Situația unor ziariști și parlamentari în această țară ‘este critică deoarece ei se află în detenție provizorie de mai multe luni’, a subliniat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, într-un comunicat difuzat cu ocazia vizitei la instituția paneuropeană a ministrului Justiției din Turcia, Bekir Bozdag.
‘În cazul în care situațiile lor nu vor fi examinate în curând de Curtea Constituțională, aici la Strasbourg (Curtea Europeană a Drepturilor Omului, CEDO) se va întreba probabil dacă este vorba de un recurs intern efectiv și va începe pur și simplu să trateze cererile lor’, a afirmat el.
Bozdag a reamintit miercuri înființarea recentă de către autoritățile de la Ankara a unui comitet special format din șapte membri, între care trei magistrați, însărcinat cu colectarea contestațiilor legate de anumite măsuri luate în stare de urgență, cum ar fi concedieri și închideri de asociații sau media. ‘Este vorba de un recurs intern foarte eficient introdus de Turcia’, a insistat el în cadrul unei conferințe de presă alături de Jagland.
La rândul său, Jagland a amintit că această comisie trebuie să ‘coopereze în mod independent și pe baza jurisprudenței CEDO’.
Citeşte şi Doi jurnalişti turci arestaţi pentru dezvăluiri incomode au fost eliberaţi din închisoare
Procedurile judiciare lansate după puciul eșuat din luna iulie sunt de o amploare fără precedent în Turcia, unde peste 43.000 de persoane au fost arestate în campania de epurări declanșată după 15 iulie și instaurarea stării de urgență.
Ministerul german al Afacerilor Externe l-a convocat marți pe ambasadorul turc pentru a protesta împotriva arestării preventive a corespondentului în Turcia al cotidianului german Die Welt, pentru propagandă ‘teroristă’.
Ziaristul Deniz Yucel, care are dublă cetățenie, turcă și germană, a fost reținut pe 14 februarie ca suspect de afiliere la o organizație teroristă și a fost arestat oficial luni seara, atrăgând critici în Germania. Autoritățile turce au formulat și alte acuzații la adresa lui, în cadrul unei campanii mai largi împotriva presei, după instituirea stării de urgență ca urmare a puciului eșuat din iulie 2016.