‘Garanțiile procedurale și condițiile materiale ale operațiunilor secrete de supraveghere prevăzute de lege asupra poliției rămân insuficiente’, au afirmat experți ai Comisiei de la Veneția, care văd un risc de ‘utilizare abuzivă și de imixtiune excesivă în sfera privată”.
Această reformă controversată, aprobată la începutul acestui an de parlamentul polonez, facilitează accesul poliției și a serviciilor speciale la anumite date pe Internet. Forțele de ordine pot avea acces permanent, via conexiuni directe acordate de furnizori de servicii online, la metadate privind activitățile pe Internet ale clienților lor.
Opozanții acestei reforme se tem de folosirea abuzivă a informațiilor care fac obiectul secretului profesional al avocaților, jurnaliștilor, medicilor, informează Agerpres.
Citeşte şi România, Polonia şi Turcia cer NATO o prezenţă sporită pe flancul estic
Comisia de la Veneția, organ consultativ al Consiliului Europei alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional, le-a dat vineri dreptate acestora. „Anumite tipuri de metadate (în special ‘web-logs ‘, istoricul de navigare) sunt atât de sensibile încât colectarea acestora ar trebui să facă obiectul unei autorizații judiciare”, au argumentat membrii comisiei.
Pentru alte tipuri de metadate mai puțin sensibile nu este neapărat necesar un mandat, însă legea ‘ar trebui să instituie un sistem eficient de supraveghere de către o autoritate independentă’, susține Comisia de la Veneția care consideră actualul sistem ‘ineficient’.