvoltării durabile și al eradicării sărăciei. Cu această ocazie, în intervenția sa, Şeful delegaţiei române a precizat că aspectul cel mai important pentru dezvoltarea unei economii verzi constă în identificarea acțiunilor care conduc la o creștere verde, durabilă. ”Trebuie să ne concentrăm pe dezvoltarea de politici și acțiuni emergente cum ar fi: scheme de investiții verzi pentru promovarea eficienței resurselor, energiilor regenerabile, reabilitarea eficientă a clădirilor, reciclarea deșeurilor”.

În continuare, Secretarul de Stat, Elena Dumitru a subliniat necesitatea stabilirii și dezvoltării de parteneriate cu comunitatea oamenilor de afaceri, asigurarea participării active a consumatorilor în îmbunătățirea politicii de mediu și modificarea comportamentelor de consum și producție nedurabile. În acest context, Elena Dumitru a menționat și necesitatea implicării comunităților locale, exemplificând faptul că 169 de primari din România au aderat la Convenția UE a Primarilor privind implementarea programelor de eficiență energetică la nivel local.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Despăgubiri pentru România și Bulgaria, după refuzul Schengen
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Lavrov Saluta Nominalizarea lui J.D. Vance ca Potențial Vicepreședinte al SUA
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'