Consiliul de Mediu: România a obţinut un compromis privind reducerea emisiilor de carbon

România a susţinut şi obţinut un compromis important pe o temă sensibilă de dezbatere în textul concluziilor Consiliului de Mediu : posibilitatea reportării (păstrării) după anul 2012 a surplusului de unităţi ale cantităţii atribuite de CO2 (AAU), surplus rezultat din reducerile de emisii 2008-2012.
Romania TV
10 mart. 2012, 15:07
Consiliul de Mediu: România a obţinut un compromis privind reducerea emisiilor de carbon

Şeful delegaţiei României, alături de miniştrii cu o poziţie similară din Polonia, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria, a intervenit pe această temă, cerând ca poziţia Uniunii Europene să păstreze în discuţie toate opţiunile privind reportarea surplusului de AAU.

« Credem că discuţia începută la Durban, referitoare la modul de integrare a opţiunilor privind reportarea cu cele care se referă la vânzarea şi utilizarea surplusului, trebuie continuate pentru agrearea unei poziţii comune în perspectiva Conferinţei de la Doha », a subliniat ministrul Borbély.

Textul de concluzii adoptat se înscrie în linia susţinută de România, păstrând doar o referinţă generală privind reportarea surplusului de AAU şi utilizarea surplusului reportat.

Spre adoptare a fost vizată şi Foaia de parcurs pentru trecerea la o economie competitivă cu emisii scăzute de dioxid de carbon până în 2050. Foaia de parcurs 2050 este documentul programatic prin care Uniunea Europeană propune jaloanele intermediare pentru o acţiune conjugată, care să o păstreze competitivă la nivel global, în condiţiile trecerii de la economia bazată pe resurse convenţionale de energie la cea având ca bază  energia din surse regenerabile şi eficienţa energetică.

Adoptarea concluziilor a suscitat discuţii intense între miniştrii mediului, in ceea ce priveste reperele de  reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi consecinţele de mediu şi economice ale acestei reduceri. Ministrul László Borbély a intervenit în cadrul discuţiilor, apreciind că dezbaterea este necesară, dar si  complexă, în condiţiile asumării unor angajamente ambiţioase la nivel intern UE. Ministrul László Borbély a cerut ca „paşii indicativi pe care îi stabilim să ia în considerare circumstanţele naţionale ale Statelor Membre si competitivitatea industriei europene. Pe fondul crizei economice, suntem acum în situaţia de a propune modalitatea în care se va dezvolta economia pe o perioadă de 40 de ani.”

România a susţinut activ şi a negociat în timpul reuniunii o soluţie de compromis care să păstreze ridicat nivelul de ambiţie şi integritatea de mediu, prin obiective de reducere a emisiilor care să crească succesiv de la ţinta de 20% în anul 2020 (faţă de 1990), ţintă deja  asumată UE şi de statele membre prin Pachetul Energie-Schimbări Climatice, la repere de reducere de 40% pentru anul 2030, de 60% pentru anul 2040 şi de 80% pentru anul 2050.  România a propus ca aceste repere de reducere să fie doar indicative şi nu ţinte obligatorii în acest moment. Propunerea a fost inclusă în proiectul Concluziilor Consiliului.

După negocieri prelungite, purtate atât în plen, cât şi în formate restrânse, majoritatea statelor membre au fost de acord cu textul de compromis propus de Preşedinţia daneză, cu excepţia Poloniei.

În aceste condiţii, textul de concluzii privind Foaia de parcurs 2050 pentru o economie cu emisii reduse nu a întrunit consensul tuturor miniştrilor şi a fost adoptat drept Concluzii ale Preşedinţiei daneze.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Gemenele Timofte anunță cine va ocupa, de fapt, fotoliul de la Cotroceni. Este susținut în plan Divin, atât din punct de vedere numerologic, cât și astrologic
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI