Băsescu, după Consiliul European: Aderarea României la Schengen va fi discutată în viitorul Consiliu JAI

Traian Băsescu a anunţat că liderii europeni din Consiliul European au fost de acord cu o iniţiativă a României prin care s-a convenit ca subiectul intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen să fie discutat în proxima reuniune a Consiliului JAI, a miniştrilor de Justiţie şi de Interne din Uniunea Europeană.
Filip Stan
27 iun. 2014, 17:30
Băsescu, după Consiliul European: Aderarea României la Schengen va fi discutată în viitorul Consiliu JAI

Traian Băsescu a precizat că la documentul tehnic privind spaţiul Schengen a fost anexată o minută care prevede reluarea discuţiei privind România şi Bulgaria. „Am folosit această oportunitate, pregătind întâi cele două ‘motoare’, pe doamna Merkel şi pe preşedintele Hollande, pentru o minută ce se anexează concluziilor de astăzi, în care se revine la decizia Consiliului European din 2012, când am fost foarte aproape, dar s-a pus totul în stand-by din cauza evenimentelor din vară, ca la următorul Consiliu JAI să se discute posibilitatea accesului României şi Bulgariei în spaţiul Schengen”, a declarat preşedintele României.

Acesta a precizat că unul dintre obiectivele sale pentru finalul de mandat este să înceapă procesul de intrare în Schengen, chiar şi în etape, deoarece „odată început, procesul trebuie să se şi termine”.

Traian Băsescu a menţionat ca un posibil obstacol faptul că Parlamentul a votat recent legea prin care primarii care sunt în consiliile de administraţie ale companiilor de utilităţi publice scapă de acuzaţiile de incompatibilitate. „Va trebui să am o discuţie cu factorii politici să se abţină până când se găseşte o formulă convenabilă cu noua Comisie Europeană astfel încât să nu se aşeze o nouă motivaţie legată de funcţionarea instituţiilor anticorupţie şi să avem o nouă amânare”, a conchis Traian Băsescu.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege iniţiat de câţiva parlamentari PSD prin care primarii şi preşedinţii de consilii judeţeni pot deveni membri în consiliile de administraţie ale societăţilor de utilităţi publice. Până acum, includerea acestora în consiliile de administraţie ale acestor companii constituia motiv de incompatibilitate, fiind foarte numeroase cazurile în care aleşi locali au fost declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate.

Legea a trecut de Camera Deputaţilor, forul decizional, cu 215 voturi „pentru”, 36 „contra” şi 62 de abţineri.

„În practica administrativă s-a apreciat că este legal ca primarii şi preşedinţii Consiliilor judeţene să reprezinte unităţile administrativ teritoriale în adunarea generală a asociaţiei şi în consiliul director. Pe de altă parte, dată fiind inexistenţa unor prevederi exprese ANI a apreciat, în opinia noastră în mod abuziv, cu exces de putere, că funcţiile de primari şi preşedinţi ai CJ sunt incompatibile cu calitatea de reprezentat al comunei, oraşului, municipiului şi judeţului, în Adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară. Iată, de ce considerăm că, se impune ca această situaţie să fie reglementată fără echivoc, stabilindu-se în mod expres faptul că primarii şi preşedinţii CJ sunt reprezentanţii de drept ai unităţii administrativ teritoriale în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, calitate pe care o pot delega prin act administrativ”, se arată în expunerea de motive.

Împotriva legii au votat în special deputaţii democrat-liberali, care au reclamat că legea este menită să-i ţină în funcţii pe cei declaraţi drept incompatibili de către ANI. „După părerea mea nu le-au făcut un bine (n.r. primarilor şi preşedinţilor de Consilii judeţene) pentru că dau satisfacţie baronilor găsiţi incompatibili de ANI”, a afirmat liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, citat de către Agerpres.

În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD) a arătat că legea nu i va scuti de răspundere pe edilii care au fost declaraţi deja incompatibili întrucât efectele unei legi nu pot fi retroactive. „Nu văd cu ce afectează activitatea ANI. Toţi cei care au încălcat legea vor fi sancţionaţi. Legea lucrează pentru viitor pentru a regla o chestiune pe care au cerut-o cei din administraţia locală”, a afirmat Zgonea.

Legea a provocat nemulţumire în cadrul conducerii ANI, preşedintele Horia Georgescu declarând, pentru „Gândul”, că actul normativ va bloca o serie de anchete în derulare ale Agenţiei. „E o nouă zi de marţi la fel de neagră ca şi cea din decembrie anul trecut. Agenţia Naţională de Integritate nu a fost consultată cu referire la acest proiect de lege. Sunt afectate câteva sute de dosare aflate pe rolul instanţelor şi care în perioada următoare urmează să primească decizii definitive şi irevocabile în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în procese în care în faţa Curţii de Apel ANI câştigase (…) Sunt puse sub semnul întrebării toate dosarele aflate pe rolul instanţelor cu privire la acest tip de incompatibilitate care din punctul nostru de vedere prevede apariţia unui conflict de interese”, a declarat Horia Georgescu.

 

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Doi români ajunși la all-inclusive în Turcia au avut parte de o experiență neașteptată. „Nu mi-am imaginat că vom primi așa ceva”. Cât au plătit pentru patru zile
Capital.ro
Devine obligatoriu în țară. Ordin semnat și parafat azi, 29 iulie: O nouă etapă pentru drepturile românilor
Playtech.ro
De ce este ziua de 29 iulie foarte importantă pentru români. Are legătură directă cu „Deșteaptă-te, române!”
DailyBusiness
Se dau bani GRATIS pentru români! Cardurile vor fi încărcate în august
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Vremea se schimbă brusc. Vești de ultimă oră de la ANM
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și când trebuie să mergem la medic
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Coliziune fatală între tren și camion Kamaz în Rusia: doi morți și până la 100 de răniți
MediaFlux
ROMÂNII primesc 1.281 de LEI de la STAT. DREPT GARANTAT pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!