Secretarul general Thorbjorn Jagland a declarat că „opinia Comisiei de la Veneţia ar aduce clarificări în privinţa compatibilităţii legilor adoptate (de Parlamentul României – n.r.) cu standardele fundamentale ale statului de drept”, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Consiliului.
„Această opinie ar fi complementară cu cea pe care o pregăteşte Grupul Statelor Europene Împotriva Corupţiei (GRECO)”, se mai arată în scrisoare.
Consiliul Europei este o organizaţie inter-guvernamentală europeană, înfiinţată la 5 mai 1949, ca organism european de promovare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a valorilor democratice, potrivit site-ului Ministerului de Externe.
Scrisoarea Consiliului Europei vine la o zi după ce şapte ambasade la Bucureşti ale unor state UE au semnat un mesaj comun, în care atrag atenţia că legile adoptate de Parlamentul României riscă să pună în pericol progresele făcute de ţara noastră în domeniul reformelor din justiţie.
Ambasadele a sapte state membre UE în România – Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Olanda şi Suedia – fac apel la reprezentantii coalitie de guvernare „să evite orice acțiune care ar putea duce la slăbirea independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția, pentru a menține astfel independența sistemului judiciar și a păstra intact procesul de reformă în general”.
Florin Iordache, preşedintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, respins deja solicitare ambasadelor. Iordache a declarat joi că în ceea ce priveşte modificarea celor trei acte normative care stau la baza sistemului judiciar nu este nevoie de avizul Comisiei de la Veneţia, deoarece legile, aşa cum au fost ele modificate în Parlament întăresc independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie, iar factorul politic este eliminat.