UPDATE: O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate s-a transformat duminică seară într-un dialog al surzilor între occidentali şi ruşi, primii acuzând Moscova că a orchestrat tensiunea în estul Ucrainei în timp ce Moscova a cerut Kievului ‘să oprească utilizarea forţei împotriva poporului ucrainean’, notează AFP.
Reuniunea a fost cerută de Rusia după declaraţiile preşedintelui ucrainean interimar Oleksandr Turcinov anunţând o ‘operaţiune antiteroristă majoră’ împotriva insurgenţilor armaţi proruşi din estul Ucrainei.’Sângele a fost deja vărsat şi trebuie evitată de urgenţă o nouă escaladare’, a avertizat ambasadorul rus Vitali Ciurkin. El a cerut occidentalilor şi în primul rând Statelor Unite să facă presiune asupra autorităţilor de la Kiev pentru ‘a opri utilizarea forţei împotriva poporului ucrainean şi să înceapă un dialog veritabil’. ‘Occidentul este cel care va hotărî dacă războiul civil în Ucraina poate fi evitat’, a adăugat el.
Denunţând ‘dezinformarea şi propaganda rusă’, omologul său american Samantha Power a acuzat Rusia de ‘a fi creat şi orchestrat instabilitatea’ în estul Ucrainei. Evenimentele recente din această regiune ‘sunt o copie conformă cu tacticile folosite de forţele ruse în primele etape ale crizei din Crimeea’, a spus ea. ‘Ştim cine se află în spate: numai Rusia este capabilă de o astfel de operaţiune în această regiune’.
La rândul său, ambasadorul britanic Mark Lyall Grant a declarat că aceasta este ‘o escaladare periculoasă într-o situaţie deja periculoasă’.’Rusia se amestecă din nou direct în treburile interne ale Ucrainei, folosind pretexte şi forţa militară’, a declarat el cerând Moscovei să-şi retragă cei aproximativ 40.000 de soldaţi masaţi la frontieră. ‘Rusia încearcă să-şi impună voinţa asupra poporului din Ucraina, folosind dezinformare, intimidare şi agresiune, este total inacceptabil’, a conchis Mark Lyall Grant. ‘Scenariul actual la care asistăm aminteşte la un interval de o lună de evenimentele care au avut loc în Crimeea’, a estimat la rândul său ambasadorul francez Gérard Araud.
Salutând ‘sângele rece al autorităţilor ucrainene’, el a chemat Rusia ‘să se angajeze hotărât în dezescaladare şi să condamne, cu întreg Consiliul, tentativele de destabilizare ale grupurilor armate în estul Ucrainei’.
El şi-a exprimat speranţa că reuniunea prevăzută la 17 aprilie la Geneva între Rusia, Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană ‘să se ţină pentru a permite să apară soluţii’. ‘Această dată este crucială şi facem apel la toate părţile la calm şi reţinere’, a concluzionat el.
Aceasta este a zecea reuniune a Consiliului de la începutul crizei în Ucraina la sfârşitul lunii februarie şi cele mai multe s-au transformat într-o confruntare sterilă între ruşi şi occidentali, notează AFP. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate şi în această calitate cu drept de veto, poate bloca orice încercare de a găsi o poziţie comună asupra acestui dosar.
UPDATE: Autoritățile ucrainene vor folosi armata împotriva separatiștilor, care au ocupat clădirile administrative și militare din sud-estul țării, în cazul în care aceștia până în dimineața zilei de luni nu-și vor depune armele și nu se vor preda. Declarația în acest sens a fost făcută într-o adresare către popor de președintele interimar al Ucrainei, Alexandr Turcinov, transmite news.liga.net.
„Consiliul Național de Securitate și Apărare a luat decizia de a lansa o operațiune anti-teroristă la scară largă cu implicarea forțelor armate ale Ucrainei. Nu vom permite Rusiei să repete scenariul crimeean în regiunile de est ale Ucrainei”, a declarat Turcinov.
„Cei care nu au împușcat forțele de aplicare a legii, care își vor depune armele și vor părăsi clădirile administrative până luni dimineața, conform decretului semnat de mine, nu vor fi pedepsiți”, a asigurat șeful statului ucrainean.
Potrivit sursei, Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a refuzat deocamdată să instituie stare de război în regiunile de est ale țării.
UPDATE: În orașul Doneţk a fost capturat Consiliul Local de către oameni înarmaţi şi cu măşti, care au arborat drapelul „Republicii Populare din Donețk”, scrie unian.ua.
Multe dintre cele mai mari fabrici ale Ucrainei şi o parte din producţia ei agricolă se află în estul ţării, unde separatiştii proruşi au pus mâna pe arme şi au ocupat clădiri guvernamentale.
‘Principalul risc /pentru economie/ are un caracter politic de ocupaţie’, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei Stepan Kubiv într-un interviu pe marginea reuniunilor FMI – Banca Mondială la Washington.
Rusia a dorit o reuniune ‘urgentă’ a Consiliului de Securitate al ONU consacrată crizei din estul Ucrainei, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse Aleksandr Lukaşevici, relatează AFP, citând televiziunea rusă. ‘Partea rusă va prezenta situaţia de criză din sud-estul Ucrainei în regim de urgenţă în faţa Consiliului de Securitate al ONU şi pe lângă OSCE’, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, a declarat el.
Totodată, diplomaţia rusă a făcut apel duminică la autorităţile de la Kiev să oprească ‘războiul împotriva propriului popor’, exprimându-şi indignarea faţă de ameninţările guvernului de a recurge la armată pentru a pune capăt tulburărilor din estul ţării. ‘Le cerem participanţilor de pe Maidan, care l-au înlăturat pe preşedintele legitim al Ucrainei, să înceteze imediat războiul contra propriului popor’, a declarat MAE rus, subliniind că ‘ordinul criminal (al preşedintelui ucrainean interimar Oleksandr) Turcinov de a recurge la armată pentru a reprima protestele provoacă ‘indignare’.
Anterior, preşedintele ucrainean interimar Oleksandr Turcinov a acuzat Rusia că ‘poartă un război împotriva Ucrainei’, într-un mesaj pentru naţiune la o zi după o serie de atacuri comise de grupări armate proruse în estul ţării. ‘A fost vărsat sânge în războiul pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei’, a spus el, adăugând că a lansat ‘o operaţiune antitero de mare anvergură’ pentru a pune capăt acestor tulburări.