Consiliul Fiscal: Nu este posibilă aplicarea unei cote diferenţiate reduse de impozitare de la 1 ianuarie 2018

Aplicarea unei cote diferențiate reduse de impozitare de la 1 ianuarie 2018, așa cum este prevăzut în programul de guvernare, nu este posibilă, în condițiile în care veniturile bugetare sunt la un nivel extrem de mic, a declarat, duminică, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
Iulian Tudor
05 mart. 2017, 13:29
Consiliul Fiscal: Nu este posibilă aplicarea unei cote diferenţiate reduse de impozitare de la 1 ianuarie 2018

„Dacă ne uităm la programul de guvernare, așa cum a fost el aprobat, acolo se stipulează că se intenționează ca, începând cu 1 ianuarie 2018, să se treacă la o cotă diferențiată redusă față de nivelul curent, adică 10% peste 2.000 de lei brut și 0 pentru salarii sub 2.000 de lei. Eu cred că trebuie spus răspicat de orice economist responsabil că acest lucru nu se poate. În momentul în care deja avem o problemă cu veniturile bugetare. Vă reamintesc că România are cele mai mici venituri bugetare din Europa și atenție că sunt mai multe discuții la nivel european, „Europa cu mai multe viteze” și așa mai departe. În momentul când noi avem venituri din taxe și impozite de 25 și ceva la sută din PIB și media europeană este de 40, cred că ne este clar tuturor unde suntem, în ce viteză suntem”, a spus Dumitru, la Digi 24,potrivit Agerpres.

Întrebat dacă autoritățile ar trebui să impună taxe mai mari pentru salariile celor care câștigă mai mult, pentru a aduce mai mulți bani la buget, Dumitru a răspuns că aceasta poate fi o opțiune.

„Corectă sau incorectă, în final este o decizie politică. Realitatea a arătat de 20 și ceva de ani că indiferent de nivelul de taxare în România, veniturile bugetare au fost mici. Dacă, înainte de 2005, aveam cote de impozitare de 40-45%, acum avem 16%, însă constatăm că veniturile din taxe și impozite au fost cam pe la același nivel, iar în ultimii doi ani au început să scadă. Din punctul meu de vedere, singura soluție corectă în momentul de față ar fi cea în care pe partea de venituri bugetare ar trebui să găsim soluții să îmbunătățim mecanismul de colectare, care nu poate să nu meargă mână în mână și cu partea de cheltuieli”, a mai arătat economistul.

Potrivit acestuia, este esențială reformarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), subiect care se discută deja de ani de zile, în acest sens existând și un parteneriat cu cu Banca Mondială încă din 2013.

„Infrastructura ANAF trebuie clar modernizată, ca să folosim un cuvânt elegant. Infrastructura IT, în primul rând. Și tocmai pe acest lucru se concentra acel program cu Banca Mondială, respectiv construirea, că nu prea ai ce să refaci, a unei infrastructuri IT care să modernizeze și să eficientizeze relația cu contribuabilul. Acest lucru va trebui dublat și pe partea de cheltuieli bugetare. În momentul în care cetățeanul de rând din România se duce într-un spital public și vede dezastrul care este acolo — și nu folosesc cuvinte gratuite, vedem cu toții zilnic ce se întâmplă prin spitale și cum oamenii mor cu zile — evident că motivația lui de a-și plăti taxe și impozite scade dramatic. Chiar la un nivel foarte scăzut al taxelor. Noi putem constata absolut ironic că, dacă am înjumătăți taxele, nu vom avea efecte de conformare prea mari, pentru că explicația nu este numai acolo, ci este legată și de această eficiență jalnică pe partea de cheltuieli bugetare. Vedem miliarde cheltuiți cu efecte modeste”, a continuat președintele Consiliului Fiscal.

ANAF a colectat, în primele două luni ale acestui an, venituri de 31,99 miliarde de lei, în scădere cu 0,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat de presă.

‘Totalul veniturilor bugetare colectate de Agenția Națională de Administrare Fiscală cumulat ianuarie și februarie 2017 a însumat 31,991 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o diminuare cu doar 0,9% — indice nominal față de perioada similara a anului trecut și în condițiile în care încasările din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, în timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA în cotă de 20%’, se menționează în comunicat.

În februarie, totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF a însumat 13,87 miliarde de lei, cu 6,7% ( 874 milioane de lei) peste nivelul realizat în februarie 2016, în condițiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20%, iar în luna februarie 2017 de 19%, se mai arată în comunicat.

Situația încasărilor bugetare a fost analizată vineri în cadrul unei întâlniri dintre prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, și președintele ANAF, Bogdan-Nicolae Stan.

‘În acest context, premierul României a solicitat creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF și intensificarea măsurilor de îmbunătățire a conformării voluntare. De asemenea, acesta și-a exprimat disponibilitatea în susținerea demersurilor ANAF pentru soluționarea problemelor administrative, care afectează în prezent activitatea instituției’, se precizează în comunicatul citat.

Ca urmare a acestei analize, președintele ANAF a convocat, în cursul zilei de luni, 6 martie, o întâlnire de lucru cu conducerea Direcțiilor Generale Regionale ale Finanțelor Publice, Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili și a Direcției Generale Antifraudă Fiscală, în vederea structurării unui plan urgent de acțiune, care urmează a fi adus la cunoștința prim-ministrului, la începutul săptămânii viitoare.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cum apar moliile de bucătărie și cum scapi de ele: această e cea mai bună soluție
Capital.ro
Adio permis de conducere. Nu se mai folosește din 7 mai 2025. Cu ce va fi înlocuit
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Tortul Doboș și povestea creatorului său.
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este obligat! A explodat bomba: Fapte indiscutabile și de necontestat!
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
China extinde schema de schimb pentru aparate casnice și alocă subvenții pentru a stimula consumul
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România